Poule F voorspelling EK 2024

Poule F voorspelling EK 2024

Acht jaar geleden won Portugal dan eindelijk zijn grote prijs. In Parijs versloegen de Portugezen gastland Frankrijk in de finale van het EK 2016. Voor het komende toernooi in Duitsland heeft Portugal opnieuw een favorietenrol. De groepsfase met verder nog Tsjechië, Turkije en debutant Georgië zou in ieder geval geen probleem op moeten leveren. Hoe liggen de verhoudingen in deze groep? Lees onze voorspelling voor Poule F!

Wie zijn de favorieten van Poule F?

Het EK 2024 nadert en jij wil natuurlijk weten wie de favorieten in de zes poules zijn, en welke ploegen op welke plek zullen eindigen. Dat levert bij je EK pool vaak extra punten op. Daarom kijken we per poule van het EK naar de favorieten. In Poule F is dat natuurlijk Portugal, dat al zijn kwalificatiewedstrijden won en kanshebber is op EK-goud. De vraag is meer wie er achter de Porugezen tweede gaat worden.

Eindstand Poule F volgens TOTO

  1. Vlag van Portugal, deelnemer aan het EK 2024 Portugal

  2. Vlag van Turkije, deelnemer aan het EK 2024 Turkije

  3. Vlag van Tsjechië, deelnemer aan het EK 2024 Tsjechië

  4. Vlag van Georgië, deelnemer aan het EK 2024 Georgië

Vanzelfsprekend zetten we Portugal op de eerste plaats. Het is de negende keer dat Portugal present is op een EK en nooit eerder strandde het in de groepsfase. In een poule met Turkije, Tsjechië en Georgië zien we dat ook op het EK 2024 niet gebeuren. Achter de Portugezen zijn de verschillen klein. Turkije en Tsjechië zullen normaal gesproken gaan uitvechten wie er tweede wordt in deze Poule F. Wij geven de Turken het voordeel van de twijfel. Van Georgië mogen geen wonderen worden verwachten. De debutant lijkt vooral genoegen te moeten gaan nemen met het feit dat ze op een Europees kampioenschap aanwezig zijn.

Wedden op EK 2024

Portugal: het laatste kunstje van Cristiano Ronaldo

Hij is inmiddels 38 jaar, alle reden om aan te nemen dat het EK 2024 het laatste kunstje wordt van Cristiano Ronaldo. Twintig jaar geleden was hij er op het Europees kampioenschap in eigen land al bij en in 2016 beleefde hij zijn finest moment als international, toen het EK in Frankrijk gewonnen werd. Al moest de sterspeler zelf al vroeg met een blessure naar de kant in de finale. Afscheid nemen met een nieuwe titel, het is een moeilijke opdracht voor Ronaldo maar met deze selectie van Portugal ook zeker geen onmogelijke.

Als enige foutloos in de kwalificaties

Als enige land won Portugal alle kwalificatieduels. Met Slowakije, Luxemburg, IJsland, Bosnië & Herzegovina en Liechtenstein was de tegenstand niet heel groot, maar dat gold ook voor andere landen in hun kwalificatiegroep die niet alles wisten te winnen. De tien zeges volgden op een toch wel teleurstellend verlopen WK 2022. Portugal haalde weliswaar de kwartfinales maar werd daarin uitgeschakeld door Marokko. Het draaide niet bij de Portugezen en dat zorgde voor een opvallende ontwikkeling. Bondscoach Fernando Santos passeerde Ronaldo voor de wedstrijden in de knock out fase.

Toch weer voer voor discussie

Onder de nieuwe bondscoach Roberto Martinez is Ronaldo weer een onbetwiste basisspeler, een aanvoerder van de ploeg. De spits - inmiddels overgestapt naar Al-Nassr in Saoedi-Arabië - miste maar één kwalificatieduel vanwege een schorsing en had met tien doelpunten in negen wedstrijden een enorm aandeel in de zo succesvolle kwalificatiereeks. Maar in maart haperde de Portugese motor ineens. Na een ruime 5-2 oefenzege op Zweden zonder Ronaldo, die rust kreeg, werd mét de sterspeler met 2-0 verloren van Slovenië. Voer voor discussie op het Iberisch schiereiland in de richting van het EK.

