Van Dijk wil Messi verslaan en dromen laten uitkomen

Nederland - Argentinië | TOTO

 

DOHA – “We weten dat Messi goed is”, blikt Virgil van Dijk vooruit naar de kwartfinale van vrijdag van Oranje tegen Argentinië op het WK. “Heel goed, laten we het daar op houden. Natuurlijk moeten we hem in de gaten houden en dat zullen we doen. Maar we spelen niet tegen Messi. We spelen tegen Argentinië, een ploeg met veel goede spelers.”

Toch heeft Van Dijk een goed gevoel over de ontmoeting met de Argentijnen in het Lusail-stadion, met een capaciteit van bijna 90.000 toeschouwers het grootste voetbaltheater op het WK in Qatar. Veruit de meeste fans zullen met een blauw-wit shirt op de tribunes zitten. “Maar ik houd van die ambiance”, zegt de aanvoerder van Nederland. “Ik kijk ernaar uit.”

Van Dijk is vlak voor de training beschikbaar voor de internationale pers, die massaal is komen opdagen. De kwartfinales zijn in aantocht. Het WK gaat nu echt beginnen. “We hebben net een belangrijke meeting gehad”, vertelt hij. “We kennen ons strijdplan. Daar gaan we zo op oefenen.”

Tactiek Oranje

Logischerwijs wil de centrale verdediger niet veel vertellen over de tactiek van bondscoach Louis van Gaal voor de kraker met de tweevoudig wereldkampioen. Maar ook Van Dijk beseft dat Oranje meer kans op succes heeft als Messi niet veel aan de bal komt. “Hij is misschien wel de beste speler aller tijden”, zegt hij over de aanvaller die het WK van Qatar heeft omcirkeld voor zijn eerste wereldtitel. “Hij en Ronaldo hebben het internationale voetbal de afgelopen twee decennia gedomineerd.”

Van Gaal selecteerde Van Dijk niet voor het WK van 2014 in Brazilië, waar het Nederlands elftal in de halve finale na strafschoppen verloor van Argentinië. Lionel Messi maakte geen indruk in de Arena de São Paulo, al schoot hij wel raak in de penaltyserie. Ron Vlaar, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi, de drie centrale verdedigers van Oranje, kwamen nauwelijks in de problemen tegen de grote vedette van de tweevoudig wereldkampioen. Dat was ook de verdienste van Daley Blind, die er alles aan deed om Messi zo weinig mogelijk aan de bal te laten komen.

Geloof groeit

Van Dijk laat in het midden of Oranje de Argentijnen net zoals acht jaar geleden gaat bestrijden. Hij kan leven met de kritiek vanuit Nederland dat het spel van Oranje op het WK nog tegenvalt. De aanvoerder van Oranje hoort en leest ook dat internationale media een stuk positiever zijn. “Ik weet niet of die kritiek typisch Nederlands is”, zegt hij. “We willen zelf ook beter spelen. maar we zien ook dat het steeds beter gaat op dit WK. We hebben honger. We hebben dromen. Die kunnen we in drie duels laten uitkomen. Dit is onze kans op succes. Nu moeten we het doen.”

ZET IN & WIN!