Van Gaal begint met vertrouwen aan laatste klus met Oranje

DOHA – Na ruim dertig jaar trainerschap begint Louis van Gaal maandag dan echt aan zijn laatste klus. Senegal is op het WK in Qatar de eerste tegenstander van Oranje. Het vertrouwen bij de 71-jarige bondscoach is onverminderd groot, liet hij voor een volle perszaal in Doha blijken.

“Deze groep wil echt uitvoeren wat we met elkaar afspreken. Niet iedere groep wil dat”, aldus Van Gaal. “De groep bij het WK van 2014 wilde dat ook, maar de gemiddelde kwaliteit in de spelersgroep is nu hoger.” Oranje eindigde acht jaar geleden, ook met Van Gaal als trainer, als derde op de mondiale eindronde.”

Van Gaal verrast maandag naar alle waarschijnlijkheid door te beginnen met Andries Noppert. De doelman van sc Heerenveen speelde nog geen interland en maakte in september, tijdens de laatste twee wedstrijden in de Nations League, voor het eerst deel uit van de selectie. Noppert maakte zaterdag tijdens het partijspel deel uit van de basisploeg, melden bronnen rond spelers van het Nederlands elftal. Van Gaal werkt twee dagen voor een wedstrijd altijd een partijspel af met zijn elf basisspelers tegen elf reserve-spelers.

Keepen

“Ik weet wie er gaat keepen, maar jullie nog niet. Ik geef namelijk nooit mijn opstelling prijs”, zei de bondscoach, die wel liet weten dat Memphis Depay tegen Senegal niet in de basis begint. De topscorer van Oranje kwam, wegens een hamstringblessure, de laatste twee maanden niet meer in actie voor zijn club FC Barcelona. Vincent Janssen start op de plek van Depay.

Van Gaal verklapte verder dat ook Cody Gakpo zich mag verheugen op een plek in de beginopstelling. “Als Depay niet speelt, dan valt er een creatieve speler weg en is het dus logisch dat Gakpo speelt en niet Davy Klaassen. Gakpo is namelijk creatiever, Klaassen is meer een teamspeler.”

Creatieve spelers

Het is alleen nog de vraag wie de positie naast Frenkie de Jong op het middenveld gaat innemen. Dat kan een van de controleurs Marten de Roon of Teun Koopmeiners zijn, maar het ligt meer voor de hand dat dat de meer creatieve en aanvallend ingestelde Steven Berghuis wordt. “Ik denk dat je op z’n minst drie en op z’n hoogst vier creatieve spelers in je elftal moet hebben. De rest moet in dienst spelen van dat drietal of viertal. Er moet balans zijn in een elftal”, aldus Van Gaal, die aangaf per wedstrijd te bekijken hoe hij gaat spelen. “Ik kijk naar de tegenstander en dan stel ik de mensen op die daar het beste tegen kunnen spelen. Het is niet zo dat ik een vast elftal heb. Ik zet spelers in hun kracht.”

Vermoedelijke opstelling Nederland: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké en Blind; Frenkie de Jong, Gakpo en Berghuis; Bergwijn en Janssen.

ZET IN & WIN!