Drie dagen na de topper tegen PSV (1-1) komt Ajax alweer in actie in de Eredivisie. In de eigen Johan Cruijff Arena treffen de Amsterdammers een tegenstander van een heel ander kaliber: Fortuna Sittard, een van de twee clubs die dit seizoen nog geen wedstrijd wonnen. En winnen bij Ajax, dat lukte Fortuna (bijna) nooit. De thuisploeg zal dus moeten waken voor onderschatting.

Ajax – Fortuna Sittard
Eredivisie
25 september 2019
20.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Check hier alle wedopties!

Bij Ajax waren er gemengde gevoelens na het gelijkspel tegen PSV. Natuurlijk was het belangrijk dat er niet werd verloren. Daarentegen kreeg de landskampioen wel de betere kansen. Zo verzuimde Ajax om PSV al op drie punten achterstand te zetten in de race om de titel. Positief punt was dan weer de terugkeer van Donny van de Beek, die na een maand zijn rentree maakte na een hamstringblessure. Hoewel het spel van Ajax dit seizoen zeker niet slecht is, kan het nog niet tippen aan het niveau van (eind) vorig seizoen. Met Van de Beek in de gelederen zou dat niveau de komende tijd alleen maar omhoog moeten gaan.

Donny van de Beek - Toto

Krijgt Donny van de Beek tegen Fortuna Sittard weer een basisplek?

Eén overwinning

Met het oog op de Champions League-wedstrijd van volgende week tegen Valencia is het voor Ajax zaak deze week zonder kleerscheuren door te komen. Want na Fortuna Sittard ontvangen Erik ten Hag en zijn mannen zaterdag ook nog FC Groningen. Eerst de focus op het duel met de Limburgers. Er zullen weinig mensen te vinden zijn die denken dat Fortuna voor een verrassing kan zorgen. De formatie van trainer Sjors Ultee staat namelijk één na laatste, en heeft nog geen enkele overwinning op zak. Een blik op het verleden biedt Fortuna ook weinig hoop. Van de 21 eerdere edities van deze wedstrijd wist de ploeg uit Sittard slechts één keer de drie punten te pakken. Dat gebeurde in 1999, mede dankzij een goal van Mark van Bommel (zie video hieronder). Dat was sowieso een rampseizoen voor Ajax, dat toen als zesde eindigde in de Eredivisie. Wel moet gezegd worden dat Fortuna destijds een team had met enkele spelers die later furore zouden maken, met naast Van Bommel ook Kevin Hofland (huidig assistent-trainer) en Wilfred Bouma.

VIDEO: In 1999 maakte Mark van Bommel namens Fortuna de 1-2 tegen Ajax

Nationaliteiten

De huidige selectie van Fortuna heeft niet de kwaliteit van eind jaren ’90. Opvallend is vooral de vele verschillende nationaliteiten. Ultee kan beschikken over spelers uit onder andere Moldavië, Senegal, Finland en Hongarije. Het is natuurlijk makkelijk om de oorzaak van de matige prestaties te wijten aan die vele nationaliteiten. Maar het zal voor Ultee niet eenvoudig zijn alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Als Fortuna niet snel punten gaat pakken, kan het weleens een moeilijk seizoen worden.

Onze voorspelling

Het gaat wat ver om dit soort wedstrijden op papier af te doen, maar normaal gesproken is Ajax veel te sterk voor Fortuna. Het zou ons dan ook niet verbazen dat Ten Hag enkele vaste krachten rust geeft. Want ook de reserves van Ajax zijn een maatje te groot voor de Limburgers. Vorig seizoen eindigde dit duel in een 4-0 zege voor de thuisploeg. Wij voorspellen wederom die uitslag.

Onze wedtips

Ajax wint met 4-0 > 7.35

Van de Beek scoort en wint > 4.00

Tijdstip eerste doelpunt tussen minuut 1 en 10 > 2.70

Statistieken

Meer feitjes weten over Ajax – Fortuna Sittard? Check ze HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?