Van Gaal: nu gaat het om het ‘echie’ op WK

TOTO nieuws

AL RAYYAN – Bondscoach Louis van Gaal voelt de spanning bij het Nederlands elftal in aanloop naar het duel met de Verenigde Staten in de achtste finales van het WK. “Natuurlijk, nu gaat het om het ‘echie’. In de groepsfase kan je nog een wedstrijd verliezen, ook al hebben wij dat niet gedaan”, zei Van Gaal kort voor de aftrap bij de NOS. “Dat hebben we wel gezien in al die andere groepen.”

Oranje bereikte met 7 punten uit drie wedstrijden als winnaar van groep A de knock-outfase, waarin met de VS de nummer 2 van groep B wacht. Van Gaal houdt vast aan het elftal dat hij in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar (2-0) het veld in stuurde. “Ik kies weer voor deze elf omdat ik daar redelijk tevreden over was. Dat heb ik op mijn persconferenties ook gezegd. Eigenlijk had je dit dus op je vingers kunnen uitrekenen”, aldus de bondscoach, die “een goed gevoel” zegt te hebben.

Hoewel Memphis Depay deze week openlijk zei graag met Steven Bergwijn voorin te willen spelen, kiest Van Gaal weer voor Cody Gakpo naast Depay en Davy Klaassen daar kort achter. “Memphis heeft tegen mij niets gezegd, hij zegt het tegen jullie. Voor hem is dat schijnbaar makkelijker. Maar als hij het wel tegen mij zou hebben gezegd, dan zou dat nog niets uit hebben gemaakt. Over het algemeen kiest altijd de coach z’n elftal. Niet alleen Louis van Gaal, maar alle coaches.”

Middenveld

De bondscoach zet Marten de Roon weer naast Frenkie de Jong op het middenveld, met Klaassen daarvoor. “Amerika heeft een middenveld dat fysiek heel sterk is. Dat is hun sterkste wapen. Dan moeten daar ook fysiek sterke spelers tegenover staan.”

Van Gaal wilde niet precies zeggen hoe hij de Amerikanen gaat bestrijden. “Over tactiek ga ik niets zeggen, anders kan de tegenstander zich daarop instellen. Tegenwoordig gaat alles in de digitale wereld zo snel. Je gaat wel zien hoe wij het gaan doen.”

ZET IN & WIN!