Australian Open 2023

Boem! We starten het jaar knallend met hét hardcourt toernooi van de wereld: de Australian Open. Van maandag 16 tot en met zondag 29 januari komen de beste tennissers ter wereld samen in het Melbourne Park in Melbourne. Zet je tv-stoel klaar, pak je drankje en maak een hapje. The game is on! Lees hier alles over het toernooi.

ZET IN & WIN!

 

Opzet

Tijd voor een geschiedenisles! Het toernooi begon in 1905 onder de naam Australian Championships. Later werd het veranderd naar de huidige naam: de Australian Open. Oorspronkelijk werd het toernooi in zeven steden en in twee landen (Australië en Nieuw-Zeeland) gespeeld. Nu wordt enkel Melbourne, Australië gebruikt als speelstad.

Het center court is de Rod Laver Arena, inclusief fancy uitschuifbaar dak. Naast het mannen- en vrouwenenkelspel, mannen- en vrouwen­dubbelspel en gemengd dubbelspel is er ook een rolstoeltennistoernooi. Het is een open toernooi en een tennisser is klaar zodra hij/zij verliest. No guts, no glory!

Heb je al genoeg van alle info? Nee? Dan gaan we nog heel even door. Het deelnemersveld bij de enkelpartijen bestaat uit 128 spelers en bij het dubbelspel uit 64 spelers. Het hoofdtoernooi bij bestaat in totaal uit zeven rondes: eerste ronde, tweede ronde, derde ronde, vierde ronde, kwartfinales, halve finales en finales.

De beste spelers van de wereldranglijst en ATP/WTA Tour plaatsen zich sowieso voor de eerste ronde. Minder hooggeplaatste spelers kunnen via het kwalificatietoernooi de eerste ronde bereiken. Deelname aan het kwalificatietoernooi kan worden afgedwongen door op kleine, lokale toernooien goed te presteren.

Programma

Let op: het gaat om de lokale tijden. In Melbourne is het 10 uur later dan in Nederland.

 • Maandag 16 januari: 11.00u en 19.00u Eerste ronde mannen en vrouwen

 • Dinsdag 17 januari: 11.00u en 19.00u Eerste ronde mannen en vrouwen

 • Woensdag 18 januari: 11.00u en 19.00u Tweede ronde mannen en vrouwen

 • Donderdag 19 januari: 11.00u en 19.00u Tweede ronde mannen en vrouwen

 • Vrijdag 20 januari: 11.00u en 19.00u Derde ronde mannen en vrouwen

 • Zaterdag 21 januari: 11.00u en 19.00u Derde ronde mannen en vrouwen

 • Zondag 22 januari: 11.00u en 19.00u Vierde ronde mannen en vrouwen

 • Maandag 23 januari: 11.00u en 19.00u Vierde ronde mannen en vrouwen

 • Dinsdag 24 januari: 11.00u en 19.00u Kwartfinale mannen en vrouwen

 • Woensdag 25 januari: 11.00u en 19.30u Kwartfinale mannen en vrouwen

 • Donderdag 26 januari: 11.00u en 19.30u Halve finale mannen en vrouwen

 • Zaterdag 28 januari: 16.00u Finale vrouwen

 • Zondag 29 januari: 16.00u Finale mannen

Deelnemers om in de gaten te houden

Rafael Nadal

Rafael Nadal had een onwaarschijnlijk 2022. Met beperkte voorbereiding wist hij al meteen de Australian Open van vorig jaar te winnen. Enkele maanden later deed hij dit tijdens Roland Garros dunnetjes over en schreef zijn 21ste Grand Slam titel op zijn naam. Wint hij nu weer?

Novak Djokovic

Novak Djokovic mag dit jaar eindelijk weer meedoen in Melbourne. Vorig jaar mistte hij het toernooi omdat hij zich niet had laten vaccineren tegen het coronavirus en daardoor geen toestemming kreeg om Australië binnen te komen. Haalt hij dit jaar revanche?

Botic van de Zandschulp

Botic van de Zandschulp won enkele weken geleden de NK-titel. In de finale versloeg hij Tallon Griekspoor. Op de vorige Australian Open was hij in vorm en denderde door tot de derde ronde, waar hij uiteindelijk zijn hoofd moest buigen voor latere finalist Daniil Medvedev.

Tallon Griekspoor

Tallon Griekspoor verloor dus de NK-finale, maar won vorige week wel verrassend zijn eerste ATP-titel in Pune (India). Door die prestatie is hij de nummer 61 van de wereldranglijst. Trekt Griekspoor zijn goede vorm door op de Australian Open?

Nick Kyrgios

Ook de bad boy van het mondiale tennis doet dit jaar mee: Nick Kyrgios. Vorig jaar werd hij in het enkelspel al in de tweede ronde door Medvedev uitgeschakeld, maar won uiteindelijk de titel in het heren dubbelspel. Gooit hij dit jaar ook hoge ogen? Hij zal de tennisbal in ieder geval goed voor zich moeten laten werken.

Daniil Medvedev

Daniil Medvedev begon 2022 goed, met een finaleplek in de Australian Open. Hij leek lang op weg naar de zege op het eerste Grand Slam van het jaar, maar Nadal herpakte zich knap en sleepte de titel voor de neus van Medvedev weg. Hij zal hopen op een betere uitkomst in 2023.

Prijzengeld

Cash, cash money! Kunnen de deelnemers nog iets bijschrijven op hun rekening? Nou en of! Er is een behoorlijke prijzenpot weggelegd voor de deelnemers. En nee, ze hoeven niet te delen. Dit is de prijzenpot:

 • Winnaar: €1.700.000

 • Tweede plek: €930.000

 • Halve finale: €530.000

 • Kwartfinale: €325.000

 • 4e ronde: €200.000

 • 3e ronde: €135.000

 • 2e ronde: €93.000

 • 1e ronde: €62.000

Vorige winnaars

Bij de vrouwen won Ashleigh Barty de laatste editie van het vrouwen enkelspel. De 26-jarige Australische is er vanwege haar pensioen echter niet meer bij. Toch lekker als je op je 26ste met pensioen kan. Bij de mannen is legende Rafael Nadal de titelverdediger. Hij zal gaan voor zijn 22ste Grand Slam-titel.

Tickets

Wil je de beste tennissers ter wereld zelf in actie zien? Al vanaf een euro of 20 kan je van de partij zijn. Dat is dan wel zonder een noodzakelijk vliegtuigticket naar Australië, dus het zal uiteindelijk 'ietsjes' duurder worden. Bestel de producten wel via de officiële website van de Australian Open.

Kijken op TV of livestream

In voor een potje tennis? Schakel dan naar Eurosport 1. Daar wordt het toernooi iedere dag vanaf een uur of 14.00 uitgezonden. Heb je andere voorkeuren? Alle tennispartijen zijn ook live te zien via de livestreams van de abonneedienst Discovery+.

Wedden op de Australian Open

Bij TOTO zijn er vele mogelijkheden om op de Australian Open te wedden. Je kunt dit helemaal personaliseren en beheren zoals jij zelf wilt. Uiteraard kun je op afzonderlijke wedstrijden inzetten, maar er zijn genoeg andere speciale wedopties:

- Voorspel wie er wint
- Voorspel de winnaar van het toernooi
- Voorspel wie de finale haalt
- Voorspel de nationaliteit van de winnaar

ZET IN & WIN!