Grand Prix Qatar
Qatar, een piepklein landje in het Midden-Oosten dat we sinds eind vorig jaar vooral kennen vanwege het wereldkampioenschap voetbal. In de zanderige omgeving valt ook een circuit te vinden dat Losail International Circuit genoemd wordt. Als je een beetje thuis bent in de motorsport, dan komt die naam je vast bekend voor. Niet zo gek ook, hier wordt al sinds 2004 de MotoGP verreden. Tegenwoordig is het ook een locatie voor de Formule 1. We gaan snel weer racen in de woestijn, de hoogste tijd om jou wat extra kennis over deze Grand Prix bij te brengen!
ZET IN & WIN!
Ook interessant: Het circuit | Schema | Weetjes | Max Verstappen en de GP van Qatar | De Grand Prix van 2021 | Vorige winnaars
Losail International Circuit
Het Midden-Oosten heeft een offensief geopend om meer sporten naar de regio te halen. Dat is ze aardig gelukt. Zo hebben we natuurlijk het WK voetbal in Qatar gehad. In de landen Bahrein, Abu Dhabi en Saoedi-Arabië worden Grands Prix verreden. Dit jaar zit de Qatar Grand Prix er ook weer bij.
Dit circuit werd in 2004 officieel geopend en ligt bij de plaats Lusail, ten noorden van hoofdstad Doha. In eerste instantie werd er overdag gereden, maar in 2007 was daar de primeur voor de MotoGP: de eerste race in de avond wat sindsdien ook altijd zo is gebleven.
Voor de Formule 1 is dat niet anders geweest, die reed de eerste keer in de avond en dit zal zo blijven. Dit komt doordat het overdag simpelweg te heet is op het circuit, want er is nauwelijks schaduw. Het zou een aanslag op het uithoudingsvermogen van de coureurs zijn. Misschien nog wel meer in de autosport dan de motorsport, gezien de coureurs minder rijwind opvangen.
Het Losail International Circuit is interessant qua opzet, want na de start krijgen de coureurs te maken met een vrij technische sectie aan het begin en tevens het einde van de eerste sector (één derde van de baan). Tegen het einde van de tweede sector worden de bochten flauwer en neemt de snelheid toe.
Oftewel, het Losail International Circuit is in eerste instantie een wat trage baan, waarna de auto’s steeds sneller gaan. Bovendien is er genoeg ruimte voor inhalen, wat in potentie natuurlijk voor een spektakel kan zorgen tijdens het raceweekend.
Tijden, schema en programma
We hebben als we naar het Midden-Oosten kijken te maken met een tijdsverschil en hoewel dat lang niet altijd even gunstig uitvalt (Australië, Japan bijvoorbeeld), is dat in het geval van de race in Qatar geen probleem. Lokale tijd worden de sessie aan het einde van de middag en begin van de avond verreden, waardoor we een gunstig tijdschema hebben.
Vrijdag 6 oktober
Vrije training 1 – Van 12:30 tot 13:30 uur
Kwalificatie – Van 16:00 tot 17:00 uur
Zaterdag 7 oktober
Vrije training 2 – Van 12:30 tot 13:30 uur
Sprintrace – Van 16:30 tot 17:30 uur
Zondag 8 oktober
Race – Van 16:00 tot 18:00 uur
Weetjes over de Grand Prix van Qatar
Hoewel de GP Qatar een nieuwe is, hebben we ook hier natuurlijk weer wat weetjes van paraat. Bestudeer ze, schrijf ze op of zet ze in je telefoon, zodat je als kenner mooi voor de dag komt.
Beste rondetijd – De beste tijd in een race die ooit gereden werd, was 1:20.196 over één rondje. Deze tijd werd in 2021 neergezet door Hamilton in de laatste ronde van de Grand Prix.
Lengte – Met een lengte van 5.4 kilometer behoort het circuit voor de GP Qatar tot de categorie gemiddeld. Er zijn in totaal 16 bochten.
