Grand Prix Verenigde Staten (Circuit of the Americas)

De Verenigde Staten en Formule 1. Vroeger zou je denken: 'niet echt een combinatie'. De Amerikanen houden immers toch meer van basketbal, ijshockey en andere autosporten? Verrassing: de Formule 1 is er mateloos populair. Dit is deels te danken aan Liberty Media, een Amerikaans mediabedrijf dat eigenaar is van de sport. Zij zetten flink in op dit land met onder andere de Netflix tv-serie, maar ook meerdere Grands Prix.

Dit jaar zijn we al in Miami wezen racen en we gaan binnenkort ook op bezoek in Las Vegas. In de tussentijd nemen we een kijkje in Texas voor de jaarlijkse Grand Prix van de Verenigde Staten.

ZET IN & WIN!

Circuit of the Americas

Het Circuit of the Americas is een vrij nieuwe baan. Het werd in 2012 geopend voor verschillende vormen van motorsport. Zo is het een locatie waar de MotoGP een bezoekje brengt en ook voor de Formule 1 is het sinds de opening een vaste locatie. De baan is ontworpen door de bekende architect Hermann Tilke, die weer een parel van een route heeft uitgedacht.

Zo kent de baan lange rechte stukken en die bij de pitstraat is met name heel erg gaaf. Tegen het einde gaan de auto's namelijk behoorlijk omhoog om vervolgens weer naar beneden te gaan. Hierna volgt een flauwe bocht en dan begint de uitdaging echt met veel snelle bochtencombinaties, waarbij het van cruciaal belang is om de juiste racelijn te pakken voor zoveel mogelijk tijdswinst.

Richting het einde van het circuit na het tweede rechte stuk worden de bochten veel onnatuurlijker met haakse combinaties, wat veel van de remmen vraagt. Er zijn gelukkig veel uitloopstukken, waardoor coureurs vaak wat meer risico durven te nemen. Ook kenmerkend is dat het op deze baan - ondanks dat het in Texas is gelegen - tegen november vaak vrij koud is, terwijl het zonnetje schijnt.

Tijden, schema en programma

Hoe laat begint de race is natuurlijk de belangrijkste vraag. Dat is zondag om 21:00 uur, wat het een heerlijke afsluiter van een mooi raceweekend maakt. Andere sessies vinden ook in de avond plaats. Zo begint de eerste vrije training om 19:30 uur, best gunstig. Dan is het weekend natuurlijk net begonnen. Ditmaal wordt er ook een sprintrace gereden. Die sprintrace begint wel laat, om middernacht.

Het volledige tijdschema hebben we hieronder geplaatst.

Vrijdag 20 oktober

Vrije training 1 - Van 19:30 tot 20:30 uur
Kwalificatie - Van 23:00 tot 00:00 uur

Zaterdag 21 oktober

Vrije training 2 - Van 20:00 tot 21:00 uur
Sprintrace - Van 00:00 tot 01:00 uur

Zondag 22 oktober

Race - Van 21:00 tot 23:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Amerika

Als liefhebber moet je natuurlijk ook alles weten over de Grand Prix van de Verenigde Staten. Bespaar je de moeite van het zoeken, we hebben de belangrijkste ins en outs hieronder op een rijtje gezet!

Beste rondetijd - Charles Leclerc heeft de beste rondetijd op zijn naam staan: 1:36.169. Deze tijd heeft hij in zijn Ferrari neergezet tijdens de race in 2019.

Lengte - De totale lengte van het Circuit of the Americas is 5.5 kilometer, wat het in de categorie van middellange banen plaatst.

Aantal rondes - In totaal worden er tijdens races 56 rondjes op deze baan gereden. Dit zorgt voor een totale raceafstand van 308 kilometer.

Langste tijd tussen een overwinning - In 2018 won Kimi Räikkönen de race op deze baan in zijn Ferrari. Dit was zijn eerste en enige overwinning dat seizoen, maar het heeft de Fin maar liefst 114 races gekost om dit te bereiken. Zijn laatst gewonnen race daarvoor was namelijk de Grand Prix van Australië in 2013. Dit is een record van grootste aantal races tussen twee overwinningen.

Verstappen en de GP van VS

Het eerste optreden van Max tijdens een GP in de Verenigde Staten was in 2015. In zijn Toro Rosso maakte hij ook hier indruk, want hij werd vierde. Dat kon natuurlijk nog beter met zijn Red Bull, maar 2016 was niet zijn jaar op dit circuit. Zo vergiste de Nederlander zich door de pit in te komen terwijl het team geen melding had gedaan, en dus verrast was.

