La Liga: FIFA minacht nationale competities met WK-plannen

TOTO nieuws

MADRID – De Spaanse profcompetitie La Liga heeft forse kritiek geuit op de plannen van wereldvoetbalbond FIFA voor de uitbreiding van het WK voor clubs en het WK van 2026. De FIFA toont “een complete minachting” voor het belang van de nationale competities, aldus La Liga.

De wereldvoetbalbond kondigde aan de vooravond van het congres in Kigali in Rwanda aan dat het WK van 2026 in de VS, Canada en Mexico uit 104 wedstrijden zal bestaan. Ook keurde het bestuur de plannen goed voor de uitbreiding van het WK voor clubs naar 32 teams. Dat WK zal vanaf juni 2025 elke vier jaar worden gespeeld.

“De FIFA gaat door met het wanbeleid om beslissingen in de voetbalkalender op te leggen, waarbij de bond een complete minachting toont voor het belang van de nationale competities en de voetbalgemeenschap in het algemeen”, liet La Liga weten in een verklaring. “FIFA negeert de economische schade die deze plannen veroorzaken op de competities. Die zijn niet van tevoren om advies gevraagd over deze veranderingen.”

La Liga vindt dat de FIFA geen rekening houdt met de sportieve en economische aspecten van de competities, de clubs en de spelers door nog meer te plannen in een al overvolle kalender. De Spaanse competitie meldt dat ze met andere professionele voetbalcompetities, verenigd in het World Leagues Forum (WLF), de besluiten van de FIFA gaat bestuderen en gaat nadenken over gepaste volgende stappen. Het WLF had in december de voorgenomen plannen van de FIFA al gehekeld.

ZET IN & WIN!