IOC verwerpt uitspraken van Oekraïense overheid

TOTO nieuws

LAUSANNE – Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft nadrukkelijk afstand genomen van de kritiek van de Oekraïense overheid op het IOC. De Oekraïense overheid betichtte het IOC maandag van het promoten van “oorlog, moord en destructie”. Die kritiek volgde nadat het nieuws naar buiten kwam dat het IOC overweegt om sporters uit Rusland en Belarus onder neutrale vlag toe te laten tot de Olympische Spelen.

“Het IOC verwerpt deze en andere lasterlijke verklaringen in de sterkst mogelijke bewoordingen”, zei de sportkoepel tegenover persbureau Reuters. “De kritiek van Oekraïne dient niet als basis voor een constructieve discussie. Het IOC zal daarom verder geen commentaar geven.”

Maandag zocht adviseur Michailo Podoljak van president Volodimir Zelenski op Twitter de aandacht op. “Het IOC kijkt met plezier toe hoe de Russische federatie Oekraïne verwoest. Het biedt Rusland zo een platform om zijn genocide te promoten en moedigt het verder gaan met moorden aan”, schreef Podoljak. Hij richtte zich met een cynische opmerking rechtstreeks tot IOC-voorzitter Thomas Bach. “Het Russische geld dat olympische hypocrisie koopt, heeft blijkbaar niet de geur van Oekraïens bloed. Toch, meneer Bach?”

Bach zei afgelopen week dat het niet past in het olympisch handvest om sporters uit Rusland en Belarus uit te sluiten. Het IOC onderzoekt of atleten uit die landen onder neutrale vlag en met allerlei voorwaarden toch kunnen meedoen aan de Spelen.

ZET IN & WIN!