Gary Lineker keert terug als presentator bij de BBC

TOTO nieuws

LONDEN – Gary Lineker keert weer terug als voetbalpresentator van de BBC. Dat meldt de Britse omroep in een verklaring.

De presentator van het populaire programma Match of the Day moest onlangs een stap terugdoen nadat hij op Twitter kritiek had geuit op de toon waarmee de Britse regering plannen voor het nieuwe asielbeleid bekendmaakte. De BBC vond dat hij zich met zijn tweet niet hield aan de richtlijnen van de omroep.

BBC-directeur Tim Davie erkent in de verklaring dat er “grijze gebieden” zijn in het eigen socialmediabeleid. De omroep kondigt een onafhankelijk onderzoek aan naar de bestaande richtlijnen. Volgens Davie is Lineker voorstander van zo’n onderzoek. De directeur biedt zijn excuses aan voor de “moeilijke tijd” die medewerkers, presentatoren en kijkers van de BBC de afgelopen dagen ervoeren. Hij sprak ondanks een lastige periode zijn waardering uit voor Lineker. “Gary is een gewaardeerd onderdeel van de BBC en ik weet hoeveel de BBC voor hem betekent. Ik kijk ernaar uit om hem komend weekend weer te zien presenteren.”

De oud-voetballer zei blij te zijn dat hij terug mag keren. “Na een aantal surrealistische dagen ben ik opgelucht dat we hier doorheen zijn gekomen”, schreef Lineker op Twitter. “Ik presenteer al bijna drie decennia voor de BBC en kan niet wachten om zaterdag terug te keren in mijn vertrouwde stoel. Het is zwaar geweest, maar dit is niet te vergelijken met wat mensen moeten doorstaan die hun land moeten ontvluchten vanwege een oorlog.”

Na de ophef rond Lineker deed de BBC zaterdag geen interviews met spelers na de wedstrijden in de Premier League. Uit solidariteit met Lineker besloten de analisten Ian Wright en Alan Shearer zaterdagavond ook niet aan te schuiven bij Match of the Day. Het programma bestond alleen uit samenvattingen. Voormalig voetbalster Alex Scott zag af van de presentatie van Football Focus. Dit programma wordt, met Scott als vaste presentatrice, op zaterdag rond lunchtijd uitgezonden.

ZET IN & WIN!