Oranje kan zich tegen Ecuador plaatsen voor achtste finales WK

Nederland - Ecuador - TOTO

DOHA – Het Nederlands elftal kan zich plaatsen voor de achtste finales van het WK in Qatar. Oranje moet daarvoor zelf winnen van Ecuador en is ook afhankelijk van het resultaat van het gastland tegen Senegal. Alleen als Qatar dat duel niet wint, schaart Oranje zich na een zege officieel bij de laatste zestien.

Zowel Nederland als Ecuador begon de mondiale eindronde met een zege. Oranje won van Senegal (2-0) en Ecuador bleef met dezelfde cijfers Qatar de baas. Bondscoach Louis van Gaal laat Memphis Depay een helft meedoen tegen Ecuador. Mogelijk moet Matthijs de Ligt plaatsmaken voor Jurriën Timber.

De spelers van Oranje geven vlak voor de aftrap geen signaal af aan de FIFA, de wereldvoetbalbond. Die wil niet dat aanvoerders van deelnemende teams de OneLove-aanvoerdersband dragen. “We hebben een punt gezet achter politieke acties”, zei Van Gaal. “We willen wereldkampioen worden.”

Oranje en Ecuador trappen om 17.00 uur Nederlandse tijd af in het Khalifa-stadion. Het duel van Qatar met Senegal begint om 14.00 uur. De overige duels op vrijdag zijn Wales – Iran (11.00 uur) en Engeland – Verenigde Staten (20.00 uur).

ZET IN & WIN!