De Eredivisie is alweer toe aan speelronde acht en daarin neemt koploper Ajax het op tegen FC Groningen. Ajax-coach Erik ten Hag zal er vooral voor moeten waken dat de Champions League wedstrijd van komende woensdag, uit bij Valencia, niet al te veel zijn schaduw vooruit werpt.

Ajax – FC Groningen
Eredivisie
28 september 2019
19.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Bekijk hier alle wedopties!

Collega Danny Buijs van FC Groningen zal zich aan het begin van deze week weinig illusies hebben gemaakt. Door de omzettingen in het competitieprogramma, door de KNVB gedaan om de deelnemers aan de Europese voorrondes in augustus meer rust te geven, speelt zijn ploeg deze week binnen vijf dagen uit bij PSV en bij Ajax. Woensdag verloor FC Groningen in Eindhoven met 3-1. Buijs zag zijn elftal na een vlotte 2-0 achterstand in de tweede helft nog terugkomen tot 2-1, maar verder liet PSV het niet komen.

Danny Buijs - Toto

FC Groningen-trainer Danny Buijs is niet te benijden: in vijf dagen tijd speelt hij met zijn ploeg uit bij PSV en bij Ajax

Zes keer 2-0

Zaterdag reist FC Groningen af naar Amsterdam voor het bezoek aan de landskampioen. Op papier een kansloze missie voor de noorderlingen. FC Groningen won in het seizoen ‘93/’94 voor het laatst in Amsterdam. Aan de andere kant is een grote nederlaag ook niet vanzelfsprekend. Ajax noteert zelden grote uitslagen tegen FC Groningen. Vorig seizoen werd het 3-0, wat een evenaring was van de grootste overwinning in competitieverband op de Groningers in deze eeuw. Opvallend: dit decennium eindigde het affiche in Amsterdam liefst zes keer in 2-0.

Met hoofd in Valencia

In de midweekse inhaalwedstrijd thuis tegen Fortuna Sittard maakte Ajax in de eerste helft een ongeïnspireerde indruk. De Ajacieden gaan van topwedstrijd naar topwedstrijd en het duel met Fortuna zal als tussendoortje gevoeld hebben. Fortuna bleef makkelijk overeind en kreeg zelfs de grootste kans. Na rust schakelde Ajax een tandje bij, en liep het alsnog uit naar een eenvoudige 5-0 overwinning. Buijs en zijn spelers zullen hopen dat veel Amsterdammers al met het hoofd in Valencia zitten en ook FC Groningen als een tussendoortje zien dat ze ook op halve kracht wel kunnen verslaan.

Quincy Promes is de man in vorm bij Ajax en scoorde drie keer tegen Fortuna Sittard

Onze voorspelling

Ajax hoefde zich tegen Fortuna Sittard maar 45 minuten in te spannen, wat voldoende was voor een grote uitslag. Net als tegen de Limburgers zal Ten Hag het zich ook tegen FC Groningen kunnen veroorloven spelmaker Hakim Ziyech rust te gunnen. Ook met de gedachten al half in de Spaanse zon is Ajax sterker dan FC Groningen en lijkt een stunt uitgesloten. De Amsterdammers scoorden in de laatste zes competitiewedstrijden in de Johan Cruijf Arena minstens vier keer. Met die scoringsdrift voorspellen we tegen Groningen een trendbreuk met het verleden en een ruime overwinning voor Ajax.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?