Tsjechië: vaste klant op het EK

De Tsjechen zijn in het bezit van een fraaie statistiek. Na de splitsing van het voormalige Tsjecho-Slowakije in 1993 plaatste Tsjechië zich als zelfstandig land voor ieder Europees kampioenschap. Ook in Duitsland zijn de Tsjechen er straks dus weer bij. Het evenaren of verbeteren van de beste prestatie tijdens de zeven eerdere deelnames zal wel een hele klus worden. Bij het debuut in 1996 verraste het elftal van Tsjechie vriend en vijand door direct door te stoten naar de finale, die verloren ging tegen Duitsland.

Bondscoach weg na kwalificatie

Een nieuwe finaleplaats mogen we niet verwachten van de Tsjechen, die zich eerder op een herhaling van drie jaar geleden zullen richten. Toen werden de kwartfinales gehaald en een herhaling van die prestatie is voor de ploeg van Ivan Hamsek al een hele uitdaging. Hamsek was niet de trainer die Tsjechië naar het EK leidde. Onder Jaroslav Silhavy werd in november door een 3-0 thuiszege op Moldavië plaatsing afgedwongen, maar direct na de wedstrijd kondigde Silhavy zijn vertrek aan. Op het vorige EK was Silhavy er nog wel bij. Tsjechië overleefde als een van de beste nummers drie de groepsfase en versloegen toen Oranje in de achtste finales. In de kwartfinales bleek Denemarken uiteindelijk met 2-1 te sterk.

Klein aantal spelers in internationale topcompetities

Voor het toernooi in Duitsland beschikt Hamsek niet over een topselectie. Maar een klein aantal spelers verdient zijn brood in de internationale topcompetities. Zo speelt aanvoerder Thomas Soucek in de Premier League bij West Ham United en staan spitsen Patrick Schick en Adam Hlozek en reserve-keeper Matej Kovar onder contract bij Bundesliga-kampioen Bayer Leverkusen. Ook twee Eredivisie-spelers gaan normaal gesproken met de Tsjechen naar het EK: Michal Sadilek van FC Twente en Ondrej Lingr van Feyenoord.

Turkije: eindelijk weer eens een ronde verder?

De Turken zijn er op het EK 2024 voor de derde keer op rij bij en zullen vooral hopen dat nu eindelijk weer eens een keer de groepsfase wordt overleefd. Voor ieder toernooi gaan de gedachtes bij de Turkse supporters terug naar 2008, toen op het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland de halve finales werden gehaald. Dromen mag natuurlijk altijd, de realiteit is dat er wel heel wat moet gebeuren wil Turkije komende zomer opnieuw zover komen. Maar de groepsfase nu wel een keer overleven? We geven Turkije een goede kans!

Roemloos afscheid in 2016 en 2021

Het uitgestelde EK van 2020 liep drie jaar geleden uit op een grote deceptie voor de Turken. Na nederlagen tegen Wales, Zwitserland en Italië volgde een roemloos afscheid. Vier jaar eerder was er nog wel een overwinning in de groepsfase, uitgerekend tegen Tsjechië, maar ook toen kon Turkije al na drie wedstrijden naar huis. Onder de Italiaanse bondscoach Vincenzo Montella lonken nu de achtste finales. Met de Tsjechen en debutant Georgië als concurrenten voor de tweede plaats is Turkije zelfs de favoriet voor het plekje achter Portugal.

Enorme uitschieters en uitglijders

Maar dan moet Montella wel de wisselvalligheid uit zijn team krijgen. Wie naar de resultaten van de Turken kijkt ziet enorme uitschieters (winst op Kroatië en Duitsland) en net zulke grote uitglijders (6-1 nederlaag tegen Oostenrijk). De potentie is zeker aanwezig in de Turkse selectie, met Hakan Calhanolglu als blikvanger. Ook is het natuurlijk uitkijken naar de verrichtingen van oud-Feyenoorder Orkan Kokcu en de grote Turkse talenten Arda Güler (Real Madrid) en Kenan Yildiz (Juventus).

