Speelsteden EK 2024

Direct bij de toewijzing van het EK 2024 aan Duitsland maakte de organisatie bekend in welke speelsteden er tijdens het toernooi gespeeld gaat worden. Liefst zeventien Duitse steden hadden zich kandidaat gesteld en daaruit koos de organisatie er tien. Goed nieuws voor de Nederlandse voetbalfans: vier stadions zijn vanuit ons land wel héél goed te bereiken!

De tien speelsteden van het EK 2024

  • München

  • Berlijn

  • Dortmund

  • Stuttgart

  • Gelsenkirchen

  • Frankfurt

  • Hamburg

  • Düsseldorf

  • Keulen

  • Leipzig

Ook Bremen, Dresden, Hannover, Freiburg, Karlsruhe, Neurenberg en Mönchengladbach hadden kenbaar gemaakt een of meerdere EK-wedstrijden te willen organiseren. De stadions in deze steden werden niet verkozen.

Speelstad München

De openingswedstrijd van het EK 2024 wordt op vrijdag 14 juni gespeeld in de Allianz Arena in München. Het stadion van de grootste Duitse club Bayern München biedt tijdens het EK plaats aan zo'n 70.000 toeschouwers. De stad is met bijna anderhalf miljoen inwoners de op twee na grootste stad in Duitsland, en de hoofdstad van de deelstaat Beieren, en geldt niet direct als toeristische hotspot. Maar de Beierse architectuur is al een bezienswaardigheid op zich en München heeft verder een levendig stadscentrum, talloze musea en we kennen de stad natuurlijk ook vanwege zijn biercultuur. Vanaf het Marienplatz, het grootste plein in het centrum, sta je binnen tien minuten met het OV bij de Allianz Arena.

Allianz Arena München

Vaste bespeler:

Bayern München

Geopend:

2005

Capaciteit:

70.076

EK-wedstrijden:

4 groepswedstrijden, achtste finale en een halve finale

De buitenkant van de Allianz Arena in München, plaats van handeling van de openingswedstrijd van het EK 2024

De Allianz Arena in München, thuishaven van de Duitse recordkampioen Bayern München en tijdens het EK 2024 het decor van de openingswedstrijd.

Speelstad Berlijn

Het grootste stadion waar tijdens het EK 2024 gespeeld gaat worden staat in de grootste stad van Duitsland, hoofdstad Berlijn. Bijna 75.000 toeschouwers zullen in het Olympiastadion op 14 juli getuigen zijn van de finale van het toernooi. Opvallend is dat Berlijn en het Olympiastadion geen bespeler hebben van grote statuur. Hertha BSC is de vaste bespeler, een club uit de Duitse eerste divisie. Berlijn is een van de beroemdste steden ter wereld. Met onder andere de overblijfselen van de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor heeft de stad tal van bezienswaardigheden en het uitgaansleven in de Oost-Duitse stad is tot ver over de landsgrenzen bekend. Het Olympiastadion ligt ten westen van het centrum van Berlijn en met de stadstrein (S-Bahn) ben je er het snelst.

Olympiastadion Berlijn

Vaste bespeler:

Hertha BSC

Geopend:

1936

Capaciteit:

74.461

EK-wedstrijden:

3 groepswedstrijden, achtste finale, kwartfinale en finale

Speelstad Dortmund

Het Signal Iduna Park in Dortmund, in de volksmond nog altijd beter bekend als het Westfalenstadion, is het grootste stadion van Duitsland. Maar tijdens het EK wordt de capaciteit fors teruggebracht. Dat komt omdat de Duitse voetbalbond DFB staanplaatsen toestaat en de UEFA niet. Toch kunnen er in de zomer van 2024 nog ruim 65.000 toeschouwers genieten van de EK-wedstrijden. In Dortmund kunnen voetbalfans daarnaast genieten in het oude stadscentrum, met in het hart de Alter Markt en niet ver daar vandaan het officiële Duitse voetbalmuseum. Heb je de Duitse voetbalhistorie opgeslurpt en de wereldbeker van 2014 van dichtbij gezien, dan sta je vanaf het centrum binnen twintig minuten bij het stadion.

