Honderden Oranjefans vieren feest in park naast Khalifa-stadion

DOHA – Honderden Oranjefans vieren vrijdagmiddag in Doha feest in een park naast het Khalifa International-stadion. Onder luide muziek leven ze toe naar de tweede groepswedstrijd van Nederland op het WK, om 17.00 uur tegen Ecuador.

De supporters zwaaien met Nederlandse vlaggen en zingen mee op nummers als We are the Champions en The Final Countdown. De dj speelt toepasselijk ook het nummer Ecuador van Sash!, een hit uit de zomer van 1997.

Het is in Doha in de middag 28 graden. Een biertje drinken voor de Nederlandse supporters zit er vanwege de regels in Qatar niet in. In de internationale fanzone is wel alcohol verkrijgbaar, maar dat is pas vanaf 19.00 uur.

Regels omzeilen

Fans weten de regels wel te omzeilen. Jan (35) uit Oegstgeest en Lars (33) uit Alphen aan den Rijn komen net uit een shisha lounge, waar ze achter gesloten deuren wel een biertje konden krijgen. De twee vrienden zijn al even in Qatar, ze kochten tickets voor de drie groepswedstrijden.

“We volgen Oranje sinds het WK van 2014”, zegt Jan, die in januari al de vliegtickets en WK-kaarten kocht en ook het verblijf regelde. “Per persoon zijn we denk ik tussen de 5000 en 6000 euro kwijt, alles erop en eraan, als het niet meer is.”

Als het Nederlands elftal de groepsfase overleeft, blijven de twee Oranjefans niet langer. “Ik mag thuis weer voor papa spelen”, zegt Lars, die een dochter van vijf heeft.

Sfeer gemoedelijk

Ruim twee uur voor de wedstrijd komt de stoet met Nederlandse supporters in beweging. Achter de traditionele Oranje supportersbus lopen ze richting het stadion. Fans van Ecuador lopen door de Oranjefans heen en maken hun eigen muziek. De sfeer is gemoedelijk en supporters van beide landen wensen elkaar geluk tijdens de wedstrijd.

In het park lopen ook immigranten, verkleed in het oranje en met een rood-wit-blauw vlaggetje op de wang geschilderd. Ze maken foto’s van de Oranjebus en vieren het feestje mee.

Het Nederlands elftal wordt tegen Ecuador ondersteund door zo’n 3000 supporters uit eigen land.

ZET IN & WIN!