Home Tags Red Bull Racing

Tag: Red Bull Racing

Het Oostenrijkse Red Bull Racing mag gezien worden als een van de meest succesvolle Formule 1-teams van deze eeuw. Red Bull, zoals het team in de volksmond wordt genoemd, sleepte in totaal zeven wereldtitels in de wacht.

Ook interessant: Mercedes | Ferrari

Red Bull in de Formule 1

De geschiedenis van Red Bull en de Formule 1 gaat terug tot 1987, als bij de GP van Monaco dat jaar het energiedrankje wordt gelanceerd. Van 1995 tot en met 2004 is Red Bull als sponsor op de wagen van Sauber te zien. In 2004 wordt bekend dat het Thais/Oostenrijkse bedrijf Jaguar GP heeft gekocht en een jaar later als constructeur op de grid aanwezig zal zijn. In 2005 koopt Red Bull ook het team van Minardi. Dat wordt omgedoopt tot Toro Rosso en fungeert sindsdien als zusterteam van Red Bull Racing. In 2020 is de naam van Toro Rosso veranderd in Scuderia AlphaTauri.

Successen van Red Bull

Na een aantal leerjaren vindt Red Bull Racing in 2009 aansluiting bij de wereldtop. Met Mark Webber en de van Toro Rosso overgekomen Sebastian Vettel als coureurs worden de Oostenrijkers tweede in het WK voor constructeurs. In China boekt Vettel de eerste overwinning voor het team. Een jaar later worden Vettel én Red Bull voor het eerst wereldkampioen. Ook in 2011 en 2012 pakt de combinatie de dubbel. In 2013 wordt de Duitser voor het vierde jaar op rij wereldkampioen, maar een nieuwe constructeurstitel komt er dat jaar niet.

Succesvolle Red Bull-coureurs

De vier wereldtitels maken van Vettel met afstand de meest succesvolle coureur van Red Bull. In de zes jaar dat de Duitser voor Red Bull rijdt wint hij 38 races. In zijn laatste kampioensjaar wint Vettel de laatste negen wedstrijden, wat nog altijd een record is. Naast Vettel zijn er nog drie rijders die overwinningen hebben geboekt voor Red Bull. Teamgenoot Webber komt in totaal negen keer als eerste over de streep. De Australiër wordt drie keer derde in het wereldkampioenschap. Zijn landgenoot Daniel Ricciardo komt van 2014 tot 2019 tot zeven zeges. Hij wordt twee keer derde in het eindklassement. Max Verstappen baart in 2016 opzien door na een tussentijdse overstap van Toro Rosso zijn eerste wedstrijd in de Red Bull direct te winnen. Na die sensationele zege volgen tot 2020 nog zeven overwinningen. Verstappen wordt in 2019 derde in de WK-stand.

Mindere tijden Red Bull

Na de vierde wereldtitel van Vettel raakt Red Bull in 2014 zijn overmacht kwijt. Reden is de introductie van de 1,6 liter V6-turbomotoren, waarmee het zogenaamde hybride tijdperk zijn intrede doet. Als Vettel in 2013 zijn recordreeks van negen overwinningen op rij neerzet, zijn andere teams al druk bezig met de veranderingen voor het volgende seizoen. Red Bull mist de slag en moet in 2014 lijdzaam toezien hoe Mercedes domineert. Het jaar daarna, zonder de inmiddels naar Ferrari vertrokken Vettel, wordt Red Bull slechts vierde in het WK voor constructeurs. Met Verstappen en Ricciardo vanaf 2016 als rijders duo krabbelt het team langzaam uit het dal, maar vooral de problemen met motorleverancier Renault zorgen ervoor dat Red Bull geen echte aansluiting vindt bij Mercedes en Ferrari.

Red Bull Racing in 2020

In 2019 komt er dan ook een einde aan de samenwerking tussen Red Bull en Renault. Het team gaat in zee met Honda, waarmee het een definitieve aanval op de twee topteams in wil zetten. In 2020 is Verstappen de onbetwiste nummer één bij het team. Alexander Albon is de tweede rijder. De Thais/Britse coureur verving halverwege het seizoen 2019 Pierre Gasly en verdiende door zijn prestaties een contract voor 2020.

De laatste wedtips van onze kenners:

Wedden op voetbal speel bewust toto