Home Tags Sebastian Vettel

Tag: Sebastian Vettel

Over Sebastian Vettel

Sebastian Vettel is een van de meeste succesvolle coureurs van zijn generatie en mogelijk een van de beste die ooit in de Formule 1 heeft gereden. De Duitser maakte al op zijn negentiende zijn debuut in de koningsklasse van de autosport en wist ook vrij snel zijn eerste race te winnen. In totaal reed hij bij vier verschillende teams in de Formule 1. Vooral zijn periode bij Red Bull Racing was extreem succesvol. Vettel werd toen vier keer op rij wereldkampioen. Sinds 2015 draagt de Duitser het Ferrari-rood en hoewel hij elk jaar lang meedoet om de prijzen, eindigt hij vaak op de tweede plek.

Vettel staat momenteel op een gedeelde derde plek op de ranglijst aller tijden wat betreft wereldtitels in de Formule 1. Van de nog actieve coureurs moet hij alleen Lewis Hamilton voor zich dulden. Het is echter goed mogelijk dat Vettel in het vervolg van zijn carrière nog een paar wereldtitels toe kan voegen aan zijn nu al indrukwekkend palmares. We vertellen je hier meer over de Duitse coureur en gaan onder meer in op zijn racegeschiedenis bij diverse teams en de records die hij in handen heeft. Ook beantwoorden we vragen over bijvoorbeeld zijn salaris en zijn grootste rivalen.

ZET IN & WIN!

Sebastian Vettel in cijfers

Sebastian_Vettel

Naam   
Sebastian Vettel

Geboortedatum
3 juli 1987

Geboorteplaats
Heppenheim, West-Duitsland

Actief in Formule 1
2006 – heden

Woonplaats
Thurgovia, Zwitserland

Lengte
1.75 meter

Gewicht
62 kilo

Aantal wereldtitels
4: 2011, 2012, 2013, 2014

Bij welke teams heeft Sebastian Vettel gereden?

Uiteraard begon de piepjonge Sebastian Vettel zijn race-loopbaan met karten. Hij was nog maar drie jaar oud toen hij voor het eerst in een kart stapte, en tegen de tijd dat hij acht was begon hij serieus aan competities mee te doen. Op zijn elfde werd Vettel aangenomen bij het jeugdteam van Red Bull en vanaf zijn vijftiende mocht hij aan autoraces meedoen. Ook in de diverse categorieën in bijvoorbeeld BMW competities en later de Formule 3 maakte de jonge Duitser indruk op de Formule 1-teams. BMW Sauber wist hem uiteindelijk aan zich te binden.

Sebastian Vettel bij BMW Sauber

Sebastian Vettel werd in 2006 aangesteld als derde coureur en dus testrijder bij BMW Sauber. In datzelfde jaar maakte hij zijn debuut in een Grand Prix-weekend doordat hij mee mocht doen aan een van de vrije trainingen. Hij was toen 19 jaar en 53 dagen oud, en dat was op dat moment een record. Inmiddels heeft Max Verstappen het record van Vettel overgenomen. In de zevende Grand Prix van 2007 maakte Vettel zijn debuut in een daadwerkelijke race. Hij werd knap achtste en pakte dus direct wereldbekerpunten in zijn eerste Formule 1-wedstrijd. Halverwege 2007 stapte hij over naar Toro Rosso.

Sebastian Vettel bij Red Bull Racing

In zijn eerste jaar bij Red Bull Racing, 2009, wist Sebastian Vettel nog net niet genoeg uit de auto te halen om het wereldkampioenschap binnen te halen. Hij behaalde dat jaar wel vier overwinningen, en eindigde dat seizoen uiteindelijk achter Jenson Button als tweede. De grote zegetocht van de Vettel begint in 2010. Red Bull heeft dan een fantastische auto en is vanaf dat moment meerdere seizoenen dominant. De Duitser is bovendien steeds sneller dan zijn ervaren teamgenoot Mark Webber.

