Singapore is een klein stadstaatje onder Maleisië dat te vergelijken valt met Monaco. Een klein oppervlak, veel inwoners en natuurlijk een Grand Prix. De Grand Prix van Singapore staat sinds 2008 op de kalender en wordt verreden op het Marina Bay Street Circuit. Dat zegt het al, een stratencircuit dat ligt aan Marina Bay, wat voor mooie plaatjes zorgt. Wat hier nog een beetje aan meehelpt is dat deze race in de avond gereden wordt. Dat zien we niet vaak. Gezien deze race nu op de kalender staat, kom je hier alle ins en outs te weten!
Het stratencircuit is ontworpen door een naam die we vaker hebben genoemd: Hermann Tilke. Een bekende architect voor circuits waarop de Formule 1 in actie komt. Gezien Singapore een stadstaatje is, was hij aangewezen op het asfalt dat er al lag, maar dat was natuurlijk geen probleem. De baan is vrij lang en zorgt voor uitdaging omdat het de coureurs vele bochten presenteert.
Dit zijn vaak vrij haakse bochten gevolgd door her en der een wat langer recht stuk. Hierdoor zijn de bochten echt langzame stukken, waarna de snelheid elke keer weer flink toeneemt door deze rechte stukken. Het is een wat unieke baan vanwege de opzet, maar dat is juist goed. Afwisseling in de autosport moeten we natuurlijk alleen maar toejuichen en dat is waar Singapore zich perfect in presenteert.
Even naar de Grand Prix reizen is misschien niet voor iedereen weggelegd. De tickets zijn ook vrij duur, maar mocht je de kans hebben kunnen wij je het in ieder geval absoluut aanraden. Met Singapore Airlines vlieg je rechtstreeks en anders met KLM wel. Afijn, terug naar de baan en de Formule 1.
Doordat de baan zo hoekig is en wisselvallig genoemd mag worden qua snelheid, gebeurt er altijd wat. Ook is het niet vies van crashes, wat op een baan als deze geen verrassing mag zijn. De muren zijn erg dichtbij wat het kijken van de Grand Prix erg spannend maakt, een foutje zit in een klein hoekje. En nu de race er weer aankomt... wij zitten al klaar. Jij ook?
De Grand Prix van Singapore is er eentje onder kunstlicht in de avond, lokale tijd. Dit zorgt voor afwisseling voor de coureurs en wij in Nederland kunnen het gewoon op een normale tijd volgen. Best prettig als je het ons vraagt. Hieronder het schema van momenten waarop de coureurs in actie komen dit weekend.
Vrije training 1 - Van 11:30 tot 12:30 uur
Vrije training 2 - Van 15:00 tot 16:00 uur
Vrije training 3 - Van 11:30 tot 12:30 uur
Kwalificatie - Van 15:00 tot 16:00 uur
Race - Van 14:00 tot 16:00 uur
Jezelf een echte Grand Prix van Singapore kenner noemen? We helpen je natuurlijk graag. Hieronder wat leuke weetjes, waarmee je kunt laten zien goed op de hoogte te zijn.
Beste rondetijd - Meestal zie je de kampioenen terugkomen in lijstjes van ronderecords. Dat ligt bij de Grand Prix van Singapore net wat anders. Het is namelijk Kevin Magnussen die het snelste rondje ooit op deze baan heeft gereden. In zijn Haas zette hij in 2018 de tijd van 1:41.905 neer.
Lengte - Het Marina Bay Street Circuit behoort tot de circuits van gemiddelde lengte, zo is de totale afstand van een rondje 5.063 kilometer.
Aantal rondes - Tijdens de Grand Prix van Singapore worden er in totaal 62 ronden gereden, wat een totale raceafstand van 306 kilometer oplevert. Doordat de rondetijd echter vrij hoog ligt dankzij de lastige bochten, is het één van de langere Grands Prix op de kalender.
