UEFA Champions League 2023/2024

The Champiooooons! Voor iedere voetballer het hoogste niveau om op te spelen, voor iedere voetbalfan hét toernooi om voor thuis te blijven. Of om voor naar het stadion te gaan, natuurlijk. We hebben het natuurlijk over de Champions League, het belangrijkste Europese voetbaltoernooi en misschien ook wel het grootste clubtoernooi ter wereld. Inmiddels geen miljoenenbal maar miljardenbal en aan de vooravond van ingrijpende veranderingen, maar dit seizoen strijden nog gewoon 32 teams om die felbegeerde cup met de grote oren. Alles wat je wil weten over de Champions League lees je bij TOTO Extra!

Kampioen van Europa, voor iedere Europese club is het het hoogst haalbare. Niet alleen sportief, maar natuurlijk levert het winnen van de Champions League ook een flinke geldprijs op. Zowel sportief als zakelijk is het toernooi dus een interessante aangelegenheid. En niet alleen voor de clubs. Wij voetballiefhebbers... wij kunnen optimaal genieten!

ZET IN & WIN!

 

Standen Champions League 2023/24

GROEP A

G

P

1

Vlag van DuitslandBayern München

6

16

2

Vlag van DenemarkenFC Kopenhagen

6

8

3

Vlag van TurkijeGalatasaray

6

5

4

Vlag van EngelandManchester United

6

4

GROEP B

G

P

1

Vlag van EngelandArsenal

6

13

2

Vlag van NederlandPSV

6

9

3

Vlag van FrankrijkRC Lens

6

5

4

Vlag van SpanjeSevilla

6

2

GROEP C

G

P

1

Vlag van SpanjeReal Madrid

6

18

2

Vlag van ItaliëNapoli

6

10

3

Vlag van PortugalSporting Braga

6

4

4

Vlag van DuitslandUnion Berlin

6

2

GROEP D

G

P

1

Vlag van SpanjeReal Sociedad

6

12

2

Vlag van ItaliëInternazionale

6

12

3

Vlag van PortugalBenfica

6

4

4

Vlag van OostenrijkRed Bull Salzburg

6

4

GROEP E

G

P

1

Vlag van SpanjeAtlético Madrid

6

14

2

Vlag van ItaliëLazio

6

10

3

Vlag van NederlandFeyenoord

6

6

4

Vlag van SchotlandCeltic

6

4

GROEP F

G

P

1

Vlag van DuitslandBorussia Dortmund

6

11

2

Vlag van FrankrijkPSG

6

8

3

Vlag van ItaliëAC Milan

6

8

4

Vlag van EngelandNewcastle United

6

5

GROEP G

G

P

1

Vlag van EngelandManchester City

6

18

2

Vlag van DuitslandRB Leipzig

6

12

3

Vlag van ServiëBSC Young Boys

6

4

4

Vlag van ZwitserlandRode Ster Belgrado

6

1

GROEP H

G

P

1

Vlag van SpanjeFC Barcelona

6

12

2

Vlag van PortugalFC Porto

6

12

3

Vlag van OekraïneShakhtar Donetsk

6

9

4

Vlag van BelgiëAntwerp FC

6

3

Wat is de UEFA Champions League?

De UEFA Champions League is een jaarlijkse voetbalcompetitie waarin de beste clubteams van Europa strijden om de prestigieuze titel van Europees kampioen. Op basis van de coefficiëntenlijst van de UEFA wordt bepaald hoeveel clubs uit hetzelfde land deel mogen nemen aan het toernooi. Toplanden krijgen rechtstreekse plaatsen in het hoofdtoernooi toebedeeld, wie lager op de lijst staat moet het doen met plekken in de voorrondes. In die kwalificatierondes wordt bepaald welke clubs nog meer aan het hoofdtoernooi mee mogen doen. Na de voorrondes begint de Champions League met een groepsfase, gevolgd door knock-out wedstrijden die uiteindelijk eindigen met één allesbeslissende wedstrijd: de finale.

Opzet van de Champions League 2023-2024

De Champions League 2023-2024 is de 69ste editie van het toernooi en de 32ste editie onder de huidige naamgever. Sinds 1992/93 heet het namelijk UEFA Champions League, waar het voordien Europacup I werd genoemd sinds de oprichting in 1955. De opzet van de huidige Champions League is in grote lijnen de laatste tientallen jaren hetzelfde.

Wel heeft het toernooi wat veranderingen gezien in het aantal clubs dat mee mag doen, waardoor het als het ware groter is geworden. De opzet van de huidige competitie bestaat uit de volgende fases:

 1. Voorrondes

 2. Groepsfase

 3. Achtste finale

 4. Kwartfinale

 5. Halve finale

 6. Finale

Deze fase worden over de tijdspanne van een regulier seizoen afgewerkt. Dat is in het huidige seizoen van 2022/23 niet anders.

