Grand Prix Bahrein

Ook in 2022 staat de GP van Bahrein wederom op de kalender. Dit keer als openingsrace van het seizoen. Het belooft een interessante race te worden: de nieuwe reglementen hebben gezorgd voor opvallend verschillende Formule 1 bolides. Welk team heeft het beste pakket meegenomen? Dat zullen we pas weten wanneer de geblokte vlag valt. Genoeg om te ontdekken!

De Formule 1 Gulf Air Bahrein Grand Prix, zoals de GP van Bahrein officieel heet, verscheen in 2004 op de Formule 1-kalender. Sindsdien werd de race alleen in 2011 overgeslagen vanwege de onrusten van de Arabisch Lente. In de golfstaat werd in 2004 vlakbij de hoofdstad Manama het Bahrain International Circuit aangelegd. Hier is plek voor 70.000 toeschouwers. Vanaf 2014 wordt de GP van Bahrein grotendeels onder kunstlicht verreden. In 2022 is deze race de eerste stop op de agenda en het gevarieerde circuit kan een goede indicatie geven voor het verloop van de rest van het seizoen.

Ook interessant: Schema 2022 | Feiten en cijfers | Layout | Geschiedenis | Type circuit | Eerdere winnaars | Verstappen tijdens GP Bahrein | Vettel tijdens GP Bahrein | Hamilton tijdens GP Bahrein

Starttijden GP Bahrein 2022

TypeDatumTijd
Vrije training 1Vrijdag 2 september12:30 - 13:30
Vrije training 2Vrijdag 2 september16:00 - 17:00
Vrije training 3Zaterdag 3 september12:00 - 13:00
KwalificatieZaterdag 3 september15:00 - 16:00
RaceZondag 4 september15:00 - 17:00

Feiten en cijfers Grand Prix Bahrein

  • Eerste editie in F1: 2004
  • Aantal edities in F1 tot 2020: 15
  • Lengte van het circuit: 5,412 km
  • Aantal af te werken ronden: 57
  • Recordwinnaar in Formule 1: Sebastian Vettel (4 keer)
  • Ronderecord: 1:31.447 – Pedro de la Rosa
  • Winnaar 2021: Lewis Hamilton

Layout van het circuit

Geschiedenis circuit

In 2002 werd onder aanvoering van de kroonprins van Bahrein begonnen met de bouw van het Bahrain International Circuit. De gerenommeerde Duitse architect Hermann Tilke was verantwoordelijk voor het ontwerp. Hij ontwierp ook onder andere het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi en de circuits in Singapore en Shanghai. Het parcours ligt in de woestijn, maar door een speciale spray kan de invloed van opvliegend zand op het circuit worden geminimaliseerd.

Het circuit in Sakhir wordt naast de Formule 1 ook voor onder andere dragraces, de GP2 Series en V8 Supercar races gebruikt. De baan kan bovendien eenvoudig worden aangepast in een ‘endurance circuit’. In 2010 werd dit bij de GP van Bahrein voor de eerste en voorlopig laatste keer gedaan.De GP van Bahrein wordt sinds 2014 onder kunstlicht verreden.

Wat voor baan is het Bahrain International Circuit?

Het Bahrain International Circuit heeft voor elke coureurs wel iets te bieden. Er zijn drie lange rechte stukken waar de topsnelheid voor verschillen kan zorgen. Daarnaast is er een technische bochtige sectie, met enkele doordraaiers, maar ook stop-en-go werk. De voornaamste plek om in te halen in het start-finish gedeelte dat eindigt met de scherpe Michael Schumacher-bocht. Hier kan de DRS een groot verschil maken.

Inhalen is in Bahrein relatief goed te doen, en door de grote uitloopstroken zijn kleine foutjes niet direct fataal. Hierdoor kan een open strijd ontstaan en durven de coureurs normaliter meer aan te vallen dan in bijvoorbeeld het krappe stratenrondje in Monaco. De hoge temperatuur en het grove asfalt zorgen voor een vrij snelle slijtage. De coureurs moeten de banden daarom optimaal zien te conserveren en ook de bandenstrategie is erg belangrijk.

Eerdere winnaars GP Bahrein

Van de nog actieve coureurs wisten Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Lewis Hamilton de GP van Bahrein te winnen. De eerste winnaar in de golfstaat was Michael Schumacher, waarna ook Fernando Alonso (drie keer), Felipe Massa (twee keer), Jenson Button en Nico Rosberg aan het langste eind trokken. Lewis Hamilton is de recordhouder in Bahrein met vijf zeges. Mercedes en Ferrari staan op gelijke hoogte: beide constructeurs hebben de GP van Bahrein zes keer gewonnen.

Max Verstappen tijdens GP Bahrein

Max Verstappen en Bahrein is een ongelukkige combinatie gebleken tot nu toe. De 22-jarige Nederlander deed zes keer mee in het Arabische land en viel maar liefst drie keer uit. Daarnaast werd hij een keer zesde (in 2016), in 2019 vierde, in 2020 werd hij derde en in 2021 werd hij tweede. Wellicht dat Verstappen dit jaar eindelijk op de hoogste trede van het podium mag staan.

Geschiedenis Sebastian Vettel Grand Prix Australië

Sebastian Vettel deed dertien keer mee, en opvallend is dat hij naast zijn vier keer winst maar één andere keer op het podium wist te eindigen (tweede in 2009). Het is voor Vettel dus hit-or-mis. De laatste keren finishte de Duitser in de achterhoede

Prestaties Lewis Hamilton Grand Prix Bahrein

Lewis Hamilton deed mee aan veertien van de zeventien edities van de GP van Bahrein. De Brit won vijf keer. Daarnaast zijn dit zijn podiumprestaties:

  • Twee keer tweede
  • Drie keer derde

Hamilton viel nog nooit uit in Bahrein en wist de laatste zes jaar op het podium te finishen.Lewis Hamilton zegevierde in 2019 in Bahrein.