Uiteindelijk maakte het weinig uit. De motor hield er halverwege de race mee op. Dit was de eerste en ook laatste keer dat Verstappen deze GP niet uitreed. In de jaren daarop presteerde onze superster steevast goed. Zo zijn de resultaten door de jaren heen:

  • 2017 - Vierde plaats

  • 2018 - Tweede plaats

  • 2019 - Derde plaats

Die GP in 2018 was nog een leuke. Max kwam van de achttiende plaats en kwam tegen het einde van de GP Hamilton tegen wat een magistraal gevecht opleverde. Leuk detail: Max passeerde de Brit die daardoor net niet genoeg punten had om in de Verenigde Staten kampioen te worden. Eerste worden zat er niet in, daarvoor had de Red Bull-coureur net te weinig ronden over.

In 2019 werd onze landgenoot netjes derde en het jaar erop viel de Grand Prix er tussenuit vanwege corona. Max Verstappen won de editie in 2021. Dat was wel tijd ook, want zijn optredens hier zijn op 2016 na altijd zeer sterk geweest. Een jaar later was het weer raak: Max won.

De Grand Prix van Amerika in 2022

De startgrid in 2022 was een inmiddels bekend gezicht. Max aan kop met in de buurt Ferrari's en Mercedessen. Direct bij de start had de Red Bull-coureur al de overhand en na één bocht lag hij op kop. Sainz Jr. die vanaf pole van start was gegaan had Russell in z'n nek hijgen die hem tot overmaat van ramp nog aantikte. Van één naar plek 20 in 20 seconden. In ronde twee zat het er voor de Spanjaard al op.

Vooraan gebeurde vervolgens weinig, maar verderop in het veld viel genoeg te beleven. Latifi die de controle kwijtraakte en spinde. Even later gebeurde hetzelfde met Bottas. Het waren de incidentjes zoals je dat zo vaak ziet. Interessanter was de inhaalmanoeuvre van Alonso op Stroll, die de Canadees niet meer kon ontwijken toen hij hem voorbij wilde. Stroll ging mee opzij en daardoor reed Alonso in z'n achterkant. We waren getuigen van een heuse wheelie door de Spanjaard, die naar binnen moest voor een nieuwe vleugel.

De auto van Stroll was dusdanig beschadigd dat het voor hem over en uit was. Niet de beste binnenkomer voor Alonso, die had net enige tijd daarvoor bij het team van Stroll getekend voor 2023. Alonso bewees zijn kunnen overigens wel, want hij kwam ondanks alles wat er gebeurde knap als zevende over de streep.

Dat moment in de race was ook het startschot voor meer interessante situaties. Max leek namelijk veilig naar de winst te kunnen rijden. Red Bull - altijd goed in pitstops - maakte er echter een potje van, waardoor Max naar de vierde plaats terugzakte en hij dus aan een inhaalrace overgeleverd was.

Laat dat maar aan onze Max over, want drie ronden later lag hij derde en tegen ronde 50 passeerde hij ook Hamilton voor de eerste plaats. Voor Verstappen is winnen altijd het allerbelangrijkste, maar deze was er eentje met een gouden randje. Door deze prestatie pakte Red Bull Racing namelijk ook het constructeurskampioenschap van 2022.

Vorige winnaars

Heel lang staat deze baan nog niet op de kalender van de Formule 1. Zo wordt er pas sinds 2012 in Austin gereden. De Grand Prix van Amerika zelf is wel al ouder, die bestaat sinds 1959. Door de jaren heen is deze GP verreden op Sebring, Riverside, Watkins Glen, in Phoenix en Indianapolis. Een brede waaier van locaties dus, maar het werd altijd de Grand Prix van de Verenigde Staten genoemd. Hieronder alle winnaars sinds 2000:

2000 - Michael Schumacher
2001 - Mika Häkkinen
2002 - Rubens Barrichello
2003 - Michael Schumacher
2004 - Michael Schumacher
2005 - Michael Schumacher
2006 - Michael Schumacher
2007 - Lewis Hamilton
2008 - 2011 - Geen Grand Prix
2012 - Lewis Hamilton
2013 - Sebastian Vettel
2014 - Lewis Hamilton
2015 - Lewis Hamilton
2016 - Lewis Hamilton
2017 - Lewis Hamilton
2018 - Kimi Räikkönen
2019 - Valtteri Bottas
2020 - Geen Grand Prix
2021 - Max Verstappen
2022 - Max Verstappen

Verstappen zat er een paar keer goed bij, maar het was pas in 2021 dat de Nederlander de winst pakte. Dit deed hij in 2022 over door weer als eerste over de finish te komen. Dit jaar voor de derde keer? We gaan het snel ontdekken!

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.