Pedersen klopt Kooij in sprint tweede etappe Parijs-Nice

TOTO nieuws

FONTAINEBLEAU – Olav Kooij heeft net naast de overwinning gegrepen in de tweede etappe van Parijs-Nice. De 21-jarige renner van Jumbo-Visma werd in de massasprint geklopt door de Deen Mads Pedersen, de wereldkampioen van 2019 die ook de gele leiderstrui veroverde. De vlakke rit ging over 163,5 kilometer, van Bazainville naar Fontainebleau.

Kooij werd eerder dit seizoen al twee keer tweede. Hij finishte zondag in de door de Belg Tim Merlier gewonnen eerste etappe van Parijs-Nice als vierde. Merlier moest de gele trui maandag afstaan aan Pedersen, die daardoor dinsdag met Trek-Segafredo als laatste mag beginnen aan de ploegentijdrit over 32,2 kilometer.

Vlak voor het ingaan van de laatste kilometer vond voorin het peloton een valpartij plaats, veroorzaakt door een renner die een vluchtheuvel raakte en daardoor onderuitging. Hij nam diverse anderen mee in zijn val. Enkele kilometers daarvoor had Tadej Pogacar de tussensprint gewonnen, net als een dag eerder. Het leverde de Sloveen wederom 6 bonificatieseconden op. De tweevoudig winnaar van de Tour de France wil alles in het werk stellen om deze week Parijs-Nice te winnen. Hij neemt het in de Franse rittenkoers op tegen onder anderen de Deen Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma, die hem vorig jaar klopte in de strijd om het geel in de Tour.

Hectische finale

Pedersen ging de massasprint van ver aan en wist Kooij, die sterk kwam opzetten, net voor te blijven. De Deen, zondag derde in de eerste etappe, boekte zijn tweede zege van dit seizoen. “Fijn om het jaar zo te beginnen”, zei de 27-jarige Deen. “Het was een hectische finale, met enkele rotondes in de laatste 10 kilometer. Het team wist me uit de problemen te houden en ik kreeg een perfecte lead-out. Het was heel close in de sprint. Het geel is een mooie bonus.”

Met Marijn van den Berg (zevende) en Cees Bol (achtste) eindigden nog twee Nederlanders in de top 10 van de daguitslag. Pogacar staat in het algemeen klassement op de tweede plaats, 2 seconden achter Pedersen. Merlier zakte naar de derde plaats op 4 seconden, Kooij staat vierde met 8 tellen achterstand.

ZET IN & WIN!