Kroatië wint ook vierde strafschoppenserie op WK

TOTO nieuws

AL RAYYAN – De Kroatische voetballers hebben ook hun vierde strafschoppenserie op een WK gewonnen. De Oost-Europese ploeg versloeg Brazilië in de kwartfinale via strafschoppen, nadat het in de achtste finales Japan al had geklopt vanaf 11 meter. Volgens databureau Gracenote heeft alleen Duitsland op WK’s vier keer een strafschoppenserie moeten afwerken en die ook allemaal gewonnen.

Kroatië debuteerde in 1998 als zelfstandig land op het WK en pakte toen direct brons. Op de WK’s van 2002, 2006 en 2014 bleven de Kroaten in de groepsfase steken. Vier jaar geleden in Rusland drong de ploeg door tot de finale. Kroatië won in de knock-outfase via strafschoppen van Denemarken en Rusland en na verlenging van Engeland. In de finale was Frankrijk over 90 minuten te sterk (2-4).

De Kroatische doelman Dominik Livakovic heeft zich op het WK in Qatar onderscheiden als een ‘penaltykiller’. Hij stopte tegen Japan drie strafschoppen en keerde tegen Brazilië ook de inzet van Rodrygo. Marquinhos schoot op de paal. Op het WK 2018 zag de Kroatische doelman Danijel Subasic ook vijf penalty’s die op hem werden genomen gemist worden. De Duitser Toni Schumacher, Sergio Goycochea uit Argentinië, de Braziliaan Cláudio Taffarel en de Spanjaard Iker Casillas kwamen op WK’s ook tot dat aantal.

ZET IN & WIN!