Signal Iduna Park Dortmund

Vaste bespeler:

Borussia Dortmund

Geopend:

1974

Capaciteit:

65.849

EK-wedstrijden:

4 groepswedstrijden, achtste finale en een halve finale

Speelstad Stuttgart

Stuttgart, de stad waar ooit de allereerste auto gebouwd is, en waar het plaatselijke voetbalstadion namen als Mercedes-Benz Arena en Gottlieb Daimler Stadion droeg. Inmiddels heet het onderkomen van VfB Stuttgart de MHPArena en biedt het plaats aan bijna 55.000 toeschouwers. Het stadion stamt uit 1933 en werd voor het WK van 2006 grondig verbouwd. In Stuttgart is een bezoekje aan het Mercedes Benz museum (vlakbij het stadion) een must en rondom de Schlossplatz, het grootste plein van de stad, vind je talloze eet- en drinkgelegenheden. Stuttgart beschikt over een uitgebreid metro-netwerk, waardoor je vanuit heel de stad makkelijk bij de MHPArena kunt komen.

MHPArena Stuttgart

Vaste bespeler:

VfB Stuttgart

Geopend:

1933

Capaciteit:

54.906

EK-wedstrijden:

4 groepswedstrijden en een kwartfinale

Speelstad Gelsenkirchen

Een van de best bereikbare speelsteden van het EK 2024 vanuit Nederlands perspectief is Gelsenkirchen. Op nog geen twee uurtjes rijden van de grens ligt de Veltins-Arena, het onderkomen van Schalke'04, en tijdens het Europees Kampioenschap voetbal decor van vier wedstrijden. Er passen bijna 55.000 voetbalfans in het stadion dat in de volksmond nog altijd de Arena AufSchalke heet, zoals de naam bij de oplevering in 2001 was. Gelsenkirchen is geen grote stad, maar beschikt wel over het grootste indoor pretpark van Europa (Alma Park) en een dierentuin (ZOOM Erlebniswelt). Vanaf het centraal station in Gelsenkirchen reis je met de tram in een kwartiertje naar de Veltins-Arena.

Veltins-Arena Gelsenkirchen

Vaste bespeler:

Schalke'04

Geopend:

2001

Capaciteit:

54.740

EK-wedstrijden:

3 groepswedstrijden en een achtste finale

Speelstad Frankfurt

Het Deutsche Bank Park in Frankfurt, nog altijd beter bekend als het Waldstadion, is het op één na oudste stadion waar tijdens het EK gespeeld gaat worden. Het stadion van Eintracht Frankfurt stamt uit 1925 en werd voor het WK van 2006 grondig gerenoveerd. Sindsdien heeft het Waldstadion een capaciteit van ruim 54.500. Tijdens het EK worden er vier groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld in Frankfurt. Ben je van plan een wedstrijd in de op vier na grootste stad van Duitsland te bezoeken, breng dan vooral ook een bezoekje aan de Römerberg, het centrum van de oude stad dat na de Tweede Wereldoorlog volledig in oude stijl is gerestaureerd. Vanaf treinstation Frankfurt am Main - Stadion sta je binnen tien minuten bij het Deutsche Bank Park.

Deutsche Bank Park Frankfurt

Vaste bespeler:

Eintracht Frankfurt

Geopend:

1925

Capaciteit:

54.697

EK-wedstrijden:

4 groepswedstrijden en een achtste finale

Speelstad Hamburg

De meest noordelijk gelegen speelstad van het EK 2024 is Hamburg. Het Volksparkstadion van HSV is heilige grond voor het Nederlands elftal. Hier speelde Oranje de meest iconische wedstrijd uit de historie; de halve finale op het EK 1988 tegen Duitsland. Tijdens het komende EK worden er vijf wedstrijden gespeeld in het Volksparkstadion, dat rond de eeuwwisseling gronding verbouwd werd en in niets meer lijkt op het stadion uit 1988. Hamburg is een culturele havenstad met meer dan genoeg bezienswaardigheden voor een citytrip, waaronder de beroemde concertzaal Elbphilharmonie, waar de loting voor het EK wordt verricht. Met lijn S1 en S21 sta je vanuit het centrum met een kwartiertje op station Stellingen, vanwaar het nog tien minuutjes lopen is naar het stadion.

