Schaatsster Rijpma-De Jong wint 1500 meter in Thialf

HEERENVEEN – Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong heeft in Thialf op de 1500 meter haar eerste wereldbekerzege van het seizoen geboekt. De 27-jarige Friezin zette met 1.53,73 de beste tijd neer. Ze was een fractie sneller dan de Japanse Miho Takagi en landgenote Marijke Groenewoud, de nummers 1 en 3 van een week eerder op de 1500 meter in Stavanger.

Rijpma-De Jong was in de rit tegen Nadezhda Morozova uit Kazachstan fors sneller dan Joy Beune in de rit ervoor (1.54,97). Takagi zat in de rit daarna lang onder de tijd van de Friezin van Jumbo-Visma, maar kon dat in de slotronde niet volhouden. Ze finishte in 1.53,92. Groenewoud bleef in de slotrit de Canadese Ivanie Blondin voor met 1.54,64.

Jutta Leerdam kwam als eerste Nederlandse in actie. De winnares van de 1000 meter een dag eerder startte snel en wist in tegenstelling tot een week eerder in Stavanger haar snelheid lang goed vast te houden. Ze finishte in 1.55,65, de tot dan toe beste tijd. Uiteindelijk werd Leerdam daarmee achtste. Beune dook dankzij een goede slotronde onder de tijd van Leerdam en werd zesde.

Vertrouwen

Reina Anema eindigde eerder op de dag als tweede in de B-groep. Met een tijd van 1.58,82 moest de 29-jarige Friezin alleen de Belgische Sandrine Tas (1.58,09) voor laten.

“Eindelijk, na zo lang wachten, toch weer een goede race”, zei Rijpma-De Jong, die voor het eerst een wereldbekerwedstrijd op de 1500 meter won. “Ik ben hier heel blij mee. Waar ik steeds kritisch ben is dit wat ik wil laten zien. Dit is hoe het moet zijn.”

Rijpma de Jong had twee keer een goede kruising tegen Morozova. “Van tevoren had ik hierop gehoopt maar je moet het toch maar weer even doen”, zei ze tegen de NOS. “Vorige week was mijn timing niet goed, nu loopt het wel en dat geeft vertrouwen. Ik straal meer rust uit en kan mijn energie en snelheid kwijt. Het komt niet vaak voor dat je echt goede races rijdt, maar dit komt wel in de buurt.”

ZET IN & WIN!