Grand Prix Saudi-Arabië

Sinds 2021 wordt de Grand Prix in Saudi-Arabië verreden. Na Bahrein, Singapore en Abu Dhabi is dit de vierde Grand Prix die in de avond van start gaat. We hebben tot nu toe drie edities gehad en we kunnen wel stellen dat het één van de meer spectaculaire races is. Wil je alles weten over de GP van Saudi-Arabië? Dan ben je hier aan het goede adres.

ZET IN & WIN!

Plek van spektakel: het Jeddah Corniche Circuit

De race wordt gehouden op het Jeddah Corniche Circuit. Dit circuit is opgetrokken uit de straten van de gelijknamige stad Jeddah, na Riyad de tweede stad van het land. Het is in ieder geval een permanent circuit tot 2027, in dat jaar loopt het contract af. We zijn dus nog wel verzekerd van een aantal spectaculaire races.

Het circuit ligt aan de Rode Zee en is ontworpen door Carsten Tilke, een bekende naam binnen de Formule 1. Hij is namelijk de zoon van bekend circuitontwerper Hermann Tilke. En Carsten had meteen een primeurtje te pakken bij de opening: het circuit van Saoedi-Arabië is met een afstand van 6,175 kilometer het op een na langste stratencircuit op de kalender, achter Spa-Francorchamps. Het circuit kenmerkt zich door de hoge snelheid die de auto's mee de bochten in kunnen nemen. Met betonnen muren aan weerszijden is het een risicovolle baan. Hierdoor staat het circuit te boek als één van de gevaarlijkste circuits van de Formule 1.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden, schema en programma van F1 Saudi-Arabië

Op naar wat praktische info. Omdat op zondag 10 maart de ramadan begint is er sprake van een aangepast tijdschema voor de Grand Prix van Saudi-Arabië. Zo wordt de race - net als die van Bahrein - op zaterdag verreden en zijn de eerste vrije trainingen al op donderdag.

Donderdag 7 maart

Vrije training 1 - Van 14:30 tot 15:30 uur
Vrije training 2 - Van 18:00 tot 19:00 uur

Vrijdag 8 maart

Vrije training 3 - Van 14:30 tot 15:30 uur
Kwalificatie - Van 18:00 tot 19:00 uur

Zaterdag 9 maart

Race - Van 18:00 tot 20:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Saoedi-Arabië

Toe aan wat feitjes om je familie of vrienden op verjaardagen mee te vermoeien? U vraagt, wij draaien. Ondanks dat er nog maar drie eerdere edities zijn verreden op de straten van Jeddah heeft de race al naam gemaakt.

Hieronder een aantal interessante weetjes:

Beste rondetijd - De snelste tijd ooit in het raceweekend van Saudi-Arabië staat op naam van Lewis Hamilton, en staat al sinds de eerste editie. In 2021 klokte de Brit een tijd van 1.30'734", een tijd die in 2022 en 2023 niet verbeterd werd.

Lengte - Als gezegd is het met 6,175 kilometer een bijzonder lang circuit. Het moet echter genoegen nemen met de tweede plaats, aangezien Spa-Francorchamps in België met 7.004 kilometer nog net iets langer is. Wel is dit circuit het langste stratencircuit op de kalender.

Aantal rondes - In elke Grand Prix wordt rond de 300 kilometer gereden over een gemiddelde tijdspanne van anderhalf uur. Met een lengte van 6.175 kilometer betekent dit 50 rondjes.

Hitte in Saudi-Arabië - Het mag geen verrassing zijn dat het Midden-Oosten warm is. Heel warm. Het is overdag ook te warm om de GP van Saudi-Arabië te rijden, waardoor er besloten is om een avondrace te organiseren. De temperaturen zijn dan aangenamer voor de coureurs, maar ook de temperatuur van het asfalt ligt lager. Dit is beter voor de grip.

Max Verstappen en de GP van Saudi-Arabië

Verstappen heeft wisselde ervaringen met deze GP. De eerste race in Saudi-Arabië vond plaats tegen het einde van het seizoen in 2021. Sterker nog, het was in 2021 de één na laatste race van dat jaar. Max Verstappen had toen nog een voorsprong op Hamilton in het kampioenschap, maar Hamilton wilde koste wat kost de titel veroveren. Het gevolg was een ongekend spannende strijd. Hierbij nam Verstappen enorme risico's, maar ook Hamilton ging all-in. Dit leidde uiteindelijk tot een botsing. Tot verbazing van velen kon Hamilton na de botsing tegen de achterkant van Verstappen door en hij won de Grand Prix. Dit betekende een allesbeslissende laatste race, wat een legendarisch slotstuk in Abu Dhabi werd. De tweede editie was een compleet ander verhaal. De race werd aan het begin van het seizoen gehouden en nu waren vooral Leclerc en zijn Ferrari de grootste concurrent van Max. Na zenuwslopend stuivertje wisselen - zonder ongelukken dit keer - wist Verstappen door slim met de DRS om te springen de Monegask te passeren en de race op z'n naam te zetten. Titelprolongatie kwam er vorig jaar niet.

Hamilton en de GP van Saoedi-Arabië

Lewis Hamilton wist in 2021 de eerste editie van deze Grand Prix dus op zijn naam te schrijven. Gemakkelijk was het echter niet. Hamilton begon vanaf pole, doordat Max in de kwalificatie een muurtje schampte. Kan gebeuren, toch?

De strijd ging vervolgens vooral tussen Max en Lewis. Door een zogeheten 'remtest' kreeg Verstappen richting het einde van de race straf met als gevolg dat Hamilton aan het langste eind trok. Het kampioenschap kreeg een ultieme climax in Abu Dhabi.

Verstappen, die de overwinning uit zijn handen zag glippen, zette het verlies een jaar later dus recht door in 2022 wel de overwinning te boeken.

De Grand Prix van 2023 in Saoedi-Arabië

Titelprolongatie kwam er voor Max Verstappen vorig jaar na zijn zege in 2022 niet. Achteraf was de GP van Saoedi-Arabië één van de slechts drie races die de Nederlander niet wist te winnen. Verstappen was de sterkste in alle drie de vrije trainingen maar viel uit in Q2. Gestart vanaf de vijftiende plek werkte Verstappen zich door het veld en finishte hij uiteindelijk als tweede. De winst bleef wel bij Red Bull Racing omdat Sergio Perez de race won.

Vorige winnaars van de Grand Prix van Saoedi-Arabië

Misschien hebben we het al een aantal keer genoemd, maar we sommen de twee vorige winnaars toch nog even op:

  • 2021: Lewis Hamilton

  • 2022: Max Verstappen

  • 2023: Sergio Perez

Wie gaat de GP dit jaar winnen? De race staat als tweede op de kalender, dus alles ligt nog open. Al is de dominantie van Red Bull Racing en Verstappen zo groot dat we de winnaar misschien nu al in kunnen vullen.

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.