Schaatsster Rijpma-De Jong derde op 1500 meter, Takagi wint

 

CALGARY – Antoinette Rijpma-De Jong is bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary als derde geëindigd op de 1500 meter. De 27-jarige Friezin moest de Japanse Miho Takagi en Nadezhda Morozova uit Kazachstan voor zich dulden.

Rijpma-De Jong won de tweede wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. In haar rit tegen de Noorse Ragne Wiklund zette ze de tot dan toe snelste tijd neer van 1.52,93. Takagi dook daar in de volgende rit onder met 1.52,54 en ook Morozova was met 1.52,82 nipt sneller.

Marijke Groenewoud kwam in de slotrit tot 1.54,65. De Friezin moest na twee derde plekken in Stavanger en Heerenveen nu genoegen nemen met de tiende plaats.

Vier tienden

Jutta Leerdam ging snel van start in haar rit tegen de Japanse Ayano Sato. In de slotronde kon ze het tempo echter niet vasthouden en kwam ze tot 1.54,12. Daarmee werd ze zevende. Joy Beune verloor door enkele kleine missers bij de start juist tijd. Met een goede slotronde haalde ze nog 1.54,80. Dat was goed voor de elfde tijd. Reina Anema werd met 1.57,52 zestiende.

Rijpma-De Jong keek terug op een race met foutjes in het begin, maar had daarna een mooi gevecht met Wiklund. “Bij mijn start had ik een paar missers en daarna nog een. De opening en de eerste ronde waren te langzaam, maar ik reed wel weer vlakke rondjes”, keek ze terug bij de NOS. “Uiteindelijk kom ik vier tienden van een seconde tekort. Dat is te overbruggen. Ik weet dat het nog een beetje beter kan.”

In het wereldbekerklassement staat ze tweede met 148 punten. Takagi leidt met 174 punten. Groenewoud staat vierde met 127 punten.

ZET IN & WIN!