Goud en zilver schaatssters Schouten en Groenewoud op massastart

HEERENVEEN – Schaatsster Irene Schouten heeft op indrukwekkende wijze goud veroverd op de massastart tijdens de wereldbeker in Heerenveen. De olympisch kampioene ontsnapte halverwege de race uit de groep en reed solo naar de finish. Marijke Groenewoud maakte het Nederlandse succes compleet met zilver.

Groenewoud nam met haar tweede plaats de leiding in het klassement over van Ivanie Blondin. De Canadese, winnares van de eerste wereldbeker in Stavanger, eindigde als derde in Heerenveen.

De 50-jarige Duitse Claudia Pechstein ging er als eerste vandoor, maar zag al snel de Nederlandse schaatssters in actie komen. Schouten en Groenewoud wisselden elkaar af, maar hadden in eerste instantie met een Canadese schaduw te maken.

Ronde achterstand

Op het moment dat Schouten voor een tweede keer vertrok, kon niemand haar meer volgen en reed ze de grote groep bijna op een ronde achterstand. In de sprint om de tweede plaats versloeg Groenewoud ternauwernood Blondin.

“Ik had niet gedacht dat ik ooit solo over de finish zou komen, omdat ze best wel op mij letten”, zei Schouten na afloop. “We hadden het vorige week al in ons achterhoofd, maar dat was niet het juiste moment en nu wel. Als ik een gat heb moet ik rustig blijven en dat ging gelukkig goed.”

Groot aandeel

De zege bij de mannen ging eveneens naar Nederland. Na uitstekend samenspel met Jorrit Bergsma legde Bart Hoolwerf beslag op de eerste plaats. De Koreaan Jae Won Chung en de Italiaan Andrea Giovannini kwamen als tweede en derde over de streep.

Bergsma had een groot aandeel in de overwinning van Hoolwerf door rondenlang tempo te maken aan kop van de groep. Bij het ingaan van de laatste ronde dook Hoolwerf naar de eerste plaats en hield zijn positie tot de finish vast. Bergsma eindigde zelf nog als zesde.

“Het was niet onverwachts”, verklaarde Hoolwerf . “Ik wist na vorige week dat ik heel veel snelheid heb en Jorrit controleerde perfect. Ik heb veel inhoud gekregen afgelopen zomer, echt specifiek gewoon drie rondes knetterhard rijden en dat betaalde zich nu uit.”

ZET IN & WIN!