Geschiedenis van TOTO Sportweddenschappen
Voor de voetbalpool werd opgericht, waren er vele illegale varianten op de markt. Hier werd een hoop geld aan verdiend en dat zagen verschillende partijen. Meerdere van die partijen probeerden de voetbalpool te legaliseren, maar dit lukte steeds niet. De KNVB zag ook potentie in een voetbalpool, niet alleen om het illegale circuit te ontregelen maar ook als een nieuw verdienmodel.
Initiatief KNVB voor voetbaltoto
September 1954 nam het bestuur van de KNVB een besluit om te kijken naar een voetbalpool, hiervoor werd er een speciale voetbaltoto-commissie opgesteld om hieraan te gaan werken. Na twee jaar (1956) werken aan een rapport over de voetbaltoto, die door de voetbaltoto-commissie was opgesteld, presenteerde het bestuur van de KNVB dit rapport aan de ministers van Justitie en onderwijs. Kort na het aanbieden van het rapport overleed de minister en trad het kabinet af. Mede door deze ontwikkeling en problemen rond de Hongaarse opstand en de Suez-crisis in het Midden-Oosten bleef het antwoord over de voetbaltoto uit.


Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Anefo/Fotograaf onbekend
Nieuwe poging KNVB voor de voetbaltoto
De KNVB was echter niet van plan om na de eerste poging meteen op te geven. In januari 1957 werd er bij het Krasnapolsky Hotel in Amsterdam een buitengewone bondsvergadering belegd. Tijdens deze vergadering vond een stemming plaats over de introductie van de voetbaltoto. Er werden 85 stemmen voor en 3 stemmen tegen geteld. Er werd hiermee ingestemd met een voetbaltoto, onder leiding van de KNVB.


Initiatief KNVB voor voetbaltoto
Op 24 februari 1957, slechts één maand na de instemming, werd de eerste nationale voetbaltoto georganiseerd. Maar veel clubs gingen zelf nog door met hun eigen pool. Daarom stopte de KNVB tijdelijk met de voetbaltoto. Maar omdat de handhaving op illegale pools steeds strenger werd, duurde de stop slechts vier weken.
Eerste TOTO formulier


Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/ANP/Dick Coersen
Initiatief KNVB voor voetbaltoto
In januari 1959 werd de Nederlandse Sport Federatie (NSF) opgericht, die als overkoepelende organisatie voor de gehele Nederlandse sport zou fungeren. De eerste algemeen secretatis van de NSF was er groot voorstander van dat sporttoto onder deze federatie zou vallen. Het bestuur van de KNVB zag wel voordelen in een samenwerking, tot grote ergernis van de rest van de bond. Feit bleef dat er een veel groter bereik gecreëerd kon worden bij samenwerking met de NSF. Doordat de voetbalpool onderdeel was van de KNVB, kon de NSF dit niet zomaar overnemen, ook niet als overkoepelende organisatie. Mede doordat er vanuit beide partijen bepaalde belangen waren, betreft een samenwerking, gingen ze in gesprek met elkaar. Begin maart 1959 richtten de KNVB en de NSF alsnog een nieuwe stichting op: ‘Stichting de Nationale Sporttotalisator’. Het motto was: ‘door de sport, voor de sport’.


Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Anefo/Herbert F. Beherns
Nieuwe partijen mengen zich in de strijd voor de TOTO
Een comité van verschillende instellingen op het gebied van volksgezondheid, cultuur en maatschappelijk werk openden een nieuwe politieke discussie over de opbrengsten van de nationale sporttoto. Het comité vond dat een deel van de opbrengst goed gebruikt kon worden voor sociale en culturele organisaties. In februari 1960 vond er een algemene vergadering plaats bij de NSF om te praten over een tegemoetkoming voor het comité. Met ondersteuning van 900.000 handtekeningen werd er een nieuwe regeling opgenomen in de wet, waardoor 25% van de netto-inleg naar goede doelen zou gaan. Begin augustus 1960 werd er een vergunning afgegeven voor het comité en de NSF om een overgangsfase om samen een nieuwe toto op te zetten. Door deze nieuwe samenwerking kreeg de KNVB-TOTO steeds minder steun, en hield het uiteindelijk op te bestaan.
De stijgende lijn/Ontwikkeling van TOTO

