Oranje naar achtste finale bij nieuwe zege én puntenverlies Qatar

DOHA – Het Nederlands elftal kan zich vrijdag bij het wereldkampioenschap in Qatar al plaatsen voor de achtste finales. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal moet dan zelf winnen van Ecuador en is ook afhankelijk van het resultaat bij Qatar tegen Senegal. Alleen als Qatar dat duel niet wint, kwalificeert Oranje zich officieel.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Champions League, wordt bij het WK bij een gelijk aantal punten eerst gekeken naar het doelsaldo. Als dat ook gelijk is, geeft het aantal gemaakte doelpunten de doorslag. Pas daarna gaat het om het onderlinge resultaat.

Nederland, dat de groepsfase begon met een zege op Senegal (2-0), komt bij een overwinning op Ecuador op 6 punten. Ecuador was het WK gestart met winst op gastland Qatar (ook 2-0).

Punten

Als Qatar vrijdag van Senegal wint, staat Nederland op 6 punten en Qatar en Ecuador allebei op 3. De laatste speelronde staan Nederland – Qatar en Ecuador – Senegal op het programma. Bij winst van Qatar en Ecuador eindigden dan drie landen op 6 punten.

Oranje weet nog voor het duel met Ecuador waar het aan toe is. Qatar en Senegal spelen namelijk al eerder op vrijdag.

Vorige WK’s

Nederland was bij de vorige drie deelnames aan het WK, in 2006, 2010 en 2014, na twee groepswedstrijden al zeker van de achtste finales. In 2006 versloeg Oranje eerst Servië en Montenegro met 1-0 en vervolgens Ivoorkust met 2-1. In het laatste pouleduel met Argentinië ging het alleen nog om de eerste plek. De Argentijnen hadden aan een gelijkspel (0-0) genoeg voor de groepswinst.

In 2010 was Nederland na zeges op Denemarken (2-0) en Japan (1-0) na twee duels ook al zeker van een vervolg. Het laatste duel in de poulefase, tegen Kameroen, werd ook gewonnen: 2-1. In 2014 waren zeges in de eerste twee duels ook voldoende, tegen Spanje (5-1) en Australië (3-2). De ploeg van bondscoach Louis van Gaal versloeg vervolgens ook Chili (2-0).

Bij het WK van 1998 had Oranje voor het laatst drie groepswedstrijden nodig om de achtste finales te bereiken. Nederland startte met een gelijkspel tegen België (0-0) en zette vervolgens Zuid-Korea met 5-0 aan de kant. Een gelijkspel tegen Mexico (2-2) was voldoende om als eerste te eindigen.

ZET IN & WIN!