Tennisster Hartono naar hoofdtoernooi Australian Open

TOTO nieuws

MELBOURNE – De Nederlandse tennisster Arianne Hartono heeft het hoofdtoernooi bereikt van de Australian Open. De nummer 237 van de wereld versloeg in de derde en laatste ronde van de kwalificaties de Braziliaanse Laura Pigossi: 3-6 6-2 6-4. Pigossi staat 120 plaatsen hoger op de wereldranglijst. De partij duurde ruim 2 uur en 20 minuten.

De 26-jarige Hartono bereikte vorig jaar ook al het hoofdtoernooi in Melbourne. Daarin verloor ze in de eerste ronde van de Amerikaanse Amanda Anisimova.

In de kwalificaties begon ze maandag met een overwinning (6-4 6-4) op de Zwitserse Ylena In-Albon waarna ze in de tweede ronde ook te sterk was voor de Australische Destanee Aiava: 3-6 6-3 7-6 (6). Tegen Pigossi verloor ze in de eerste set tweemaal haar opslag, terwijl ze één breakpoint benutte. Hartono speelde met 21 zogenoemde unforced errors te slordig, maar herpakte zich daarna om zich na twee gewonnen sets voor de tweede keer te plaatsen voor een grandslamtoernooi in het enkelspel. Vorig jaar bereikte ze in het dubbelspel met Demi Schuurs de tweede ronde op Wimbledon.

Hartono is de enige Nederlandse tennisster die vanuit de kwalificaties doorstroomt naar het hoofdtoernooi. Arantxa Rus, Suzan Lamens en Eva Vedder slaagden daar niet in. Bij de mannen strandden Tim van Rijthoven en Gijs Brouwer. Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor waren op basis van hun ranking rechtstreeks geplaatst.

ZET IN & WIN!