Verandering van wetgeving 'de Wet op de Kansspelen'
Vóór 1965 was er sprake van ‘de nieuwe Loterijwet’ die vanaf begin 1960 actief was. In deze wet stonden bepaalde eisen die gehanteerd moesten worden door de NSF en het comité:
- Maximale hoofdprijs van f50.000 gulden
- Maximale inleg van f2,.00 gulden per persoon
- Jaarlijkse registratie van de deelnemers
- Prijzen mochten niet in geld maar alleen in waardebonnen worden uitgekeerd
- Controle op de bestedingen
Mede doordat er in het buitenland veel concurrentie was en de sporttoto op het gebied van hoge prijzen achterliep, liep het veel deelnemers mis. Om dat te veranderen, werd er begin 1965 een nieuwe wet aangenomen: ‘de Wet op de Kansspelen’, waarin een aantal wensen van het bestuur werd opgenomen:
- De hoofdprijs werd opgeschaald naar f100.000 gulden
- De maximale inleg ging iets omhoog naar f2,40 gulden
- Het werd mogelijk om vijf vervangende uitslagen vast te stellen wanneer er wedstrijden werden afgelast
- Maximaal 52 prijsvragen per jaar
Deze wet zorgde ervoor dat het aantal geregistreerde deelnemers toenam tot 983.000. Maar mede door een daling van de deelnemers na deze korte piek, en door de hoge concurrentie, werd de wet opnieuw gewijzigd. De hoofdprijs steeg naar f500.000, deelnemers hoefden nog maar eens per vijf jaar te registreren en de maximale inleg ging naar f6,00. Het resultaat was een grote stijging qua inleg, van 38,8 miljoen gulden in 1968 naar 75,6 miljoen gulden in 1969.


Automatisering laat verassende ontwikkelingen zien
Tijdens het seizoen van 1969/1970 werd er geëxperimenteerd met automatisering van selectie en controle van uitslagen. Er werden proeven gedaan met een microfilm om de TOTO-formulieren op deze film te krijgen. In deze testfase registreerde een recordaantal 5260 verenigingen zich. Uiteindelijk werd de automatisering in 1972 definitief doorgevoerd. Datzelfde jaar viel de hoofprijs van f500.000. Twee bijzondere ontwikkelingen in een periode tussen het oude en het nieuwe systeem.
De oude manier van controleren gaat veranderen

Spelinleg stijgt door het dak
In het najaar van 1974 en begin 1975 werden er ook records gebroken. Per week was de spelinleg ruim vijf miljoen gulden voor TOTO en Lotto. Richting de zomer was er wel een daling. In deze periode introduceerde de Lotto een nieuw spel, maar het bleef niet lang populair. Vanuit TOTO was er een nieuwe variant op het formulier, maar ook deze sloeg niet aan. Daarna kwam TOTO met een formulier waarbij spelers in minimaal 16 kolommen en maximaal 96 kolommen konden spelen. Een korte maar krachtige ontwikkeling.


