Van Gaal maakt zich zorgen om verkouden spelers bij Oranje

Oranje fans - TOTO

 

DOHA – Louis van Gaal maakt zich zorgen over het aantal spelers in de selectie van het Nederlands elftal dat verkouden is geworden in Qatar. Steeds meer internationals van Oranje kuchen of zijn snotterig, vermoedelijk vanwege de vele airco’s in Doha. “Als dit in de groep rondgaat, dan is het zorgelijk”, zei de bondscoach een dag voor het duel met de Verenigde Staten bij de NOS.

Van Gaal besloot donderdag aangepast te trainen. Hij zag af van het traditionele partijspel tussen de beoogde basisploeg en wisselspelers voor de achtste finale van zaterdag tegen de Amerikanen. “Ik heb ze een dagje rust gegund”, vertelde de bondscoach. “Met deze groep is het zo dat zij dat communiceren met mij. Ik luister naar mijn spelers.”

Van Gaal zegt dat hij nog over al zijn 26 spelers kan beschikken. Hij wil niet vertellen hoeveel internationals verkouden zijn. Eerder op dit WK schoven Frenkie de Jong en Marten de Roon snotterig aan bij een persconferentie. “Ik ben wat verkouden en heb een beetje last van mijn keel”, zei De Jong vlak voor het tweede groepsduel met Ecuador. “Maar dat is geen probleem, ik kan gewoon spelen.”

Airco’s

De Roon schoof donderdag nog met een nasale stem aan bij de aanwezige pers. “Ik ben wat verkouden, maar voor de rest voel ik me prima”, zei de middenvelder, die de laatste groepswedstrijd tegen Qatar (2-0) een basisplaats had en in de buurt van De Jong voetbalde. “Ik heb iets te dicht bij hem gespeeld, denk ik”, grapte De Roon.

Bondscoach Gregg Berhalter van de Verenigde Staten was niet verbaasd toen hij hoorde dat veel spelers van het Nederlands elftal verkouden zijn. “Daar hebben we allemaal last van hier”, zei hij. “Ik heb mezelf zelfs een aantal dagen heel beroerd gevoeld. Dat komt echt door die airco’s.”

Overdag 30 graden

Het is in Doha overdag 30 graden of warmer. In de stadions, hotels, taxi’s en bussen loeien airco’s zo hard dat veel mensen het koud hebben.

ZET IN & WIN!