Oranje gelooft in zege op Qatar en groepswinst op WK

DOHA – Met veel vertrouwen leeft Louis van Gaal toe naar de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Qatar op het WK. De bondscoach verwacht niet dat hij dinsdag in het Al Bayt-stadion voor het laatst bij Oranje op de bank zit. Hij wil wel dat zijn ploeg beter gaat spelen dan tegen Senegal en Ecuador.

Nederland heeft tegen het al uitgeschakelde Qatar aan 1 punt voldoende voor een plaats in de achtste finales. Een ruime zege volstaat waarschijnlijk voor de groepswinst. Van Gaal is niet van plan zijn systeem met drie centrale verdedigers aan te passen. Hij beschouwt het slechte spel in de tweede helft van het duel met Ecuador als een incident.

Voor de verandering gaf Van Gaal veel journalisten gelijk tijdens de afsluitende persconferentie voor het duel met de kampioen van Azië. “In balbezit moet het inderdaad beter. Ik vind ook dat we beter druk moeten zetten en het klopt helemaal dat Ecuador agressiever was”, zei de bondscoach die zich nog geen zorgen zegt te maken over het gebrek aan vorm bij een aantal van zijn spelers. “Over het algemeen hebben ze heel goed gepresteerd onder mij. We zijn zeventien duels ongeslagen, met een doelsaldo om u tegen te zeggen.”

Memphis

De 71-jarige Van Gaal slaagde er in zijn eerste periode als bondscoach niet in om Oranje naar het WK in Zuid-Korea en Japan te brengen. Hij stuntte tijdens zijn tweede termijn met een derde plaats op het WK van 2014. Tijdens het laatste groepsduel met Qatar moet hij voorkomen dat Oranje niet voor de eerste keer in de groepsfase van een WK wordt uitgeschakeld.

Memphis Depay krijgt waarschijnlijk voor het eerst op dit WK een basisplaats, na een invalbeurt van een half uur tegen Senegal en zo’n 50 minuten tegen Ecuador. De kans is klein dat hij een hele wedstrijd speelt. Van Gaal blijft voorzichtig met zijn topscorer die bijna twee maanden aan de kant stond met een hamstringblessure. “Want we hebben hem nodig om wereldkampioen te kunnen worden”, zei hij.

Frenkie

Van Gaal blijft ook op zoek naar de juiste balans op het middenveld. Het zou zomaar kunnen dat na Steven Berghuis en Teun Koopmeiners nu Marten de Roon een kans krijgt naast Frenkie de Jong. De bondscoach is tevreden over de manier waarop Xavi Simons zich profileert op trainingen. “Ik heb hem verteld dat hij een nieuwe stap kan zetten”, doelde hij vermoedelijk op een invalbeurt.

De bondscoach laat zich tijdens het duel met Qatar op de hoogte houden van de tussenstand van de andere poulewedstrijd tussen Senegal en Ecuador, dat na twee groepsduels in punten en doelsaldo gelijk staat met Nederland. Senegal heeft 1 punt minder. Bij een gelijke stand in de poule geeft het doelsaldo de doorslag.

ZET IN & WIN!