Nieuwe Argentijnse doelman Rulli moet nog even wennen bij Ajax

TOTO nieuws

AMSTERDAM – Gerónimo Rulli had zich heel iets anders voorgesteld van zijn eerste wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA. “Zeker met elf tegen elf speelden zij beter”, erkende de nieuwe doelman van Ajax na het gelijkspel tegen FC Twente (0-0). “Met tien man moesten we verdedigen en was het zwaar. Dit moet veel beter.”

De 30-jarige keeper uit Argentinië moest leiding geven aan een defensie die in de eerste acht minuten van de wedstrijd drie grote kansen weggaf. Rulli kwam goed weg toen Václav Cerny en Michel Vlap de paal raakten. En Ricky van Wolfswinkel verzuimde een mislukte terugspeelbal van Devyne Rensch af te straffen.

Rensch moest na 35 minuten met een rode kaart van het veld na een overtreding op Van Wolfswinkel. De verdediger kon niet camoufleren dat hij zelden links in het centrum van defensie heeft gespeeld in de Eredivisie. Calvin Bassey kon als linksback weer niet duidelijk maken waarom Ajax 23 miljoen euro voor hem heeft betaald. Jorge Sánchez komt als rechtsback ook maar niet in de buurt van het niveau dat zijn naar Bayern München vertrokken voorganger Noussair Mazraoui vaak haalde.

Wennen

“Ik moet nog even wennen aan mijn verdedigers”, zei Rulli, voor wie Ajax maximaal 10 miljoen euro aan Villarreal betaalt. “En ik maakte zelf ook een paar foutjes.” Een van de reservedoelmannen van Argentinië op het WK tastte een keer mis na een hoekschop. Hij schoot de bal ook een keer tegen Van Wolfswinkel aan.

Rulli sprak met Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico over een mogelijke transfer naar Ajax. “Zij waren heel positief”, vertelde hij. “Of het niet raar is dat ik La Liga verlaat voor de Eredivisie? Nee, natuurlijk niet. Ajax is voor mij een club als Real Madrid, Barcelona of AC Milan. Een hele grote club”, zei de keeper die wel even moet wennen aan het weer in Nederland. “Ik heb hier de eerste weken alleen maar regen en wind meegemaakt.”

Vechten voor Ajax

Rulli kwam niet in actie op het WK. Maar hij maakte wel van dichtbij mee hoe belangrijk de wereldtitel voor Argentinië is. “We verspeelden tegen Nederland en Frankrijk een voorsprong van 2-0. Dat was heel moeilijk. Maar we zijn blijven vechten. En we hadden Lionel Messi. Hij geeft het verschil gemaakt.”

De Argentijnse keeper wil ook vechten voor Ajax, dat al vijf competitieduels vergeefs op een zege wacht en volgende week zondag een uitwedstrijd tegen koploper Feyenoord op het programma heeft staan. “Ik ken de rivaliteit tussen de clubs”, zei Rulli. “Het is heel belangrijk dat we onze fans blij maken en met drie punten terug naar Amsterdam gaan. Op de trainingen zie ik dat Ajax veel goede spelers heeft. Vooral Jurriën Timber en Francisco Conceição zijn me opgevallen. Die kende ik nog niet zo goed.”

ZET IN & WIN!