Het is vandaag exact twee jaar geleden dat Guus Hiddink in zijn tweede ambtstermijn zijn ontslag indiende bij het Nederlands Elftal. In de afgelopen twee jaar was hij niet de enige. Wie zijn er in de tussentijd nog meer vertrokken?

 29 juni 2015 

Guus Hiddink


Hiddink volgde op 1 augustus 2014 Louis van Gaal op als bondscoach van het Nederlands elftal. In de eerste vijf duels van de kwalificatiereeks voor het EK 2016 in Frankrijk haalde Oranje slechts zeven punten door een overwinning op Kazachstan, Letland en een gelijkspel tegen Turkije. Na het EK zou Hiddink worden opgevolgd door Danny Blind. Op 29 juni 2015 werd echter besloten het contract van Hiddink per 1 juli 2015 te beëindigen.

Hiddink gaf afgelopen week in een interview met de NOS aan dat hij bij de KNVB visie en leiderschap mist.

 1 augustus 2015 

Roger Reijners 

Op 17 juli 2015 besloot de KNVB en coach van de Oranjeleeuwinnen Roger Reijners niet met elkaar verder te gaan. Reijners wilde het contract dat half 2016 afliep zelf niet te verlengen. Hierop besloot de KNVB het contract per direct te ontbinden, zodat een nieuwe coach langer de tijd zou hebben om het elftal voor te bereiden op het EK in 2017.

 29 augustus 2016 

Bert van Oostveen 

Van Oostveen
Eind augustus in 2016 wordt duidelijk dat Bert van Oostveen per 1 september 2016 zijn functie zou neerleggen bij de KNVB. Hij besloot hiertoe omdat hij toe was aan iets nieuws. Van Oostveen was zes jaar lang directeur betaald voetbal. Op verzoek van de KNVB is hij op dit moment nog steeds verbonden aan de bond, o.a. als toernooidirecteur van het EK vrouwen in 2017.

 23 december 2016 

Arjen van der Laan

Eind 2016 nam de KNVB per direct afscheid van de opvolger van Roger Reijners als coach van de Oranjeleeuwinnen, Arjen van der Laan. TD Hans van Breukelen gaf aan dat er te weinig vertrouwen was : “ Sinds zijn aanstelling heeft hij de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van het team richting het EK. Wij hebben er echter te weinig vertrouwen in dat hij de juiste persoon is om het team ook in de laatste fase goed te begeleiden.”

 26 maart 2017 

Danny Blind 

Blind
Eind maart van dit jaar speelde Oranje een uitwedstrijd tegen Bulgarije. In een dramatische wedstrijd verloor het Nederlands Elftal met 2-0. De dag daarna voerde Blind en van Breukelen lang overleg om te bepalen hoe verder te gaan. Uitkomst was een direct ontslag van de Amsterdammer. Blind gaf een korte reactie: “We waren op de goede weg, Bulgarije uit was naar mijn idee een incident. Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt.”

 2 mei 2017 

Jelle Goes 

In mei vertrekt ook de technisch manager uit Zeist. Jelle Goes ziet zijn toekomst meer buiten Zeist en wil dichter op de ontwikkeling van jeugdspelers zitten. Goes was mede verantwoordelijk voor het rapport winnaars van morgen. Dit rapport was de uitkomst een groot congres in 2014 waar allerlei kopstukken uit de Nederlandse voetbalwereld hun visie en mening gaven over de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Minke Booij (vrouwen) 

Op 2 mei komt ook het bericht naar buiten dat Minke Booij vertrek als manager vrouwenvoetbal. De oud-tophockeyster gaat aan de slag als de nieuwe directeur van de stichting Spieren voor Spieren.

 9 mei 2017 

Ron Jans (docent) 

Voordat Ron Jans daadwerkelijk aan de slag zou gaan in Zeist kwam het bericht al naar buiten dat de succescoach van onder meer PEC Zwolle, toch geen trek had in een functie bij de KNVB. Het was de bedoeling dat Jans nauw zou gaan samenwerken met Leon Vlemmings. Vlemmings ging echter in op een aanbieding van Go Ahead Eagles. Dit was voor Jans de reden om niet in de Zeist aan de slag te gaan.

 20 juni 2017 

Hans van Breukelen

Van Breukelen
Op 20 juni komt het bericht naar buiten dat van Breukelen per 1 augustus aftreed als technisch directeur van de KNVB. Van Breukelen werd in juli 2016 aangesteld. Er was veel kritiek op zijn functioneren. Dit was niet geheel onterecht want er was gehannes met assistenten en de teamanager, de PIM (prestatie innovatiemanager) werd met veel bombarie geïntroduceerd, er was mogelijke belangenverstrengeling met het bedrijf van Rini Stoutjesdijk en de hele zoektocht naar een geschikte opvolger voor Danny Blind kende veel kritiek. Desondanks vertrekt van Breukelen met een goed gevoel: “..omdat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om onze doelstellingen te realiseren”

Wie moet Hans van Breukelen opvolgen als technisch directeur bij de KNVB?
 • Louis van Gaal 42%, 5 stemmen
  5 stemmen 42%
  5 stemmen - 42% van alle stemmen
 • Toon Gebrands 25%, 3 stemmen
  3 stemmen 25%
  3 stemmen - 25% van alle stemmen
 • Co Adriaanse 17%, 2 stemmen
  2 stemmen 17%
  2 stemmen - 17% van alle stemmen
 • Guus Hiddink 17%, 2 stemmen
  2 stemmen 17%
  2 stemmen - 17% van alle stemmen
 • Edwin van der Sar 0%, 0 stemmen
  0 stemmen
  0 stemmen - 0% van alle stemmen
Totaal aantal stemmen: 12
29 June 2017 - 8 September 2017
Stemmen is gesloten

In twee jaar tijd vertrokken er negen mensen bij de KNVB. In de tussentijd werd Dick Advocaat (weer) aangesteld als nieuwe bondscoach, met Ruud Gullit als dienst assistent. Onder zijn hoede werd de WK-kwalificatiewedstrijd van Luxemburg gewonnen. Ondertussen hoopt heel voetbalminnend Nederland dat ‘we’ ons nog gaan plaatsen voor het WK in Rusland volgende zomer. Dan moet er een resultaat worden behaald in en tegen het sterrenensemble van Franrijk. De overige wedstrijden moeten in ieder geval worden gewonnen.

Plaatst het Nederlands Elftal zich voor het WK 2018 in Rusland?