Volksparkstadion Hamburg

Vaste bespeler:

HSV

Geopend:

1953

Capaciteit:

52.245

EK-wedstrijden:

4 groepswedstrijden en een kwartfinale

Een blik op de binnenkant van het Volksparkstadion in Hamburg, de thuishaven van HSV

Het Volksparkstadion in Hamburg lijkt in niets meer op het stadion waar Oranje in 1988 geschiedenis schreef door Duitsland in de halve finale van het EK te verslaan.

Speelstad Düsseldorf

Op nog geen 175 kilometer van de Nederlandse grens ligt Düsseldorf, waar in de Merkur Spiel-Arena tijdens het EK vijf wedstrijden zullen worden gespeeld; drie groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale. In de Merkur Spiel-Arena passen ruim 51.000 toeschouwers en in Düsseldorf vermaak je je natuurlijk in die längste Theke der Welt; de langste bar ter wereld, gevormd door 260 horecagelegenheden in het oude centrum van de stad. De Merkur Spiel-Arena ligt iets ten noorden van de Altstad en is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Metrolijn U78 stopt bij het stadion en vanaf het centraal station is je reistijd iets meer dan een kwartier.

Merkur Spiel-Arena Düsseldorf

Vaste bespeler:

Fortuna Düsseldorf

Geopend:

2004

Capaciteit:

51.031

EK-wedstrijden:

3 groepswedstrijden, achtste finale en een kwartfinale

Speelstad Keulen

Iets verder dan Düsseldorf, maar nog steeds maar zo'n 200 kilometer van de Nederlandse grens verwijderd, ligt het RheinEnergieStadion in Keulen. Het oudste stadion uit de Bundesliga (1923) en dus ook het oudste stadion waar tijdens het EK 2024 gespeeld gaat worden. In 2004 werd het RheinEnergieStadion grondig gerenoveerd voor het WK 2006 en tegenwoordig gaan er bijna 50.000 toeschouwers in. Blikvanger van de stad Keulen is natuurlijk de Dom, de gigantische kathedraal in het hart van de stad. In de altstad, een voetgangersgebied niet ver van de Dom, vind je veel cafés, restaurant en winkeltjes. Het RheinEnergieStadion ligt ten westen van de stad en met tramlijn 1 reis je er vanaf de Neumarkt rechtstreeks naartoe.

RheinEnergieStadion Keulen

Vaste bespeler:

1. FC Köln

Geopend:

1923

Capaciteit:

49.827

EK-wedstrijden:

4 groepswedstrijden en een achtste finale

Speelstad Leipzig

De Red Bull Arena in Leipzig is het kleinste stadion waar tijdens het EK 2024 gespeeld gaat worden. De thuishaven van RB Leipzig biedt plaats aan bijna 43.000 toeschouwers. Het stadion was er al voor de club; die werd pas in 2009 opgericht en nam een jaar later zijn intrede in het stadion. Leipzig is een stad uit de oude DDR (Oost-Duitsland), maar is tegenwoordig een moderne stad waar je goed kunt vertoeven. Op de Marktplatz vind je niet alleen prachtige gebouwen, maar uiteraard ook de nodige cafés en restaurants. Leipzig is op Berlijn na de meest oostelijke speelstad komend EK, maar met een reistijd van zo'n zes uurtjes met de auto nog altijd redelijk goed te bereiken. Eenmaal in de binnenstad van Leipzig kun je via meerdere tramlijnen gemakkelijk bij het stadion komen.

Red Bull Arena Leipzig

Vaste bespeler:

RB Leipzig

Geopend:

2004

Capaciteit:

42.959

EK-wedstrijden:

3 groepswedstrijden en een achtste finale

Bezoek TOTO Sport

Het allerleukste is natuurlijk het Europees Kampioenschap te beleven daar waar het gehouden wordt: in Duitsland zelf. Maar de kaarten zijn natuurlijk schaars. Heb je geen EK tickets, en zoek je wel spanning? Dan zit je bij TOTO Sport goed. Zet voor en tijdens het toernooi in op de wedstrijden, op eindstanden in de poules, wie er topscorer wordt, of wie zich in juli 2024 uiteindelijk winnaar wordt van het EK voetbal in Duitsland!

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Speelsteden