Eerste naamsponsor van de eerste divisie
Na het seizoen 1989-1990 kreeg de Eerste Divisie een andere naam: TOTO Divisie. Het was de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een voetbalcompetitie een andere naam kreeg. Plan was dat TOTO tot eind 1999 de naamsponsor zou blijven, om daarna weer een nieuw, langdurig contract aan te gaan. Maar door wat onenigheden tussen beide partijen bleef het slechts bij een eenjarig contract. In totaal leende TOTO zijn naam voor dus elf jaar aan deze divisie, van 1990 tot 2001. Vanaf juni 2001 werd de naam ‘TOTO Divisie’ vervangen door ‘Gouden Gids Divisie’.
Gebruik eerste terminal retail
Oorspronkelijk werden TOTO en Lotto formulieren met een stempelappparaat goedgekeurd. Deze gaf aan dat een formulier officieel en volgens de regels werd ingevuld. Maar in 1992 werd de eerste terminal binnen de retail geïntroduceerd. Bij deze terminal werd de informatie die de klant had ingevuld verwerkt in data. Komst van de terminals zorgde voor controle en voor het sneller en veiliger invullen van de formulieren.
Rondom het jaar van de introductie van de eerste terminal, kon er ook voor het eerst een weddenschap geplaatst worden op een wielerkoers
Eerste TOTO website met uitbreiding sportaanbod
Vanaf begin jaren ‘90 kwam internet langzaam in opmars. Eerst voor intern gebruik bij bedrijven, maar later ook voor de ‘gewone consument’. Toch hadden veel bedrijven nog niet de techniek of drang om zich online te manifesteren. Daardoor viel er pas rond het jaar 2000 een stijging van websites te zien. Ook TOTO kon uiteindelijk niet achter blijven: in 2002 ging de eerste officiële TOTO-website live. In hetzelfde jaar werd het (online) sportaanbod van alleen voetbal vergroot met tennis, Formule 1, Moto GP, ijshockey en wielrennen. Door de uitbreiding werd TOTO aantrekkelijk voor nieuwe spelers.
Meer keuze in soorten weddenschappen
TOTO begon met een verplichte combinatie voor het spelen van een sportweddenschap, van minimaal twee of drie wedstrijden. Zo werd het uitbetalingspercentage voor de goede doelen gehaald. Later kwam hier verandering in en werden er bij de populaire competities een combinatie van twee toegestaan. Niet veel later werd dit ook weer aangepast, en kon je bij de belangrijkste competitie (het hoogste niveau van de sporten) één weddenschap plaatsen. Bij de rest van de wedstrijden bleef een verplichte combinatie van twee. Uiteindelijk kwam er in 2010 door wisseling van leveranciers vrije keuze voor de klant; de ‘single’ en ‘double’ weddenschappen zijn toen geïntroduceerd.


Eerste TOTO app komt op de markt
Vanaf eind 2007 kwamen de eerste apps voor smartphones op de markt. Een app (applicatie) is een handig middel die extra toevoegingen geeft aan de beleving van je smartphone. Mede door de komst van de iPhone werden apps steeds populairder onder smartphone gebruikers. Daarom gingen steeds meer bedrijven hun eigen app ontwikkelen. TOTO zag hier een grote mogelijkheid in en kwam in 2012 kwam met zijn eerste app. Hiermee konden spelers altijd en overal een weddenschap plaatsen. Om aan de wensen en behoeftes van de klant te voldoen, is de TOTO app inmiddels drie keer veranderd. Bij de huidige app is het mogelijk om een QR-Code aan te maken en deze in de retail te gebruiken. Zo hoeft er geen TOTO formulier ingevuld te worden.


Meer en meer sportkeuzes
Na de lancering van de website kwamen er steeds meer sporten bij in het aanbod van TOTO. In 2009 werd honkbal toegevoegd en in 2011 volgden ook schaatsen en rugby. Maar het grootste aantal sporten kwam er in 2018 erbij. Maar liefst twaalf sporten, van boksen tot skiën, werden toegevoegd aan het assortiment. TOTO heeft op momenteel een breed assortiment dat naar verwachting komende jaren nog meer gaat groeien.


