Van Gaal neemt voor derde keer zonder trofee afscheid bij Oranje

KNVB vlag - TOTO

 

DOHA – Het is Louis van Gaal niet gelukt het Nederlands elftal wereldkampioen te maken. Na drie matige groepswedstrijden en een zege op de Verenigde Staten in de achtste finales struikelde Oranje opnieuw via strafschoppen over Argentinië, de tweevoudig wereldkampioen die de nationale voetbalploeg acht jaar geleden na penalty’s ook al uit de WK-finale hield.

Voor de derde keer neemt Van Gaal zonder hoofdprijs afscheid van Oranje. De bondscoach wist zijn ploeg niet naar het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea te brengen. Hij was wel succesvol op de mondiale eindronde van 2014 in Brazilië, waar Oranje tegen alle verwachtingen in als derde eindigde.

Die prestatie wilde hij in Qatar verbeteren. Alles moest wijken voor dat ene doel, de wereldtitel. Van Gaal hield zelfs lange tijd geheim dat hij aan een agressieve vorm van prostaatkanker lijdt. Hij wilde zijn internationals niet afleiden. Op trainingskampen vertrok hij daarom pas laat in de avond naar een ziekenhuis voor behandeling, als zijn spelers al op bed lagen.

Imagineren

Geschrokken internationals stuurden Van Gaal berichtjes toen ze hoorden dat hij ziek was. Ze kregen allemaal hetzelfde antwoord via WhatsApp: zorg dat je wereldkampioen wordt. De bondscoach wilde in het hoofd van de spelers zitten. ‘Imagineren’, noemt hij dat. Als je ergens in gelooft, dan kan je dat ook waarmaken.

Van Gaal schepte veel duidelijkheid op weg naar het WK. Het spelsysteem met drie centrale verdedigers en twee vleugelverdedigers stond al snel vast. Alleen zo had Oranje volgens de bondscoach een kans tegen de beste ploegen van de wereld. Op de eindronde in Qatar liet hij Oranje regelmatig op de counter spelen. Inmiddels is een schoonheidsprijs voor Van Gaal niet meer dan een troostprijs.

Sober

“We can come an end”, zei Van Gaal over de kansen van Oranje op het WK in Qatar. Niet de beste spelers, maar de beste ploeg heeft volgens hem vaak succes. Oranje begon het WK met een moeizame zege op Senegal (2-0). Daarna volgde een teleurstellend gelijkspel tegen Ecuador (1-1) en een sobere zege op het al uitgeschakelde Qatar (2-0).

De winst in de achtste finales op de Verenigde Staten (3-1) bood enige hoop. Memphis Depay, niet helemaal fit begonnen aan het toernooi, liet van zich horen. En Andries Noppert maakte zijn uitverkiezing als eerste doelman waar. Nu gaat het WK pas echt beginnen, zei Van Gaal over de kwartfinale tegen Argentinië. Niet wetende dat het einde nabij was.

Oranje speelde lang een kansloze wedstrijd tegen Argentinië, totdat Van Gaal succesvol wisselde en Wout Weghorst tweemaal zag scoren. In de strafschoppenserie ging het alsnog fout. Opnieuw. Met Van Gaal verliest het WK in Qatar een markante bondscoach. Waarschijnlijk gaat de oud-trainer van Ajax, FC Barcelona, AZ, Bayern München en Manchester United met pensioen. “Maar je weet maar nooit”, zei hij al. “Misschien komt er wel een aanbieding die ik niet wil weigeren.”

ZET IN & WIN!