Wimbledon 2023

Maagdelijk witte tenues, aardbeien en de beste spelers van de wereld. We hebben het natuurlijk over het tennistoernooi van Wimbledon! Het oudste tennistoernooi ter wereld wordt jaarlijks aan het begin van de zomer gespeeld en is een van de vier grandslamtoernooien die de tenniskalender kent. Alles over het fameuze Engelse grastoernooi lees je op deze pagina.

Geschiedenis Wimbledon

Voor de eerste editie van Wimbledon moeten we terug naar 1877. Zo'n tien jaar daarvoor werd in de Londense wijk Wimbledon de All England Croquet Club opgericht, een club die zich toen alleen richtte op het mateloos populaire croquet, maar zich later ook op tennis toe ging leggen. De naam werd veranderd in All England Lawn Tennis and Croquet Club, en vrijwel direct besloot de club een toernooi in het leven te roepen. De eerste editie van het inmiddels legendarische toernooi kende alleen nog een mannen enkelspel, dat gewonnen werd door Spencer Gore. In 1884 werden het vrouwen enkelspel en de mannen dubbel toegevoegd. Die eerste toernooien werden nog gespeeld op Worple Road, waar de All England Lawn Tennis and Croquet Club gevestigd was. In 1922, de populariteit van het toernooi was inmiddels behoorlijk gestegen, verhuisde Wimbledon naar een nieuw onderkomen op Church Road. Daar wordt het toernooi nog altijd gespeeld.

 

Ondergrond

Wimbledon wordt van oudsher op gras gespeeld. Het is het enige overgebleven grandslamtoernooi met die ondergrond. De Australian Open werd vroeger ook op gras gespeeld, maar in 1988 maakte dat toernooi de switch naar hardcourt. Daarmee werd de Australische grandslam de tweede met die ondergrond; de US Open stapte in 1976 over van gras naar gravel en twee jaar later naar hardcourt. Roland Garros wordt traditiegetrouw gespeeld op gravel.

Dak

Wimbledon is in de rijke historie van het toernooi met enige regelmaat geplaagd door het Engelse klimaat. Met regen kan er niet getennist worden en dat zorgde in Londen vaker dan de organisatie lief was voor problemen met het speelschema. En met live televisie, natuurlijk. Om die problemen tegen te gaan werd in 2009 een verschuifbaar dak op het Center Court geïnstalleerd. En tien jaar later volgde zo'n zelfde dak op Court No. 1. Deze daken beschikken ook over de nodige verlichting, zodat wedstrijden ook na de ingevallen duisternis kunnen worden uitgespeeld.

Onderdelen

In 1877 begon Wimbledon als mannen enkelspel toernooi. Dat bleef zo tot 1884, toen ook voor de vrouwen een enkeltoernooi werd georganiseerd en de heren ook in het dubbelspel mee konden doen. In 1913 volgde een nieuwe uitbreiding. Niet alleen stond het vrouwen dubbelspel op het programma, ook deed het gemengd dubbelspel zijn intrede. Na de oorlog werd het programma uitgebreid met het enkelspel bij de jongens en meisjes (1947), het dubbelspel bij de jongens en meisjes (1982), verschillende rolstoeltennis onderdelen (sinds 2005) en de laatste toevoeging is het enkelspel bij de pupillen onder 14 jaar (2022).

Wimbledon winnaars

Een toernooi dat al zo lang bestaat heeft een enorme erelijst. Zo groot, dat het niet te doen is hier alle winnaars op te sommen. We geven een overzicht van de belangrijkste mijlpalen.

Heren enkelspel

 • Spencer Gore (UK)
  Won in 1877 de eerste editie van Wimbledon. Het zou voor de Brit bij die ene titel blijven.

 • William Renshaw (UK)
  Won Wimbledon tussen 1881 en 1889 zeven keer en was daarmee meer dan een decennium recordhouder. Nog altijd de enige die Wimbledon zes keer op rij wist te winnen.

 • Richard Krajicek (Ned)
  In 1996 de eerste en nog altijd de enige Nederlandse winnaar van Wimbledon in het enkelspel.

