LaLiga winnaars, stats en feiten

LaLiga Santander, Primera División of de Spaanse competitie. Het hoogste voetbalniveau in Spanje gaat onder meerdere namen door het leven. Deze competitie is de thuishaven van verschillende grote clubs en legendarische spelers. Op deze pagina leggen wij uit alles uit over de geschiedenis van LaLiga en welke teams zich kampioen mogen noemen. Let's go!

ZET IN & WIN!

Huidige kampioen

Afgelopen seizoen werd FC Barcelona voor de 27ste keer in de clubhistorie kampioen van Spanje. Daarmee verkleinden de Catalanen het gat met aartsrivaal Real Madrid, dat 35 keer kampioen werd, tot acht titels. Een heel spannend seizoen was het niet. Barcelona werd kampioen met een voorsprong van tien punten op Real Madrid.

Robert Lewandowski had een groot aandeel in het succes van Barcelona. De Poolse spits kwam in de zomer over van FC Bayern München en werd met 34 doelpunten topscorer van LaLiga. Daarmee hield Lewandowski Karim Benzema van Real Madrid ver achter zich. De Fransman kwam tot 24 treffers.

Meeste titels Primera División

We gaan al een tijdje terug met LaLiga. De Spaanse competitie is één van de oudste competities van Europe en daardoor zijn er een aantal teams geweest die zich kampioen mochten noemen. De Primera Division werd opgericht in 1928 en in al die jaren won Real Madrid de meeste titels.

De Koninklijke in LaLiga

De koninklijke waren 35 keer de beste van het land en wonnen 13x de Champions League. Daarnaast hebben ze natuurlijk een aantal topspelers gehad. We noemen er slechts 2 (omwille van de lengte van dit artikel): Christiano Ronaldo en Alfredo di Stefano. Do we need to say more?

Barcelona en de titel

Barcelona staat met 27 titels momenteel op nummer 2 van de ranglijst en won eveneens 5x de de hoogste Europese competitie. Met Camp Nou als thuisbasis is de club een absolute grootmacht. Dit jaar wordt het iconische stadion verbouwd, en speelt Barcelona zijn thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion. De club had door de jaren heen behoorlijk wat grootheden onder contract. Wat te denken van Rivaldo, Johan Cruyff, Ronaldinho en Messi. Deze laatste dribbelaar scoorde de meeste doelpunten ooit in de Primera División: 474 doelpunten.

Atletico Madrid in LaLiga

Op de derde plaats, ver achter de twee grootmachten, volgt Atlético Madrid. Los Colchoneros won tien keer de landstitel en werd maar liefs acht keer nummer twee in LaLiga. Ook Europees doet Atletico het niet slecht, zo stonden ze een aantal keer in de finale van de Champions League en wonnen ze drie keer de Europe League (of UEFA Cup).

Plaatsing Europese toernooien

Een hoge notering in LaLiga is niet onbelangrijk. We horen je vragen: waarom? Nou, omdat de beste 4 teams direct toegang tot de Champions League krijgen. De nummer 5 en de winnaar van de Copa del Rey verschaffen zichzelf toegang tot de Europa League. Zonder play-offs te spelen, wel zo lekker. Daarmee is Spanje een van de best vertegenwoordigde landen in de Europese toernooien.

Kampioenen LaLiga van de laatste jaren

De kampioenen van de laatste jaren kunnen we natuurlijk grotendeels zo uit het koppie opnoemen. Al zit er hier en daar wel een lekkere verassing tussen. Wat te denken van Atletico Madrid in het seizoen 2020/2021, toen Suarez een laat doelpunt in de wedstrijd maakte en zijn club zo naar de titel schoot.

Seizoen

Winnaar

2022/23

FC Barcelona

2021/22

Real Madrid

2020/21

Atlético Madrid

2019/20

Real Madrid

2018/19

FC Barcelona

2017/18

FC Barcelona

2016/17

Real Madrid

2015/16

FC Barcelona

2014/15

FC Barcelona

2013/14

Atletico Madrid

2012/13

FC Barcelona

Boeiende LaLiga feiten

  • Natuurlijk zijn de 'grote 3' niet de enige teams die de dienst uitmaken en landstitels hebben gewonnen. Andere winnaars zijn: Athletic Bilbao (8x), Valencia (6x), Real Sociedad (2x), Deportivo La Coruña (1x), Sevilla (1x) en Real Betis (1x).

  • Lionel Messi is topscorer aller tijden in de Primera Division. Hij scoorde maar liefs 474 goals in 520 wedstrijden, allen voor Barcelona. Hij heeft ook het record voor meeste competitiedoelpunten in een seizoen. In het seizoen 2011/2012 vond hij 50 keer het net.

  • Athletic Bilbao, Barcelona en Real Madrid zijn de enige 3 clubs die alle seizoen van LaLiga hebben meegemaakt. Sinds 1928 zijn ze maar liefst 92 seizoenen actief geweest in de hoogste competitie, gevolgd door Valencia (88x) en Espanyol (87x).

  • Real Madrid heeft het record voor meeste doelpunten in 1 seizoen. De Madrilenen scoorden in het seizoen 2011-2012 maar liefst 121 keer. Dit was ook meteen één van de redenen waardoor Madrid dat jaar kampioen werd.

  • De wedstrijd met de meeste rode kaarten was een Catalaans onderonsje. Tijdens Espanyol - Barcelona in 2003 werden maar liefst 6 rode kaarten uitgedeeld. Zowel Espanyol als Barca kregen 3 rode kaarten, (2 directe en 4 dubbele gele kaarten).