Schaatser Wennemars grijpt zilver bij wereldbeker in Heerenveen

HEERENVEEN – Schaatser Joep Wennemars heeft zilver gepakt op de 1000 meter bij de wereldbeker in Heerenveen. De 20-jarige Nederlander moest alleen de Chinees Zhongyan Ning voor zich dulden. De 18-jarige Amerikaan Jordan Stolz, de winnaar van de eerste wereldbeker in Stavanger, ging onderuit.

Het was voor Wennemars de eerste medaille in een wereldbeker. De schaatser uit Dalfsen reed in de zesde rit met 1.08,08 een persoonlijk record. Ning schaatste een rit later naar 1.07,86. De Est Marten Liiv maakte het podium compleet (1.08,11).

Thomas Krol, de olympisch kampioen op de kilometer, kwam voor de tweede week op rij als vijfde over de finish (1.08,32). Hein Otterspeer werd achtste met 1.08,57.

Aanwijsplek

Kjeld Nuis stond aan de start in Heerenveen, nadat hij een aanwijsplek had gekregen van de selectiecommissie langebaan. De olympisch kampioen op de 1500 meter was niet bij de wereldbeker in Stavanger, aangezien hij geblesseerd was tijdens de kwalificatiewedstrijden. Nuis kwam in de eerste rit tot 1.08,52, waarmee hij op de zevende plaats eindigde.

Voor Wennemars, de zoon van oud-sprinter Erben Wennemars, was het een “memorabel weekend” in Thialf. “Dit was voor mij een doel voor volgend jaar. Ik was al blij dat ik in de A-groep mocht blijven staan en dat dit dan het resultaat is kan ik bijna niet geloven. Ik zag hem niet aankomen. Ik had niet het gevoel dat ik veel snelheid maakte, maar ik kon wel blijven gaan. Ik schrok wel een beetje toen ik over de finish kwam, op een positieve manier.”

ZET IN & WIN!