Start naamsponsor TOTO KNVB Beker
Het Nederlandse voetbal kent drie prijzen: de landstitel (Eredivisie), de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker. In 2018 veranderde de naam van laatstgenoemde toernooi in ‘TOTO KNVB Beker’. Dat is nu nog steeds zo. In het jaar dat TOTO naamgever werd van het toernooi werd voor de 100ste keer de beker uitgereikt. De ‘Dennenappel’ had voor één keer een andere kleur: goud. Feyenoord ging overigens met die prijs aan de haal door AZ in de finale te kloppen.


Eerste koning TOTO campagne
Tijdens het WK voetbal van 2018 werd de eerste Koning TOTO campagne gelanceerd. Met deze campagne legde TOTO een verbinding tussen voetbal en hiphop. Doel van de campagne was het vernieuwen van het merk. Oud-voetballer Royston Drenthe was de verassende Koning TOTO. In de reclame zelf zaten ook voormalig trainer Foppe de Haan en analist Johan Derksen, om niet alleen op jong volwassenen te focussen. Na deze eerste campagne werd rapper Donnie de nieuwe Koning TOTO samen met onder meer Jan Boskamp en Sjaak Swart. Deze drie personen waren te zien in verschillende uitingen. Vanaf eind december 2019 was Koning Maradonnie niet meer te zien in deze campagne. Wanneer de volgende Koning TOTO weer komt is nog een vraag.

TOTO presenteert een nieuw logo!
TOTO steekt zijn logo in een nieuw trainingsjasje. Het nieuwe logo laat zien waar het merk voor staat en gaat. De wereld om TOTO heen verandert. Sociaal-maatschappelijke trends en verandering in wetgeving hebben impact op het TOTO-merk. Dit is de aanleiding geweest om de merkpositionering aan te scherpen. Het nieuwe logo toont de betrouwbaarheid door het gebruik van de oorspronkelijke TOTO-groene kleur en het lettertype. Het is ‘Nederlands’ en ‘sport’ door de symboliek van het oranje trapezium. Het symboliseert een kroon, tulp, Olympische toorts én de vorm van een voetbalstadion.

TOTO sponsort 10 eredivisieclubs
Met de sponsoring van diverse eredivisieclubs voegt TOTO een nieuwe deel aan de voetbalrijke geschiedenis toe. Met ingang van seizoen 2020/2021 is TOTO trotse sponsor van PSV, Feyenoord, RKC Waalwijk, ADO Den Haag, FC Twente, sc Heerenveen, FC Groningen, Willem II, FC Utrecht en Sparta Rotterdam. Sinds de oprichting is TOTO altijd nauw betrokken bij het vaderlandse voetbal geweest. TOTO was al partner van het Nederlands Elftal en hoofdsponsor van de TOTO KNVB Beker. Door de sponsoring van diverse clubs op het hoogste niveau steunt TOTO het Nederlands voetbal nog directer.

TOTO sponsort ook Nederlands vrouwenvoetbal
TOTO is met ingang van seizoen 2020/2021 ook trotse sponsor van vier clubs uit de Vrouwen Eredivisie. Het TOTO-logo is te zien op de mouw van PSV, sc Heerenveen, ADO Den Haag en FC Twente. Met de sponsoring van vier voetbalclubs uit de Vrouwen Eredivisie levert TOTO een bijdrage aan de mooie ambities van deze clubs.

Eerste Verantwoord Spelen campagne
TOTO en KNVB hebben de handen ineengeslagen. Alleen zeggen dat je verantwoord moet spelen is niet genoeg. In ‘Op het matje bij Nathan geeft TOTO de speler concrete tips om meespelen met TOTO leuk te houden. En wie kan dat beter dan mental coach Nathan Rutjes! In vijf waardevolle lessen helpt TOTO de spelers om op veilige én een verantwoorde manier TOTO te spelen.
Les 1: Bepaal je speellimiet
Les 2: Probeer je verlies niet terug te winnen
Les 3: Speel met kleine bedragen
Les 4: Speel alleen met geld dat je kunt missen
Les 5: Betaal regelmatig je saldo uit
Bewaar je rust, speel bewust.
.. en nu verder