In 2010 wordt Vettel de jongste wereldkampioen in de Formule 1. Hij is dan 23 jaar oud. Ook in 2011, 2012 en 2013 zal hij de beste zijn. Vooral in 2011 en 2013 kan niemand tegen Vettel op. Hij wint in 2011 elf van de negentien races en in 2013 zelfs dertien van de negentien. In 2014 lijkt de magie van Red Bull Racing uitgewerkt en voor Vettel is dat het moment om naar andere teams te gaan lonken. Uiteindelijk is het de iconische renstal van Ferrari die Vettel aan zich weet te binden. Dit komt onder meer omdat zijn grote voorbeeld, Michael Schumacher, ook furore maakte bij het Italiaanse team.

Vettel bij Ferrari

De overstap naar Ferrari is voor Sebastian Vettel op sportief gebied een kleine gok. Dit vooral omdat het team sinds 2007 geen wereldtitel meer had binnengehaald. Wanneer we achteraf kijken naar de beslissing van Vettel, dan lijkt het niet per se de juiste te zijn geweest. Sinds 2014 heeft Mercedes namelijk zes jaar op rij de wereldtitel binnen weten te halen en trekt Ferrari elke keer aan het kortste eind.

Om te zeggen dat het verblijf van Vettel bij Ferrari een mislukking is, gaat ook zeker te ver. De Duitser weet het de Mercedes-coureurs vaak lastig te maken en won in totaal dertien Grand Prix-wedstrijden voor Ferrari. Het is echter maar de vraag of Vettel bij zijn huidige werkgever nog veel wereldtitels aan zijn palmares kan toevoegen. Er gaan geruchten dat hij van team gaat wisselen met Lewis Hamilton. Het zou voor elke coureur een droom zijn om eens voor Ferrari te rijden, terwijl Vettel graag nog wat meer wedstrijden wil winnen voordat hij te oud is voor de Formule 1. Wat de toekomst brengt is uiteraard afwachten, maar dit zou voor de fans een mooie oplossing zijn.

Wat verdient Sebastian Vettel?

Zoals bij vrijwel alle contracten van Formule 1-coureurs liggen niet alle details op straat. Het lijkt er echter op dat Sebastian Vettel het hoogste salarisstrookje heeft van iedereen. De Duitser zou volgens diverse bronnen rond de 48 miljoen euro, oftewel 60 miljoen dollar, per jaar opstrijken bij Ferrari. Dit is nog meer dan bijvoorbeeld Lewis Hamilton bij Mercedes krijgt. Het is niet exact duidelijk hoe groot het percentage is dat Vettel kan verdienen als bonussen. Daarnaast is Vettel minder populair bij sponsoren dan Hamilton. Toch heeft hij met zijn salaris uiteraard weinig reden om te klagen.

Geschat vermogen Sebastian Vettel

Sebastian Vettel heeft een geschat vermogen van ruim 100 miljoen dollar. Dit lijkt echter gezien zijn torenhoge salaris een vrij voorzichtige schatting. Het lijkt logischer dat hij aanzienlijk meer geld tot zijn beschikking heeft. In tegenstelling tot Lewis Hamilton is Vettel namelijk een familieman met een rustigere levensstijl. Hij hoeft niet zo nodig als beroemdheid door het leven te gaan en blijft buiten de sport om het liefst uit de media.

Wat voor auto’s heeft Sebastian Vettel?

Sebastian Vettel mag vrijwel wekelijks in de snelste en meest geavanceerde auto ter wereld rijden. Ook in zijn eigen collectie staan zeker wat bijzondere exemplaren, maar ook een opvallend aantal normale gezinsauto’s sieren de garage van Vettel. Zelf heeft hij meerdere malen aangegeven het liefste in zijn kleine Fiat 500 boodschappen te doen. Wanneer hij toch wat meer vermogen wil, kan hij kiezen uit onder andere deze bolides:

  • Ferrari F430
  • Ferrari F40
  • Ferrari California T
  • Mercedes SLS65 AMG
  • Een aantal snelle motors

Het meest bijzonder is wellicht zijn Infiniti FX Vettel Edition. Inderdaad: een auto die door het Japanse merk is gemaakt ter ere van Vettel. Er zijn maar 150 van deze wagens wereldwijd aangeboden en uiteraard heeft de Duitse coureur er zelf één van in zijn garage staan.

