Home Tags Charles Leclerc

Tag: Charles Leclerc

Over Charles Leclerc

Charles Leclerc is een Formule 1-coureur die rijdt voor Ferrari. De Fransman debuteerde in 2018 voor het team van Sauber en maakte na zijn eerste seizoen al de overstap naar het Italiaanse topteam. Daarmee werd hij de jongste Ferrari-rijder sinds 1961. Vele volgers van de autosport zien in Leclerc een toekomstig wereldkampioen. Samen met Max Verstappen geldt de Fransman als de toekomst van de Formule 1. Leclerc en onze landgenoot zijn even oud en worden geacht in de toekomst het stokje over te nemen van Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, de meest succesvolle coureurs van de afgelopen 15 jaar.

ZET IN & WIN!

Naam
Charles Leclerc

Geboortedatum
16 oktober 1997

Geboorteplaats
Monaco, Frankrijk

Actief in Formule 1
2018 –

Woonplaats
Monaco, Frankrijk

Lengte
1.79 meter

Gewicht
69 kilo

Aantal wereldtitels

Bij welke teams heeft Charles Leclerc gereden?

Zoals vrijwel iedere andere Formule 1-coureur maakte Leclerc zijn eerste racemeters in een kart. De talentvolle Monegask stapt op 16-jarige leeftijd over naar de Formule Renault 2.0 klasse en gaat hij voor het eerst aan echte autoraces meedoen. Leclerc boekt dat jaar zeven overwinningen en eindigt in het eindklassement als tweede. Via de Formule 3, GP3 Series en Formule 2 werkt de jonge Fransman zich op naar de koningsklasse van de autosport.

Charles Leclerc bij Sauber

In het jaar dat Leclerc in de GP3 Series rijdt, wordt hij opgenomen in de Ferrari Driver Academy, het opleidingsteam van het Italiaanse Formule 1-team. Via de Academy komt hij als testrijder terecht bij achtereenvolgens Haas F1 (2016) en Sauber (2017), beide rijdend met Ferrari-motoren. In 2018 krijgt hij bij het Zwitserse team een stoeltje. In zijn debuutseizoen rijdt Leclerc tien keer in de punten. Zijn beste resultaat is een zesde plaats tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Het levert de Fransman een 13e plaats op in het WK-klassement, én een overgang naar het grote Ferrari.

Charles Leclerc bij Ferrari

Bij Ferrari is Leclerc de vervanger van Kimi Raikkonen, die de omgekeerde weg bewandelt en naar Sauber vertrekt. Al in zijn tweede race in Italiaanse dienst pakt hij de eerste poleposition uit zijn Formule 1-carrière. Daarmee is Leclerc de op één na jongste polesitter ooit. Alleen zijn teamgenoot Sebastian Vettel was ooit jonger. Tijdens de race in Bahrein eindigt Leclerc uiteindelijk als derde en is zijn eerste podiumplaats een feit. Zijn eerste overwinning boekt hij later in het seizoen, tijdens de Grand Prix van België. Ook de Grand Prix van Italië wordt een prooi voor Leclerc, die zijn team daarmee de eerste overwinning in de thuiswedstrijd bezorgde in negen jaar. Met 264 punten sluit de Ferraridebutant het seizoen af op de vierde plaats in de stand om het wereldkampioenschap.

Wat verdient Charles Leclerc?

Na het seizoen van 2019 verlengde Leclerc zijn contract bij Ferrari tot en met het 2023. Dat contract levert hem naar verluidt zo’n 9 miljoen per jaar op. Een behoorlijk salaris voor een jonge rijder, maar het staat nog in schril contrast met teamgenoot Vettel. De Duitser ontvangt op jaarbasis zo’n 40 miljoen.

Wat voor auto’s heeft Charles Leclerc?

In welke auto Leclerc zich naast het circuit begeeft, is niet bekend. Wel weten we dat de Fransman voor zijn 20ste verjaardag een zeldzame Ferrari 812 een paar dagen te leen kreeg van zijn werkgever. De 812 is een van de weinige Ferrari’s met een V12 motor die voor commercieel gebruik wordt gemaakt.

Waar woont Charles Leclerc?

Leclerc is geboren en getogen in Monaco, de stadstaat die bij raceliefhebbers natuurlijk bekend is vanwege het befaamde stratencircuit waar jaarlijks een Grand Prix wordt verreden. Nog altijd is Leclerc woonachtig in Monte Carlo, een wijk van Monaco. Naast Leclerc wonen nog veel andere Formule 1-coureurs in het belastingparadijs, maar de Ferrari-coureur is de enige rijder die er geboren is. Leclerc is de eerste Monegask die voor Ferrari rijdt.

Rivalen van Charles Leclerc

In zijn eerste jaar bij Ferrari liet Leclerc als debutant niet over zich heen lopen. Het zorgde voor diverse aanvaringen met teamgenoot Sebastian Vettel, met als climax de crash tussen beide Ferrari-rijders tijdens de Grand Prix van Brazilië. Leclerc staat verder op goede voet met zijn concurrenten.

Charles Leclerc en Max Verstappen

Het duo voor de toekomst. Kenners voorspellen de komende jaren een wisseling van de wacht tussen Vettel en Hamilton enerzijds en Leclerc en Verstappen anderzijds. Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de strijd om de wereldtitel na het tijdperk Hamilton/Vettel tussen de Fransman en de Nederlander. Beide coureurs kennen elkaar goed en reden op jonge leeftijd al tegen elkaar bij het karten.

Charles Leclerc en Pierre Gasly

Een ander groot talent is Pierre Gasly. De teamgenoot van Verstappen is net als Leclerc een Fransman en daarmee op meerdere vlakken een concurrent voor Leclerc. Of het ooit tot een harde strijd zal komen is nog maar de vraag. Leclerc kent Gasly net als Verstappen al lang en beide Fransen zijn sinds hun kindertijd vrienden.

Ook interessant: Lewis Hamilton | Max Verstappen | Sebastian Vettel

De laatste wedtips van onze kenners:

Wedden op voetbal speel bewust toto