LaLiga winnaars, stats en feiten

TOTO Spanje

LaLiga Santander, Primera División of de Spaanse competitie. Het hoogste voetbalniveau in Spanje gaat onder meerdere namen door het leven. Deze competitie is de thuishaven van verschillende grote clubs en legendarische spelers. Op deze pagina leggen wij uit alles uit over de geschiedenis van LaLiga en welke teams zich kampioen mogen noemen. Let’s go!

ZET IN & WIN!

 

Huidige kampioen

Afgelopen seizoen werd Real Madrid voor de 35ste keer in de clubhistorie kampioen van Spanje en vestigde daarmee een absoluut record. Het was geen spannend seizoen in de Primera Division, want de club stond al een tijdje zonder al te veel problemen bovenaan de ranglijst. Daardoor werd Real al 4 speelrondes voor het einde van de competitie kampioen. Kat in het bakkie dachten wij zo.

Sowieso kende Real Madrid een uitstekend seizoen. Want, niet alleen werd de club kampioen in de Spaanse competitie. Nee, ze wonnen ook gewoon nog even de Champions League-finale. In Parijs versloegen de Koninklijken Liverpool met 1-0 door een doelpunt van Vinícius Júnior. Tot slot won Madrid vorig seizoen ook nog eens de Supercopa de España, al met al geen slecht seizoen.

Karim Benzema was tijdens dit seizoen ongelofelijk belangrijk. De Fransman scoorde tijdens dit seizoen 27 keer in de Primera División en had daardoor een groot aandeel in de titel van de Madrilenen. Als klap op de vuurpijl won hij dat seizoen ook nog eens de Ballon d’Or 2022. Benzema werd daarmee de vijfde Franse winnaar van de prijs voor de beste mannelijke voetballer van het jaar

Meeste titels Primera División

We gaan al een tijdje terug met LaLiga. De Spaanse competitie is één van de oudste competities van Europe en daardoor zijn er een aantal teams geweest die zich kampioen mochten noemen. De Primera Division werd opgericht in 1928 en in al die jaren won Real Madrid de meeste titels.

De Koninklijke in LaLiga

De koninklijke waren 34 keer de beste van het land en wonnen 13x de Champions League. Daarnaast hebben ze natuurlijk een aantal topspelers gehad. We noemen er slechts 2 (omwille van de lengte van dit artikel): Christiano Ronaldo en Alfredo di Stefano. Do we need to say more?

Barcelona en de titel

Barcelona staat met 26 titels momenteel op nummer 2 van de ranglijst en won eveneens 5x de de hoogste Europese competitie. Met Camp Nou als thuisbasis is de club een absolute grootmacht. Zeker door de legendarische spelers die de Catalanen voortbrachten. Wat te denken van Rivaldo, Johan Cruyff, Ronaldinho en Messi. Deze laatste dribbelaar scoorde ook meteen even de meeste doelpunten ooit in de Primera División: 474 doelpunten.

Atletico Madrid in LaLiga

Op de derde plaats, ver achter de 2 grootmachten, volgt Atlético Madrid. Los Colchoneros won 10 keer de landstitel en werd maar liefs 8 keer nummer twee in LaLiga. Ook Europees doet Atletico het niet slecht, zo stonden ze een aantal keer in de finale van de Champions League en wonnen de 3x de Europe League (of UEFA Cup).

Plaatsing Europese toernooien

Een hoge notering in LaLiga is niet onbelangrijk. We horen je vragen: waarom? Nou, omdat de beste 4 teams direct toegang tot de Champions League krijgen. De nummer 5 en de winnaar van de Copa del Rey verschaffen zichzelf toegang tot de Europa League. Zonder play-offs te spelen, wel zo lekker. Daarmee is Spanje een van de best vertegenwoordigde landen in de Europese toernooien.

Kampioenen LaLiga van de laatste jaren

De kampioenen van de laatste jaren kunnen we natuurlijk grotendeels zo uit het koppie opnoemen. Al zit er hier en daar wel een lekkere verassing tussen. Wat te denken van Atletico Madrid in het seizoen 2020/2021, toen Suarez een laat doelpunt in de wedstrijd maakte en zijn club zo naar de titel schoot.

Seizoen Winnaar
2021/22 Real Madrid
2020/21 Atlético Madrid
2019/20 Real Madrid
2018/19 FC Barcelona
2017/18 FC Barcelona
2016/17 Real Madrid
2015/16 FC Barcelona
2014/15 FC Barcelona
2013/14 Atletico Madrid
2012/13 FC Barcelona

Boeiende LaLiga feiten

  • Natuurlijk zijn de ‘grote 3’ niet de enige teams die de dienst uitmaken en landstitels hebben gewonnen. Andere winnaars zijn: Athletic Bilbao (8x), Valencia (6x), Real Sociedad (2x), Deportivo La Coruña (1x), Sevilla (1x) en Real Betis (1x).
  • Lionel Messi is topscorer aller tijden in de Primera Division. Hij scoorde maar liefs 474 goals in 520 wedstrijden, allen voor Barcelona. Hij heeft ook het record voor meeste competitiedoelpunten in een seizoen. In het seizoen 2011/2012 vond hij 50 keer het net.
  • Athletic Bilbao, Barcelona en Real Madrid zijn de enige 3 clubs die alle seizoen van LaLiga hebben meegemaakt. Sinds 1928 zijn ze maar liefst 92 seizoenen actief geweest in de hoogste competitie, gevolgd door Valencia (88x) en Espanyol (87x).
  • Real Madrid heeft het record voor meeste doelpunten in 1 seizoen. De Madrilenen scoorden in het seizoen 2011-2012 maar liefst 121 keer. Dit was ook meteen één van de redenen waardoor Madrid dat jaar kampioen werd.
  • De wedstrijd met de meeste rode kaarten was een Catalaans onderonsje. Tijdens Espanyol – Barcelona in 2003 werden maar liefst 6 rode kaarten uitgedeeld. Zowel Espanyol als Barca kregen 3 rode kaarten, (2 directe en 4 dubbele gele kaarten).