Georgië: een waar voetbalsprookje

In 1980 werd het EK voetbal van opzet gewijzigd naar het concept dat we nu nog steeds kennen, met eerst de groepswedstrijden en daarna de knock-outfase. Sinds dat toernooi was er iedere vier jaar minstens één debutant op het EK. Lang leek het erop dat die reeks op het EK 2024 doorbroken zou worden, maar in de play offs zorgde Georgië ervoor dat er komende zomer toch nog een debutant op het EK aanwezig is. En hoe. Na een zenuwslopende strafschoppenserie sleepten de Georgiërs ten koste van Griekenland een EK-ticket in de wacht.

Herkansing ondanks slechts acht punten

In de reguliere kwalificaties wees niets nog op een debuut op het EK. Georgië eindigde als voorlaatste in de groep, met acht punten uit acht wedstrijden. Dieptepunt was de 1-7 nederlaag tegen Spanje. Omdat voor de play-off plekken niet gekeken werd naar de resultaten in de kwalificatiereeks maar juist naar de Nations League, kon het dat Georgië toch een herkansing kreeg. Via een 2-0 zege op Luxemburg plaatste de ploeg van Willy Sagnol zich voor de finale, waarin het dus de penalty's beter nam dan Griekenland.

Geen verwachtingen

Een waar voetbalsprookje dus voor de Georgiërs, die alles beter dan drie nederlagen komende zomer als winst zullen beschouwen. De resultaten in de kwalificatiereeks bieden daarvoor weinig hoop. Alleen van Cyprus werd twee keer gewonnen, tegen Schotland en Noorwegen nog een keer gelijkgespeeld. Met aanvaller Khvicha Kvaratskhelia van Napoli heeft Georgië wel een absolute sterspeler in huis. We verwachten weinig van de Georgiërs, maar laten ons graag verrassen!

Welke wedstrijden worden er gespeeld in EK Poule F?

De Georgischie voetbalfans hebben sinds de kwalificatie de datum van 18 juni met rood omcirkeld in hun agenda. Dat is de dag waarop Georgië debuteert op het EK. Tegenstander in Dortmund is die eerste wedstrijd Turkije. Portugal opent tegen Tsjechië en sluit af tegen de debutant.

EK Wedstrijden Groep E Europees kampioenschap voetbal

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Di. 18 juni 18.00

Vlag van Turkije, deelnemer aan het EK 2024Turkije

Vlag van Georgië, deelnemer aan het EK 2024Georgië

Dortmund

Di. 18 juni 21.00

Vlag van Portugal, deelnemer aan het EK 2024Portugal

Vlag van Tsjechië, deelnemer aan het EK 2024Tsjechië

Leipzig

Za. 22 juni 15.00

Vlag van Georgië, deelnemer aan het EK 2024Georgië

Vlag van Tsjechië, deelnemer aan het EK 2024Tsjechië

Hamburg

Za. 22 juni 18.00

Vlag van Turkije, deelnemer aan het EK 2024Turkije

Vlag van Portugal, deelnemer aan het EK 2024Portugal

Dortmund

Wo. 26 juni 21.00

Vlag van Tsjechië, deelnemer aan het EK 2024Tsjechië

Vlag van Turkije, deelnemer aan het EK 2024Turkije

Hamburg

Wo. 26 juni 21.00

Vlag van Georgië, deelnemer aan het EK 2024Georgië

Vlag van Portugal, deelnemer aan het EK 2024Portugal

Gelsenkirchen

Alle uitslagen en standen

Alle uitslagen en standen lees je op deze pagina. De beste twee teams per EK poule gaan naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. De winnaar van Poule F neemt het in de tweede ronde op tegen één van de beste nummers drie. De nummer twee speelt tegen de winnaar van Poule D en dat is de poule van het Nederlands Elftal. Wordt Nederland groepswinnaar dan treft het de runner-up van deze groep.

Speel mee op TOTO, dé EK bookmaker

Met TOTO wordt het EK nóg spannender! Zet in op elke wedstrijd, van de groepswedstrijden tot de finale, of op de vele andere wedopties. Voorspel wie de topscorer wordt, hoeveel doelpunten er gescoord worden, wie zich plaatst voor de volgende ronde en natuurlijk krijg je bij ons de beste quoteringen voor wedstrijden van Oranje. Ga snel naar TOTO.nl!

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Voorspellingen -> Voorspelling Poule F