Verdediger Aké sloop met de juiste stapjes naar de Europese top

DOHA – Met het hoofd in de wolken bereidt Nathan Aké zich met het Nederlands elftal voor op het WK. Alles wijst er op dat de verdediger maandag als basisspeler aan het eerste groepsduel met Senegal begint. En dan is hij sinds zaterdag ook nog vader van een dochter. “Gelukkig ben ik nog een dag bij haar geweest”, vertelt hij.

Want maandag moest de 27-jarige speler van Manchester City zich bij het Nederlands elftal melden. Misschien wel voor een trainingskamp van vijf weken, tot en met de finale van 18 december. “Maar ik bekijk het positief”, zegt Aké. “Ik heb in ieder geval nog een dagje echt van haar kunnen genieten. Hier in Qatar ben ik blij met FaceTime. Zo kan ik in ieder geval naar haar kijken. Dat is al heel bijzonder.”

Aké is de afgelopen jaren stapje voor stapje naar de top van het Europese voetbal geslopen. De zoon van een Ivoriaanse vader en Nederlandse moeder verliet elf jaar geleden de jeugdopleiding van Feyenoord voor die van Chelsea. Daar merkte hij net zoals zoveel andere Nederlanders dat er veel komt kijken bij voetballen in de top van de Premier League.

Via Reading naar de top

Als huurling van Reading mocht de geboren Hagenaar minuten maken op het hoogste niveau en bij Watford werd hij basisspeler. Uiteindelijk nam Bournemouth hem definitief over van Chelsea, voor een clubrecord van 22,7 miljoen euro. Dat bleek een goede investering want Manchester City vond hem twee jaar geleden bijna het dubbele waard. “Achteraf gezien was iedere stap wel de juiste”, beseft de linksbenige verdediger. “En ik zette ze ook steeds op het goede moment.”

Ook bij Manchester City ontwikkelt Aké zich verder. Trainer Pep Guardiola ziet steeds vaker een basisspeler in hem. “Hij is een fantastische coach”, vertelt de kersverse vader. “Ik leer iedere dag van hem.” Voor Louis van Gaal is de 29-voudig international al een tijdje de beste linker centrale verdediger van Oranje. “Ik denk dat de wissel van systeem goed voor mij heeft uitgepakt”, vertelt Aké. “Met vijf verdedigers heb ik meer kans gekregen op een basisplaats.”

Overschot aan verdedigers

Het is wel eens anders geweest, maar de bondscoach van Oranje zit ruim in zijn topverdedigers. Het zou zo maar kunnen dat Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij maandag tijdens het eerste groepsduel met Senegal moeten toekijken hoe Denzel Dumfries, Jurriën Timber, Virgil van Dijk, Aké en Daley Blind een defensie vormen. “Ik zie mezelf niet als onvoorwaardelijke basisspeler”, zegt Aké. “De bondscoach heeft veel keus achterin. Het is aan mij om hem te blijven overtuigen.”

ZET IN & WIN!