Crashgate - In 2008 crashte Nelson Piquet Jr. met opzet. Hierdoor wist Fernando Alonso de race te winnen. Uit onderzoek bleek dat het team deze opdracht had gegeven. Daarom werd de prijs voor Alonso niet teruggedraaid. Teambaas Flavio Briatore kreeg echter flink op zijn donder: hij werd voor de rest van zijn leven uit de Formule 1 verbannen.
Het eerste optreden van Max tijdens de Grand Prix van Singapore dateert alweer van 2015. Hij reed toen nog voor Toro Rosso en dit is waar we kennis hebben gemaakt met zijn gedrevenheid. Hij werd tijdens de Grand Prix gevraagd om Sainz Jr. voorbij te laten, maar reageerde fel met 'nee'. Teamorders negeren, dat doe je niet snel. Zeker niet als je nieuwkomer bent, maar Max... Jawel, hij heeft daar lak aan. Hij finishte toen zeer netjes achtste.
Een jaar later, toen hij voor Red Bull Racing uitkwam wist hij zijn kwalificatie niet te verzilveren, want hij begon vanaf vier maar eindigde zesde. In 2017 nieuwe ronden, nieuwe kansen, maar dat verliep dramatisch. Direct na de start werd hij ingesloten door de twee Ferrari's, waardoor hij geen kant op kon: crashen was het resultaat. Nog voor de eerste bocht, oef.
In 2018 kwam hij wel over de finish en dat op de tweede plek, want de Mercedes van Hamilton was domweg te sterk. Na wat moeizame jaren op dit circuit was het toch wel prettig om hem op het podium te zien. In 2019 een beetje hetzelfde riedeltje, hij werd derde. Vervolgens waren er in de jaren erop geen races in Singapore om in 2022 weer terug te keren.
Op een natte baan was het een wat chaotisch gebeuren naarmate de race vorderde. De ene auto na de andere ging er af en Verstappen kroop langzaam naar voren na een start vanaf de achtste plek.
Vanwege de vele incidenten kwam er op een gegeven moment een timer aan te pas en met nog 30 minuten op de klok was de Nederlander te gretig en schoot hij rechtdoor, waardoor hij terugzakte naar de elfde plek. Het zat hem niet echt mee en hoewel hij nog naar voren wist te komen, sloot hij de race af met de zevende plaats.
Singapore lijkt Verstappen niet gunstig gezind. Want de wereldkampioen lukte het in 2023 wederom niet te winnen. Sterker nog, het was de enige GP van het seizoen dat hij niet op het podium eindigde. Verstappen finishte als vijfde. Carlos Sainz ging met de zege aan de haal.
Sinds de opening van het stratencircuit in 2008 hebben er jaarlijks races plaatsgevonden. Dit op de coronajaren na. Hierdoor is het overzicht met winnaars nog vrij kort en we zien hier vooral namen van kampioenen terugkomen. Vettel is de meest succesvolle coureur op dit circuit, hij won maar liefst vijf keer!
2008 - Fernando Alonso
2009 - Lewis Hamilton
2010 - Fernando Alonso
2011 - Sebastian Vettel
2012 - Sebastian Vettel
2013 - Sebastian Vettel
2014 - Lewis Hamilton
2015 - Sebastian Vettel
2016 - Nico Rosberg
2017 - Lewis Hamilton
2018 - Lewis Hamilton
2019 - Sebastian Vettel
2020 - 2021 - Geen Grand Prix
2022 - Sergio Pérez
2023 - Carlos Sainz
Red Bull heeft met Sebastian Vettel en Sergio Pérez natuurlijk feest kunnen vieren in Singapore, maar Verstappen wacht nog altijd op zijn plek op de hoogste trede. Dat moet maar eens gaan gebeuren, niet? Dit jaar waagt de Nederlander een nieuwe poging om ook deze Grand Prix aan zijn indrukwekkende lijst van overwinningen toe te voegen.
Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.