Oranje probeert zich als eerste team te plaatsen voor de achtste finales van het WK

Nederland - Ecuador - TOTO

De Nederlandse coach hoopt vrijdag op een herhaling van acht jaar geleden op het WK. Na overwinningen op Spanje (5-1) en Australië (3-2) was Oranje na twee groepswedstrijden al zeker van een plaats in de achtste finales. Ook nu is Oranje na twee wedstrijden zeker van een plaats bij de laatste zestien, mits ze winnen van Ecuador en Senegal niet wint van Qatar.

Van Gaal schat tegenstander Ecuador wat hoger in dan Senegal, het Afrikaanse land waartegen Oranje maandag moeizaam aan de groepsfase begon (2-0). Eerder zei de coach dat Senegal in zijn ogen de sterkste tegenstander was in de groepsfase.

“Ze zijn beter georganiseerd dan Senegal,” zei Van Gaal. “En de spelers van Ecuador zijn mondiger, slimmer. Ze hebben heel weinig verloren en krijgen ook weinig doelpunten tegen. Dat is heel slim. Het is een fysiek en stabiel team. Dat maakt deze tegenstander voor mij moeilijker dan Senegal.”

Na de hamstringblessure van Memphis Depay speelde hij slechts 30 minuten tegen Senegal. Maar hij zal in de eerste of tweede helft spelen tegen Ecuador. Coach Van Gaal zegt nog niet wie er zal starten. Enner Valencia is een mogelijke starter. Hij maakte twee doelpunten tegen Qatar en werd toen uit de wedstrijd gehaald omdat hij een beetje geblesseerd was.

Coach Van Gaal wil ook nog niet zeggen of Matthijs de Ligt of Jurriën Timber zullen starten. De Ligt speelde tegen Senegal, maar Timber was misschien een betere keuze geweest.

Hoe denk jij dat Nederland het gaat doen tegen Senegal?