Hekkensluiter FC Groningen ontslaat technisch directeur Fledderus

TOTO nieuws

GRONINGEN – FC Groningen heeft technisch directeur Mark-Jan Fledderus ontslagen. Fledderus kreeg de afgelopen maanden veel kritiek, onder meer vanwege zijn aankoopbeleid, uitlatingen in de media en omgang met personeel. Supporters van Groningen besloten afgelopen maand al het vertrouwen in hem op te zeggen.

FC Groningen staat onderaan in de Eredivisie. “Wij zijn continue in gesprek met elkaar om te kijken wat er wel en wat er niet goed gaat”, zegt algemeen directeur Wouter Gudde. “Zo ook weer na de afgelopen transferwindow. Voor ons was de conclusie dat er onvoldoende vertrouwen en perspectief is om de samenwerking voort te zetten.”

De 40-jarige Fledderus werkte bijna vier jaar als technisch directeur bij FC Groningen. De oud-profvoetballer bekleedde die functie daarvoor bij Heracles Almelo.

Reactie Fledderus

“Alles wat ik bij de club heb gedaan, is maar met één doel geweest: het belang dienen van FC Groningen”, zegt Fledderus. “Ik ben een vechter en een knokker en geef nooit op, maar ik begrijp ook dat op een bepaald moment de uitkomst kan zijn dat je uit elkaar gaat. Ik ben altijd strijdvaardig en had nog steeds de ambitie FC Groningen tegen de wind in vooruit te helpen, maar het houdt hier voor mij jammer genoeg op. FC Groningen zal voor mij altijd speciaal blijven, dat was ook de reden dat ik hier in 2019 naar toe ben gekomen. Ik gun oprecht alles en iedereen bij de club het allerbeste voor de toekomst.”

Fledderus kreeg de voorbije jaren wel lof voor zijn verkoopbeleid. Zo haalde hij afgelopen zomer een recordbedrag op met de verkoop van de Noorse spits Jørgen Strand Larsen, die voor naar verluidt 12 miljoen euro naar de Spaanse club Celta ging. “Hij heeft ons in een financieel zeer moeilijke fase van de club enorm geholpen met hele goede transfers”, zegt Gudde. “Die credits verdient hij absoluut.”

Weinig succesvolle aankopen

De aankopen van de voormalige middenvelder van onder meer Heracles, Roda JC en FC Groningen bleken minder succesvol. Ook zijn keuze voor trainer Frank Wormuth pakte afgelopen jaar niet goed uit. Na de eerste seizoenshelft nam Groningen afscheid van de Duitser. Fledderus noemde het aanstellen van Wormuth “een grote inschattingsfout” die hij zichzelf “enorm aanrekent”. Hij schoof assistent Dennis van der Ree door om het seizoen af te maken, maar met Van der Ree op de bank is Groningen inmiddels naar de laatste plaats in de Eredivisie gezakt.

De ploeg verloor de laatste zeven competitiewedstrijden en werd in het bekertoernooi uitgeschakeld door de amateurs van Spakenburg.

ZET IN & WIN!