Grand Prix Spanje

We zijn aangekomen in Spanje voor de tiende race van het jaar. De Spaanse Grand Prix op het Circuit de Barcelona-Catalunya is natuurlijk bekend terrein voor iedereen die de Formule 1 al wat langer volgt. In het verleden was dit de locatie voor de wintertest. Het is natuurlijk ook dé baan waar onze Max Verstappen zijn eerste Grand Prix overwinning ooit pakte in 2016. We blikken vooruit naar de race op het iconische circuit, die niet lang meer op de kalender staat

ZET IN & WIN!

Circuit de Barcelona-Catalunya

Circuit de Barcelona-Catalunya is een hele mond vol. Het mag ook geen verrassing zijn dat het gelegen is dichtbij de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Deze baan is al sinds 1991 (toen Circuit de Catalunya geheten) een vast onderdeel op de kalender van de Formule 1. Het staat ook te boek als een favoriet dankzij de lay-out. Zo is de eerste bocht na het lange rechte stuk gelijk relatief haaks, maar bochtig genoeg om met relatief hoge snelheid doorheen te gaan.

Wat volgt zijn fijne bochtencombinaties en hoogte verschillen, wat de afgelopen jaren voor mooie races heeft gezorgd. Onder de Spaanse zon is het altijd puur genieten wat door de afwisseling komt. De lay-out is namelijk niet altijd hetzelfde. Tot 2022 waren er namelijk zestien bochten, maar vanaf vorig jaar is de lange chicane voor de laatste bocht uit de route gehaald. Dit zorgt voor een vlottere bocht, meer rechte stukken en dus hogere snelheid.

Dankzij de ligging en de ruimte, is het circuit goed voorzien van veel ruimte voor bezoekers. De vrije trainingen, maar ook de kwalificatie en de race kennen dankzij de vele tribunes en staanplaatsen goed zicht. Helemaal genieten is het vanaf de hoofdtribune die zicht heeft op het rechte stuk en de pitstraat. Gezien het niet al te ver weg is, is de GP Barcelona een goede keuze om de Formule 1 te bezoeken. Zo kan je de sport echt ervaren.

Je bent als Nederlander zo in Barcelona, een bruisende stad aan de Middellandse Zee. Perfect voor een mooi raceweekend en ontspannen in de omgeving. De stad Barcelona heeft immers genoeg te bieden. Ook handig om te weten: het circuit is goed bereikbaar via openbaar vervoer gezien het op een paar kilometer afstand van het centrum ligt.

Maar alle positieve elementen aan het circuit ten spijt: in 2026 verdwijnt het Circuit de Barcelona-Catalunya van de kalender. De race in Catalonië wordt vervangen door een wedstrijd op een nieuw stratencircuit in Madrid.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden, schema en programma van Spaanse Grand Prix

De F1 Spanje zit in dezelfde tijdszone als Nederland. Best wel fijn, want vroeg opstaan of laat opblijven is niet nodig. De sessies zijn overdag en de Grand Prix begint halverwege de middag. De coureurs komen voor de Grand Prix Spanje op de volgende tijden in actie:

Vrijdag 21 juni

Vrije training 1 - Van 13:30 tot 14:30 uur
Vrije training 2 - Van 17:00 tot 18:00 uur

Zaterdag 22 juni

Vrije training 3 - Van 12:30 tot 13:30 uur
Kwalificatie - Van 16:00 tot 17:00 uur

Zondag 23 juni

Race - Van 15:00 tot 17:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Spanje

Als liefhebber van de sport moet je natuurlijk een echte kenner zijn. Het is immers leuk om net die details te weten. Laten we je een handje helpen!

Beste rondetijd - Max Verstappen heeft de snelste ronde op zijn naam staan met een tijd van 1.16' 330" . Die klokte hij vorig jaar als gevolg van de aanpassingen aan het circuit.

Lengte - De lengte van het Spaanse afvalt is 4,657 kilometer. Dit is ietsje korter dan de lay-out die vorig jaar werd gebruikt, die was 4,675 kilometer.

Aantal rondes - Om de totale raceafstand van ruim 300 kilometer te bereiken op dit circuit, worden er 66 ronden afgelegd.

Max Verstappen en de GP van Spanje

Het blijft voor de Nederlander een bijzondere, omdat hij hier zijn eerste overwinning ooit pakte. Met 18 jaar en 228 dagen is hij de jongste GP winnaar ooit. Een jaar later kwam de race van Verstappen helaas voor de finish ten einde, waardoor Hamilton de winst pakte.

Verstappen is tot aan 2022 meerdere malen dichtbij geweest, want in 2018 en 2019 werd hij nog derde. In 2020 en 2021 kon hij telkens op de tweede trede van het podium plaatsnemen. Sinds 2017 was de hoogste trede van het podium jaren dé plek voor de Britse coureur van Mercedes, maar in 2022 pakte de Nederlander zijn tweede overwinning in Spanje.

De GP Barcelona in 2023

Max Verstappen won vorig jaar 19 van de 22 races en de Grand Prix van Spanje was er daar een van. De Nederlander was het hele weekend de baas in Barcelona. Verstappen won de drie vrije trainingen en reed vanaf poleposition onbedreigd naar de zege. Omdat onze landgenoot ook de snelste raceronde noteerde mogen we spreken van een echte grand slam. Lewis Hamilton werd op gepaste afstand van Verstappen tweede. De Brit kwam 24 seconden na zijn rivaal over de streep.

Vorige winnaars

De bekende baan in Spanje kent een rijke geschiedenis. Er wordt al ruim 30 jaar op gereden en het is ieder jaar weer genieten. Dit dankzij de inhaalacties, de risico's vanwege de grindbak en nog veel meer. Dit heeft ook voor een flinke variatie aan winnaars gezorgd.

We hebben alle winnaars sinds 2000 op een rijtje gezet:

2000 - Mika Häkkinen
2001 - Michael Schumacher
2002 - Michael Schumacher
2003 - Michael Schumacher
2004 - Michael Schumacher
2005 - Kimi Räikkönen
2006 - Fernando Alonso
2007 - Felipe Massa
2008 - Kimi Räikkönen
2009 - Jenson Button
2010 - Mark Webber
2011 - Sebastian Vettel
2012 - Pastor Maldonado
2013 - Fernando Alonso
2014 - Lewis Hamilton
2015 - Nico Rosberg
2016 - Max Verstappen
2017 - Lewis Hamilton
2018 - Lewis Hamilton
2019 - Lewis Hamilton
2020 - Lewis Hamilton
2021 - Lewis Hamilton
2022 - Max Verstappen
2023 - Max Verstappen

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.