LaLiga

Bam! Voor voetbal, heetgebakerde wedstrijdjes en oogstrelende acties moeten we natuurlijk in Spanje zijn. Wil je alles weten over de Spaanse competities? Dan hoef je niet verder te kijken. Wij hebben op deze pagina alles op een rij voor je gezet. Wel zo makkelijk, toch?

ZET IN & WIN!

Opzet van de Primera Division

First things first. De Spaanse voetbalcompetitie is bekend onder een aantal namen: LaLiga, LaLiga Santander, de Primera División. Het is de hoogste voetbalcompetitie in Spanje en bestaat uit 20 teams die tijdens het seizoen 2x tegen elkaar spelen. Dat betekent dat iedere club 38x speelt, 19x thuis en 19x uit. In totaal worden er dus 760 wedstrijden gespeeld. Je zult aardig wat zitvlees moeten kweken om ze allemaal te bekijken. ;)

Hoe win je de landstitel? Heel simpel: het team met aan het einde van het seizoen de meeste punten wint de competitie en mag zich landskampioen noemen. Naast de titel van kampioen zijn er ook andere beloningen, zoals plaatsing voor de Champions League of Europa League. De clubs zijn direct geplaatst, zonder play offs af te moeten werken.

Voor de echte nieuwkomer in de voetbalwereld leggen we het nog even verder uit, no worries. De opzet van LaLiga is gebaseerd op het puntenaantal, waarbij een overwinning 3 punten oplevert, een gelijkspel 1 punt en een nederlaag geen punten. De onderste 3 kunnen zich trouwens opmaken voor degradatie. Zo, nu weet je precies hoe de Spaanse competitie werkt.

Topwedstrijden in de Spaanse competitie

In zo'n topcompetitie zijn er natuurlijk aardig wat topwedstrijden. Niet alleen wedstrijden tussen grote club. Nee, ook wedstrijden tussen buren of grote en kleine broertjes. We zetten de bekendste even op een rij.

El Clasico: FC Barcelona – Real Madrid

El Clasico kent iedereen waarschijnlijk wel. Dit is dé strijd tussen de 2 grootste club uit de Primera Division. Opvallend is dat Real en Barcelona ongeveer in evenwicht zijn qua gewonnen edities: beide wonnen 101 wedstrijden. Lionel Messi is trouwens de absolute koning. Hij scoorde 25 goals tijdens El Clasico. Real heeft het record van de meeste landstitels in de competitie en won al 34 titels in LaLiga. Barcelona volgt sinds het kampioenschap van vorig jaar met 27 titels.

Burenruzie: Real Madrid – Atlético Madrid

Ah, de Madrileense derby: misschien wel dé onderlinge strijd van het land en LaLiga. Als we kijken naar het totaal aantal overwinningen is Real Madrid het vaakst de winnaar. Al doet Atlético Madrid de laatste tijd het ook regelmatig goed. Van de laatste vier ontmoetingen in de competitie won Real twee keer, Atlético één keer en eindigde de wedstrijd ook één keer in een gelijkspel.

Grote broer tegen kleine broer: FC Barcelona – RCD Espanyol

Een interessante strijd, maar over het algemeen gezien niet de spannendste. Grote broer Barcelona trekt hier meestal aan het langste eind. Dat betekent echter niet dat er geen sfeer is: in de week voorafgaand aan deze wedstrijd leeft de hele stad hier naar toe. Dit seizoen is de stadsderby niet aan de orde. Espanyol werd vorig seizoen negentiende en degradeerde naar de Segunda Division.

Stadsderby: Sevilla – Real Betis

Dan komen we nu aan bij een andere stadsderby en verreweg de meest verhitte onderlinge wedstrijd van LaLiga. De “El grand derbi” verdeelt heel Sevilla in de weken voorafgaand. Real Betis is een traditionele arbeidersclub en FC Sevilla staat voor de rijkere elite van de stad. Ook niet gek dat deze deze partij dus vaak helemaal overkookt.

Andere bekende clubs in Spanje

Nu is het even tijd voor wat statistieken van een aantal bekende deelnemers. We noemen niet iedere club apart op, anders ben je morgen nog bezig met lezen. Nee, we hebben voor enkele willekeurige parels eruit gepikt:

  • Valencia: een club met een grote historie maar inmiddels redelijk afgegleden. Valencia presteert al seizoenen niet goed en bevindt zich nu in de degradatiezone. Ooit won Valencia 6x de titel, 8x de Copa del Rey en 1x keer de UEFA Cup.

  • Real Sociedad: De ploeg heeft in totaal 73 seizoenen in LaLiga gespeeld en is een van de meest succesvolle teams buiten de traditionele top 3. Ze werden 2x kampioen (1981 en 1982) en wonnen 2x de Copa del Rey, in 1909 en 1987.

  • Athletic Bilbao: Wederom een team met een succesvol verleden in de Primera División met 8 kampioenschappen, al dateert de laatste alweer uit 1984. Desondanks hebben ze nog steeds één van de trouwste supporters.

  • Real Betis: eveneens een ploeg met een rijke en succesvolle historie. In de jaren '30 van de vorige eeuw werd Betis 1x kampioen. Tevens wonnen ze ook de Copa del Rey in 1977 en 2005. Maar de gloriedagen zijn ver weg, tegenwoordig is stadsgenoot Sevilla vooral succesvol. Zo wonnen ze maar liefst 5x de EUFA Cup.

Bekende spelers in de Primera División

LaLiga staat bekend om zijn indrukwekkende line-up van topspelers. Lionel Messi, die jarenlang voor Barcelona heeft gespeeld en nu voor Paris Saint-Germain uitkomt, wordt algemeen beschouwd als een van de beste aller tijden.

Zijn collega Cristiano Ronaldo speelde voor Real Madrid voordat hij naar Juventus, Manchester United en later Al Nassr verhuisde. Samen met de Argentijn wordt hij gezien als een van de beste ooit. Maar ook in het heden lopen er een aantal toppertjes in LaLiga rond:

  • Antoine Griezmann: Begon bij Real Sociedad en daarna volgden Atletico Madrid, Barcelona en weer Atletico. In totaal is hij goed voor zo'n 190 doelpunten in de Primera Division.

  • Frenkie de Jong: dé Nederlandse ster op dit moment. Inmiddels alweer toe aan zijn vijfde seizoen bij Barcelona. Vorig jaar was hij een van de bepalende spelers bij de landskampioen en ook dit jaar zal zijn rol groot zijn in de ploeg van Xavi.

  • Robert Lewandowski: verruilde in de zomer van 2022 Bayern München voor Barcelona. Vond meteen zijn draai en werd met 34 doelpunten topscorer van LaLiga en had zo ook een groot aandeel in de landstitel van Barcelona.

  • Jude Bellingham: de nieuwe ster aan het firmament. Maakte deze zomer voor ruim €100 miljoen de overstap van Borussia Dortmund naar Real Madrid en scoorde direct in zijn eerste drie wedstrijden.