Finale Champions League 2023-2024

De finale van de UEFA Champions League zal dit jaar op zaterdag 1 juni 2024 gespeeld worden om 21:00 uur. De winnaar zal zich tot Europees Kampioen mogen kronen. Deze finale wordt gespeeld op Wembley in London. Dit stadion biedt ruimte voor meer dan 80.000 mensen, wat genoeg is om de vele geïnteresseerden te huisvesten.

Loting UEFA Champions League 2023-2024

De loting in de Champions League is altijd een belangrijk moment. Er zijn per seizoen meerdere lotingen. Op die manier wordt de structuur van het toernooi vormgegeven en het zorgt voor variatie. De volgende lotingen hebben plaatsgevonden:

 • Voorronde – 7 juni 2023

 • Eerste kwalificatieronde – 14 juni 2023

 • Tweede kwalificatieronde – 15 juni 2023

 • Derde kwalificatieronde – 18 juli 2023

 • Play-offs – 2 augustus 2023

De lotingen worden veelal live uitgezonden en gaat op basis van de regels die de UEFA heeft opgesteld. Zo is het in de vroege fase van het toernooi niet mogelijk dat deelnemende teams uit hetzelfde land elkaar loten, later in het toernooi met minder deelnemers is dat weer wel mogelijk.

Vanzelfsprekend vonden de lotingen ook dit jaar weer plaats nadat een belangrijke fase in het toernooi was afgewerkt, waardoor de indeling van latere fases, zoals de achtste finales, kwartfinales en halve finales onvoorspelbaar was.

Voorronde UEFA Champions League 2023-2024

De voorronde was ook dit seizoen weer het startpunt van deze Europese competitie. Dit is de fase die op zich niet heel spannend is. Vanuit verschillende Europese lokale competities mogen een bepaald aantal clubs aan de Champions League meedoen. In het seizoen 2023/24 was dat voor het uiteindelijke toernooi – lees: groepsfase – 32 stuks.

Er zijn echter veel meer landen en clubs dan er plek is. Grote competities, zoals de Premier League, La Liga, Serie A en Bundesliga sturen allemaal vier clubs die pas later in het toernooi aan de bak moeten. In de eerste voorronde spelen clubs uit dwergstaten, zoals Montenegro, Andorra en San Marino tegen elkaar. Die bepalen over een knock-out systeem wie er doorgaat: vier clubs levert twee winnaars op. Die spelen de finale, waarna de winnaar doorstroomt naar de eerste kwalificatie.

De eerste kwalificatie is wat dat betreft wat interessanter, omdat hierin 31 clubs (+ winnaar voorronde) uit laag genoteerde competities tegenover elkaar komen te staan. De 16 winnaars stromen vanuit de eerste kwalificatieronde door naar de tweede kwalificatieronde, waar nieuwe clubs instromen. Dit zijn dan een paar kampioenen uit eveneens laag genoteerde competities, alsook de nummers twee van hogere competities.

De verliezende clubs uit de tweede kwalificatie ronde hoeven hun Europese droom niet op te geven, want zij krijgen een kans in de UEFA Europa League. De derde kwalificatieronde ziet ook weer nieuwe ploegen die instromen, wederom kampioenen en net niet kampioenen, oftewel clubs die tweede zijn geworden. Hier komen uiteindelijk tien ploegen uit naar voren die de play off ronde zullen spelen.

Play offs

Na de voorronde en de drie kwalificatierondes voor de UEFA Champions League, vindt nog de play off ronde plaats. De tien winnaars uit de derde kwalificatie ronde komen hier tegenover twee kampioenen uit hogere competities te staan. De zes winnaars stromen gelijk door naar de groepsfase die hierop volgt. Verliezers zullen eveneens doorgaan in de Europa League.

Grootste kanshebbers in de UEFA Champions League 2023-2024

Er zijn altijd een aantal teams die worden beschouwd als de grootste kanshebbers om de UEFA Champions League te winnen. Dit seizoen zijn dat onder andere:

 • Manchester City

 • Real Madrid

 • Bayern München

 • FC Barcelona

Maar lang niet altijd halen twee uitgesproken favorieten de finale. Zo speelde Internazionale de Champions League-finale van 2023, iets waar maar weinigen voor het seizoen rekening mee hadden gehouden.

De finale is één wedstrijd

Waar de groepsfase uit twee duels bestaat net zoals de latere rondes in deze competitie, gaat de eindstrijd in de finale over één wedstrijd. Nu is dit bij de UEFA Champions League gebruikelijk, maar in het verleden zagen we bijvoorbeeld in de Europa League dat het twee duels betrof. Tegenwoordig is de finale ook echt een finale, de winnaar mag na afloop de beker ophalen.