Waar woont Sebastian Vettel?

Sebastian Vettel woont in het Zwitserse kanton Thurgau op het platteland. Hij heeft uiteraard een riante woning uitgekozen om zich te vestigen. In de woonboerderij is genoeg ruimte voor zijn uitgebreide autocollectie en voor zijn vrouw en twee kinderen.  Het is opmerkelijk dat Vettel, in tegenstelling tot veel van zijn collega’s, er niet voor kiest om in bijvoorbeeld belastingparadijs Monaco te gaan wonen. De Duitser voelt zich blijkbaar fijner op het platteland. Dit heeft er wellicht mee te maken dat hij ook is opgegroeid in relatieve rust buiten de grote Duitse steden.

Rivalen van Sebastian Vettel

Sebastian Vettel staat te boek als een vrij rustige, bescheiden en berekende coureur. Ook hij schiet natuurlijk af en toe uit zijn slof, vooral als er race-incidenten zijn die volgens hem niet door de beugel kunnen. We hebben zijn soms wat ingewikkelde relatie met zijn concurrenten en collega’s in kaart gebracht.

Vettel en Mark Webber

Vooral tussen Vettel en Mark Webber heeft het nooit echt geboterd. De teamgenoten bij Red Bull Racing konden bij wijze van spreken de overwinningen onderling gaan verdelen, aangezien ze zoveel sterker waren dan de concurrentie. Vettel wilde af en toe te graag winnen en hierbij negeerde hij meer dan eens de teamorders en bracht zo de overwinning voor Red Bull in gevaar. Het meest in het oog springend was de confrontatie in Maleisië in 2013, die in onderstaand filmpje prachtig is weergegeven. Tussen Webber en Vettel is het daarna nooit meer echt goed gekomen.

Vettel en Hamilton

De laatste jaren is Lewis Hamilton de grootste concurrent van Sebastian Vettel. Hoewel de twee vaak amicaal met elkaar omgaan, komt het af en toe tot een confrontatie. Het meest opvallende moment hierbij was wellicht de dubbele botsing in Baku in 2017. In de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad trapte Hamilton volgens Vettel opzettelijk op de rem en daarna beukte Vettel op zijn beurt de Brit. Hamilton en Vettel hebben het echter uitgesproken en onderhouden weer een normale relatie.

Vettel en Leclerc

Vanaf het Formule 1-seizoen van 2019 is Leclerc de teamgenoot van Sebastian Vettel bij Ferrari. De jonge Monegask moet niet zoveel hebben van teamorders en hoewel ze elkaar nog niet van de baan hebben gereden, lijkt het onvermijdelijk dat ze elkaar in de toekomst nog wel eens gaan raken. Vettel is nog niet op zijn retour en duidelijk ambitieus genoeg om nog meer wereldtitels aan zijn reeds indrukwekkende verzameling toe te voegen. Leclerc vliegt er als jonge hond in en dit zou nog wel eens tot meer spanningen kunnen leiden.

Vettel en Verstappen

Ook Max Verstappen laat zich niet onbetuigd als het gaat om confrontaties met Sebastian Vettel. Een paar keer was het ook daadwerkelijk de schuld van de jonge Nederlander en daardoor is de gepikeerde reactie van Vettel wel begrijpelijk. Ook hier gaat echter op dat de twee beide professioneel genoeg zijn om hun ongenoegen te uiten na de race maar dit later weer goed te maken. Het incident in 2018 was voor beide mannen een dieptepunt. Hopelijk voor de Nederland Formule 1-fans kan Verstappen dit soort incidenten in de toekomst voorkomen en Vettel op een eerlijke manier verslaan.

Ook interessant: Lewis Hamilton | Valtteri Bottas

De laatste wedtips van onze kenners:

Wedden op voetbal speel bewust toto