Regelmatig krijgen wij vragen met betrekking tot ‘quoteringen & odds’. Een quotering bepaalt uiteindelijk welk bedrag jij kunt winnen en is dus een belangrijk onderdeel bij het wedden op sport.

Wat zijn quoteringen bij sportwedddenschappen?

Een quotering is een factor die bepaalt wordt door de aanbieder van de weddenschap (bookmaker). Deze factor kan je vermenigvuldigen met je inzet om tot je mogelijke winbedrag te komen. Speel je meerdere wedstrijden in één weddenschap? Vermenigvuldig dan alle quoteringen en je inzet en je komt al snel op een mooi mogelijk winbedrag.

De quotering is afhankelijk van de waarschijnlijkheid dat de uitkomst werkelijk uit komt. Hierin wegen o.a. mee:

  • De krachtsverhoudingen
  • Resultaten uit het verleden
  • Blessures en schorsingen
  • Stand op de ranglijst

Op het moment dat een quotering is vastgesteld en er inzet op de wedstrijd kan plaats vinden, dan nog kunnen quoteringen wijzigen. Deze wijzigingen kunnen veroorzaakt worden door team nieuws. Belangrijke speler raakt geblesseerd vlak voor de wedstrijd of er heerst een griepvirus in het team. De belangrijkste reden van wijzigingen in de quoteringen is de geplaatste inzet op een uitkomst. Wordt er veel ingezet op de winst van een team, dan zal de quotering dalen. Vaak betekent dit ook dat de quotering voor gelijkspel en de winst van het andere team stijgen.

Wat is odds ratio?

Elke voetbalwedstrijd heeft 3 mogelijke uitkomsten, een overwinning voor het thuisteam, een gelijkspel en een overwinning voor het uitteam. Bij het bepalen van de quotering schat de bookmaker in welk percentage van de inzet op die wedstrijd op elke mogelijke uitkomst wordt geplaatst. De verhoudingen tussen de quoteringen worden zo opgesteld, dat als de inzetverhouding goed is voorspeld, de bookmaker bij elke uitkomst wint aan de wedstrijd. Dit is geen garantie voor de bookmaker dat er winst bij elke wedstrijd wordt gerealiseerd. De inschatting van de inzetverhouding kan namelijk anders uitpakken en dat heeft gevolgen voor het risico van uitbetaling. Uiteraard niet voor de speler, maar wel voor de bookmaker.

Hoe werken Engelse odds?

De quoteringen zoals wij die in Nederland kennen, bijvoorbeeld 1,80, worden decimal odds genoemd. Dit gebruik van quotering is de meest gebruikelijke, in Europa maar ook ver daar buiten. Er is één uitzondering, de Engelse bookmakers. Zij maken gebruik van fractional odds.

In Nederland zit je eigen inzet al in de uitbetaling inbegrepen. Bij fractional odds wordt de winst berekend. Achter de streep staat de inzet, voor de streep staat je winst. Bijvoorbeeld 8/1 betekent dat je bij € 1 inzet, € 8 winst hebt en een uitbetaling van € 9. Dit is een voorbeeld van een underdog.

Een favoriet zal bijvoorbeeld een quotering krijgen van 23/20. Als je € 20 inzet, heb je € 23 winst.

Als je de inzet wat lager maakt, zou dat betekenen. Als je € 2 inzet, krijg je € 2,30 winst.