Waar kan je de UEFA Champions League kijken?

In Nederland worden de wedstrijden van de UEFA Champions League uitgezonden via Ziggo Sport. Zij bieden alle wedstrijden via livestream aan en een gedeelte is ook via televisie te bekijken, waarbij de zender een selectie maakt uit de meest belangrijke. Weet wel dat de UEFA Champions League bij Ziggo achter een betaalmuur zit. Je dient dus een apart abonnement te nemen.

Overigens is Ziggo Sport niet de enige zender die duels in dit toernooi uitzendt. Ook RTL 7 biedt wedstrijden aan, al is dit een kleine selectie van het totale aanbod wedstrijden. Voor RTL 7 hoef je niet specifiek een additioneel abonnement af te sluiten, een standaard televisieabonnement volstaat.

UEFA Champions League 2023-2024 tickets

Gezien de Champions League het belangrijkste toernooi van Europa is voor clubs, zijn de wedstrijden erg populair. Tickets zijn zodoende gewild, zeker naarmate het toernooi verder gevorderd is. Het is daarom verstandig om goed op te letten zodra de tickets in de verkoop gaan, zodat je tijdig jouw plekje kunt reserveren.

Handig om te weten is dat tickets voor Champions League wedstrijden via de clubs die deelnemen zelf worden aangeboden. Wil je bijvoorbeeld naar een wedstrijd van Feyenoord of PSV in de Champions League, dan zul je bij hen jouw ticket aan moeten schaffen. Houd daarbij wel rekening met dat Champions League tickets in eerste instantie aan seizoenkaarthouders worden aangeboden.

Let op: Schaf geen tickets aan via onofficiële verkooppunten. Aangezien valse tickets in de omloop kunnen zijn zou dit een teleurstelling zijn. Tickets voor de wedstrijden in de rest van de Champions League dit jaar zijn nagenoeg uitverkocht.

Champions League vrouwen 2023-2024

De Champions League voor mannen geniet met afstand de meeste aandacht, maar laten we de equivalent voor vrouwen niet vergeten. Deze competitie is inmiddels aan zijn 23ste editie toe. Met een opkomst van vrouwenvoetbal de laatste paar jaar, begint dit toernooi steeds meer aandacht te genieten. Met name omdat verschillende Nederlandse topvoetbalsters op hoog niveau uitkomen.

Wedden op de UEFA Champions League

Ben je erg in voetbal geïnvesteerd en geniet je enorm van de UEFA Champions League? Het is mogelijk om de spanning nog wat verder op te voeren middels een weddenschap. In ons sportsbook worden rondom alle wedstrijden in dit toernooi weddenschappen georganiseerd. Via onze kalender zie je precies wat er op stapel staat.

Je kunt hier inzetten op wie de overwinning pakt, wie tweede wordt, maar ook meer specifiek op bepaalde situaties. We bieden genoeg leuke mogelijkheden aan! Hetzelfde gaat trouwens op voor de Europa League en Conference League!

Veel gestelde vragen over de UEFA Champions League

Wat wint de winnaar van de UEFA Champions League?

Afgezien van dat ploegen strijden om de beker en de sportieve eer in de vorm van de titel ‘kampioen van Europa’, is het ook een lucratieve bezigheid. De winnaar van het toernooi mag namelijk een bedrag van € 20,- miljoen bijschrijven. Dit is pas het topje van de ijsberg, want alle eerdere prestaties leveren ook forse geldbedragen op. Hierdoor kan het totale bedrag oplopen tot voorbij de € 50,- miljoen.

Wanneer wordt de Champions League gespeeld?

Afhankelijk van de fase worden er wedstrijden in het kampioenschap gespeeld op voornamelijk dinsdag en woensdag. Zeker in de latere fase van het toernooi. De donderdag is dan weer gereserveerd voor de sub top van Europa in de Europa League. De finale is echter een uitzondering, die wordt op de zaterdag gespeeld.

Wanneer is de finale van de Champions League

De eindstrijd wordt jaarlijks op een zaterdag gespeeld, wat de UEFA expres doet. Dit is immers het moment waarop veel mensen vrij zijn en een finale trekt natuurlijk veel aandacht. De beste twee ploegen van het seizoen 2023/24 zullen op zaterdag 1 juni 2024 tegenover elkaar komen te staan op Wembley in Londen.

Welke Nederlandse clubs hebben de UEFA Champions League gewonnen?

In de historie van de UEFA Champions League zijn er drie Nederlandse clubs die de trofee hebben gewonnen. Feyenoord heeft één titel, die ze in 1970 wonnen toen het nog Europacup I heette, en ook PSV won het toernooi één keer (1988). Ajax won het toernooi vier keer, in 1971, 1972, 1973 en 1995. Doordat Ajax drie keer achter elkaar won, hebben ze de trofee mogen houden.