Aantal rondes – Tijdens deze Grand Prix worden er 57 ronden gereden. Met de genoemde afstand komt dit op een totaal van 308 kilometer.
Flinke afstanden – Leuk detail, het rechte stuk op het circuit is meer dan een kilometer lang, wat ruimte geeft voor hoge snelheden. Omdat de race in de avond plaatsvindt, moet het verlicht worden. Hiervoor wordt meer dan 500 kilometer aan bedrading gebruikt.
Max Verstappen en de GP van Qatar
De Formula 1 mocht Qatar in 2021 voor het eerst bezoeken. Daar deed Verstappen gelijk goede zaken: hij werd tweede. Hij moest wel zijn meerdere erkennen in Lewis Hamilton. Die was ruim een halve seconde sneller in de kwalificatie en tegen het einde van het weekend in de race stond de Brit op het podium met een voorsprong van maar liefst 25 seconden.
Wat ook niet hielp is dat de Nederlander gele vlaggen in de kwalificatie had genegeerd, waardoor hij een straf kreeg van vijf plaatsten achteruit. Hierdoor moest Verstappen vanaf de zevende plaats beginnen, maar nog geen paar bochten na de start lag hij al vierde. Fast forward naar ronde vijf en hij lag tweede.
De straf had Verstappen dus niet echt pijn gedaan. Het jagen op Hamilton kon beginnen. Die jacht is mislukt. De Brit reed zonder zorgen naar de overwinning, omdat Max simpelweg niet dichterbij kwam. Met genoeg tijd tussen de tweede en derde positie besloot Max toen maar om naar binnen te gaan en verse banden te halen. Zo kon hij nog de snelste raceronde neerzetten.
Met een tweede plaats op zak is het nu wel tijd voor Max om voor de eerste plaats te gaan dit jaar.
Grand Prix van Qatar in 2021
Normaal gesproken blikken we altijd even terug op de race van vorig jaar. Dat gaat op deze baan een beetje lastig, vorig jaar werd er geen race georganiseerd. Daarvoor moeten we een jaartje verder terug, naar 2021. Deze race werd zoals al aangeven door Hamilton gewonnen en Max Verstappen werd tweede.
De race zelf was aan kop niet echt heel boeiend om te volgen, net daarachter wel. Pérez was van de elfde plaatst gestart en had dus een inhaalrace voor de boeg. Een succes dat weekend, want de Mexicaan kwam als vierde over de eindstreep na veel mooie inhaalmanoeuvres. Heel gemakkelijk was het niet, want de coureurs waren aan elkaar gewaagd. Niet erg, wij werden getrakteerd op mooie actie.
Opvallend aan deze race waren de lekke banden. Bottas, Russell en Latifi kregen allemaal te maken met leeglopers. Dit heeft niet tot grote incidenten geleid, maar het heeft er wel voor gezorgd dat coureurs wat rustiger aan gingen doen. Of dat issue met de banden tot de mogelijkheden behoort om dit jaar rekening mee te houden moet nog blijken. We weten allemaal dat dit voor opschudding in het veld kan zorgen, maar daar komen we snel genoeg achter.
Vorige winnaars Qatar Grand Prix
De eerste editie van deze race was in 2021. In 2022 sloeg de Formule 1 het oliestaatje in het Midden-Oosten over. Daarom dit keer geen lange lijst van winnaars, want er is er maar eentje:
2021 – Lewis Hamilton
Na een break van een jaar is Qatar nu verzekerd van een Grand Prix voor jaren. Dit jaar gaat namelijk een 10-jarige deal in, dus voorlopig zullen we kunnen genieten van races op het mooie circuit.
Gaat Lewis Hamilton zijn tweede overwinning pakken? Als we het seizoen zo zien, dan achten wij de kans voor Max Verstappen wat groter, eigenlijk.