Een hinderlijke onderbreking tussen de twee Champions League-wedstrijden tegen Juventus in of een lekker tussendoortje? Feit is dat het duel met Excelsior van een totaal andere orde wordt dan de kraker tegen de Oude Dame. Maar iedereen bij Ajax beseft dat het ‘gewoon’ een hele belangrijke wedstrijd is in de race om de titel. Want in deze fase van de competitie kan elke misstap funest zijn met een hijgend PSV in de nek. Een vooruitblik op deze Amsterdam-Rotterdam clash.

Ajax – Excelsior
Eredivisie
13 april 2019
18.30 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Waar zet jij op in?

Hij deed woensdag dan toch mee. Lang was het onzeker of Ajax wereldster Cristiano Ronaldo zou moeten beteugelen. Sporen van zijn hamstringblessure waren nauwelijks zichtbaar. Matthijs de Ligt kon zich dus opmaken voor een avondje ‘Ronaldo op de hielen zitten’. Daar slaagde de verdediger goed in. Maar iedereen weet dat de Portugees één moment nodig heeft om dodelijk toe te slaan. En dat deed hij vlak voor rust. Ondanks een aantal kansen toch met een 0-1 achterstand de rust in; kon Ajax die mentale tik te boven komen? Dat antwoord werd gegeven toen het halve stadion het biertje nog afrekende. Met een rake trap in de lange hoek zette David Neres Ajax op 1-1. Ondanks nog wat kansen over en weer bleef het daarbij. Gemengde gevoelens. Want 1-1 tegen Juventus is geen slechte uitslag. Ajax moet dinsdag in Turijn echter wel vol aan de bak om een plekje te bemachtigen in de halve finale. Maar onmogelijk is het zeker niet.

Matthijs de Ligt - Toto

Matthijs de Ligt blijft koel met een jagende Cristiano Ronaldo.

Geplaagde ploeg

Ajax-trainer Erik ten Hag zal op twee gedachten hinken; spelers sparen voor de return tegen Juventus of gewoon op volle sterkte aantreden tegen Excelsior? Het is verleidelijk om voor de eerste optie te kiezen. Want Ajax treft met de Kralingers een geplaagde ploeg. Excelsior heeft al zes wedstrijden op rij verloren, en staat onder de nacompetitiestreep op de zeventiende plek. Het was voor coach Adrie Poldervaart vorige week reden om op te stappen. Maandag werd Ricardo Moniz als zijn opvolger aangesteld. Aan hem de lastige taak om Excelsior voor de Eredivisie te behouden. De laatste keer dat de Rotterdammers in de Eerste Divisie speelden, was in seizoen 2013/2014. Er moeten vooral punten worden gepakt in de wedstrijden tegen Willem II (thuis), ADO Den Haag en Heracles Almelo (beiden uit). En dat wordt nog lastig genoeg. Een bonuspuntje pakken in de Johan Cruijff Arena zal Moniz en co. een flinke boost geven.

Klein wonder

Dat lijkt echter een onmogelijke opgave voor Excelsior. Want van de 21 eerdere edities van deze wedstrijd won Ajax er maar liefst twintig. Slechts één keer nam Excelsior een punt mee naar Rotterdam. Dat was in 2007 (2-2). Ook het duel eerder dit seizoen op Woudestein biedt de Kralingse fan weinig hoop. Ajax rolde Excelsior op met 1-7. Moniz moet hopen op een klein wonder.

Ricardo Moniz - Toto

Lukte het Ricardo Moniz om Excelsior te behouden voor de Eredivisie?

Onze voorspelling

Gezien het belang van de wedstrijd tegen Excelsior verwachten wij niet dat Ten Hag risico gaat nemen door zijn elftal om te gooien. Mogelijk krijgt iemand als Klaas-Jan Huntelaar weer een kans in de spits. Dat is zeker geen verzwakking. Ondanks dat Juventus bij iedereen in het achterhoofd zit, zullen de Ajacieden tegen Excelsior gretig zijn. Wij voorspellen dus een grote overwinning voor Ajax.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.