Messi is nog één zege verwijderd van felbegeerde wereldtitel

 

LUSAIL – Lionel Messi is nog één overwinning verwijderd van de door hem zo felbegeerde wereldtitel. De 35-jarige vedette won met Argentinië in de halve finales van het WK met 3-0 van Kroatië. Komende zondag moet het gebeuren als regerend kampioen Frankrijk of Marokko de tegenstander is in de eindstrijd.

Messi wil op het WK in Qatar zijn erelijst compleet maken met de absolute hoofdprijs. Vier keer eerder nam hij deel aan een mondiale eindronde. Maar verder dan een verloren finale tegen Duitsland op het WK van 2014 in Brazilië kwam hij niet. Het is nu of nooit, want over vier jaar is Messi er zeer waarschijnlijk niet meer bij op het toernooi in de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

Argentinië legde met twee doelpunten binnen 6 minuten de basis voor een plaats in de WK-finale. Julián Álvarez kreeg na ruim een half uur alle ruimte om richting Dominik Livaković te dribbelen. De aanvaller van Manchester City probeerde de doelman van Kroatië uit te spelen, maar kwam met hem in botsing. De Italiaanse scheidsrechter Daniele Orsato vond niet dat Álvarez tegen de keeper opliep, maar floot voor een strafschop, die Messi benutte (1-0).

Vijfde treffer

De Argentijnse aanvoerder vierde zijn vijfde treffer op dit WK en mag zich samen met de Fransman Kylian Mbappé voorlopig topscorer van het toernooi noemen. “Messi, Messi”, schreeuwden de tienduizenden Argentijnen in het stadion. Ze raakten nog enthousiaster toen Álvarez even later opnieuw door de Kroatische defensie slalomde en nu wel zelf scoorde (2-0). In de 69e minuut werd het duel helemaal beslist. Opnieuw was het Álvarez die scoorde, na een wonderschone actie van Messi.

Niets wees er in het eerste half uur op dat Kroatië de wedstrijd al voor rust voor een groot deel uit handen zou geven. De verliezend finalist van het vorige WK was in de openingsfase veel zuiniger op de bal dan het Nederlands elftal vrijdag in de kwartfinale tegen de Argentijnen. De Kroaten lieten de bal zorgvuldig rondgaan en hadden ook het initiatief. Het was vooral genieten als Luka Modric de bal beroerde. Achteloos verlegde hij het spel met handige passes.

De 37-jarige Modric is er normaal gesproken in 2026 ook niet meer bij op het volgende WK. Op zijn prachtige erelijst staat dan geen wereldtitel als hij afscheid neemt. Zoals zijn Portugese leeftijdsgenoot Cristiano Ronaldo vermoedelijk ook nooit wereldkampioen zal worden. Messi ligt nog wel op koers. Met vijf doelpunten en drie assists is hij op weg de ster van dit WK te worden.

ZET IN & WIN!