Tot een paar weken geleden was de vraag of Ajax in eigen huis wel van ADO Den Haag zou winnen er eentje die niet gesteld hoefde te worden. Maar de sleet zit er na een zwaar jaar behoorlijk op bij de Amsterdammers. En dus is een overwinning op de nummer 17 van de Eredivsie niet meer vanzelfsprekend. Hoe sluit Ajax het bijzondere jaar 2019 af? TOTO Extra blikt vooruit!

Ajax – ADO Den Haag
Eredivisie
22 december 2019
12.15 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Denk jij dat ADO kan stunten in Amsterdam?

Ajax snakt naar de winterstop. In een tijdsbestek van negen dagen verloren de Amsterdammers drie keer, zonder daarbij zelf te scoren. Door de nederlagen tegen Willem II (0-2) en AZ (1-0) verdween de riante voorsprong op de Alkmaarders in de competitie als sneeuw voor de zon. Het verlies tegen Valencia (0-1) betekende een vroegtijdige aftocht in de Champions League van de halvefinalist van vorig seizoen. Afgelopen woensdag won Ajax wel in de tweede ronde van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. Eerstedivisionist Telstar werd moeizaam met 3-4 verslagen. De ploeg van Erik ten Hag loopt in de laatste fase van 2019 op zijn tandvlees en moet tegen ADO Den Haag voorkomen dat het zo succesvolle jaar waarin het een aanval deed op de Europese top en voor het eerst sinds 2002 de dubbel pakte in mineur eindigt.

Telstar - Ajax - TOTO

In de TOTO KNVB Bekerwedstrijd tegen Telstar kon Ajax na drie wedstrijden zonder doelpunt weer eens juichen

Hommeles in Den Haag

Met ADO treft Ajax een club in zwaar weer. Niet alleen staat het er sportief met een 17e plaats op de ranglijst beroerd voor, achter de schermen rommelt het behoorlijk in Den Haag. Assistent-trainer Edwin de Graaf werd aan de kant geschoven na een conflict met speler Donny Gorter, technisch manager Jeffrey van As werd op non-actief gesteld en directie-adviseur Kees Jansma stapte uit zichzelf op. Begin deze maand had trainer Fons Groenendijk al hetzelfde gedaan. ADO Den Haag hoopt binnenkort met de Brit Alan Pardew zijn opvolger te presenteren, maar tot een akkoord kwam het nog niet. Tegen Ajax zal interim-trainer Dirk Heesen opnieuw op de bank zitten. Onder hem speelde ADO twee keer gelijk. De laatste overwinning dateert alweer van 26 oktober, toen zo verrassend werd gewonnen bij Vitesse.

ADO Den Haag trainer Dirk Heesen - TOTO

Interim-trainer Dirk Heesen speelde met ADO Den Haag twee keer gelijk

Onze voorspelling

Dit seizoen degradeert er niet één club rechtstreeks, maar dalen er twee direct af naar de Keuken Kampioen Divisie. Het maakt de situatie van ADO Den Haag nog slechter. De club zal alle zeilen bij moeten zetten om rechtstreekse degradatie af te wenden. Dat moet gaan gebeuren in de tweede seizoenshelft. Want hoewel Ajax op zijn laatste benen loopt en vooral defensief erg kwetsbaar oogt, is een Haagse stunt in de Johan Cruijff Arena moeilijk voor te stellen. Wij verwachten een moeizame overwinning voor de Amsterdammers.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?