 • Pete Sampras (VS)
  Evenaarde in 2000 als eerste het record van Renshaw.

 • Roger Federer (Zwi)
  Evenaarde Renshaw en Sampras in 2012 en werd in 2017 alleen recordhouder met acht zeges.

 • Novak Djokovic (Ser)
  Won het toernooi zeven keer en kreeg in 2022 de kans Federer te evenaren, maar verloor de finale.

Dames enkelspel

 • Maud Watson (VS)
  In 1884 de winnaar van het eerste dames enkelspel. Won een jaar later opnieuw.

 • Dorothea Lambert Chambers (UK)
  Eerste veelvraat in het vrouwentoernooi. Won tussen 1903 en 1914 zeven keer.

 • Helen Willis Moody (VS)

  Verbeterde in 1938 het record van Chambers naar acht en bleef ruim vijftig jaar recordhouder.

 • Martina Navratilova (VS)
  De koningin van Wimbledon. Won haar eerste titel in 1978, haar negende en laatste in 1990. Nog altijd recordhouder.

 • Venus & Serena Williams (VS)
  In de eerste twintig finales van het huidige decennium stond er liefst zestien keer een van de gezusters WIlliams in de finale. Of minstens moeten we zeggen. Vier keer speelden Serena & Venus de zogenaamde Sister Act. De zussen zijn goed voor dertien titels in het enkelspel.

Veelgestelde vragen

Waar is Wimbledon?

Wimbledon is gelegen in de wijk Wimbledon in het zuidwesten van Londen, Engeland.

Wanneer is Wimbledon?

Het tennistoernooi van Wimbledon begint traditiegetrouw eind juni of begin juli. De organisatie plant de start van het toernooi altijd op de maandag vijf weken voor de eerste maandag van augustus. Het toernooi duurt vervolgens twee weken.

Hoelang bestaat Wimbledon?

Het toernooi bestaat sinds 1877 en wordt beschouwd als het oudste tennistoernooi ter wereld.

Welke Nederlander heeft Wimbledon gewonnen?

De Nederlander Richard Krajicek heeft Wimbledon gewonnen in 1996. Hij was de eerste Nederlander die het enkelspeltoernooi voor mannen won. Bij het dubbelspel wonnen Eltingh en Paul Haarhuis de titel.

Wie is de eigenaar van Wimbledon?

De All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC) is de eigenaar van Wimbledon. Het is een privéclub in Londen die verantwoordelijk is voor het organiseren van het toernooi.

Wat is het grootste tennistoernooi ter wereld?

Wimbledon wordt beschouwd als een van de vier Grand Slam-toernooien en wordt vaak beschouwd als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Samen met de Australian Open, de French Open en de US Open vormt Wimbledon de Grand Slam-reeks. Daarmee zijn deze toernooien de grootste ter wereld.

Hoe heet het als je alle Grand Slams wint?

Als een tennisser alle vier de Grand Slam-toernooien in hetzelfde kalenderjaar wint, wordt dit een 'Calendar Slam' genoemd. Als een tennisser alle vier de Grand Slam-toernooien gedurende zijn of haar hele carrière wint, wordt dit een 'Career Grand Slam' genoemd.

Aardbeien met slagroom op Wimbledon

Deze traditie dateert uit het einde van de 19e eeuw. Aardbeien waren toen al populair en werden in de zomer geoogst, wat samenvalt met het toernooi. Het eten van aardbeien met slagroom werd een symbool van de Engelse zomer en is sindsdien een kenmerkende lekkernij op Wimbledon geworden.

Wat kost een kaartje voor Wimbledon?

De prijzen voor kaartjes van Wimbledon variëren, afhankelijk van de dag, het type zitplaats en het speelveld. De prijzen kunnen behoorlijk hoog zijn, vooral voor de finaledagen.

Hoe kom ik aan tickets voor Wimbledon?

Check de officiële Wimbledon-website voor informatie over de beschikbaarheid van tickets en het aankoopproces.