Nu Oranje zich heeft geplaatst voor het EK van komende zomer, gaat het vizier van voetbalminnend Nederland weer op de Eredivisie. Koploper Ajax hervat de competitie met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Vorig seizoen hield Heracles Ajax op 1-1 in de Johan Cruijff Arena. Een nieuwe stunt van de ploeg van trainer Frank Wormuth ligt niet voor de hand. Ajax is ongenaakbaar in de Eredivisie en voor Heracles is het te hopen dat de Amsterdammers al met het hoofd bij de Champions League wedstrijd tegen Lille zitten. En dan nog steeds verwachten we bij Toto Extra een makkelijke zege voor Ajax.

Ajax – Heracles Almelo
Eredivisie
23 november 2019
19.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Check hier alle wedopties!

Voor Ajax is er na dertien wedstrijden geen vuiltje aan de lucht in de Eredivisie. Waar de regerend landskampioen in de periode voor de interlandbreak foutloos bleef, morste concurrent PSV vier wedstrijden op rij punten. Elf punten bedraagt de achterstand van de Eindhovenaren inmiddels, een gat dat alleen bij een enorme inzinking van Ajax nog gedicht kan worden. AZ bleef wel enigszins in het spoor van de koploper. De Alkmaarse formatie volgt op zes punten en lijkt de enige ploeg die de competitie nog spannend kan maken. In december staan Ajax en AZ in Den Haag (of Alkmaar, als het stadion van AZ op tijd gereed is) tegenover elkaar en kan het zomaar zijn dat de competitie nog voor Kerstmis zo goed als beslist is.

Donny van de Beek - Toto

Ajax won voor de interlandbreak onder andere dankzij twee treffers van Donny van de Beek met 4-0 van FC Utrecht

Ajax thuis oppermachtig

Dan mag Ajax natuurlijk onderweg geen punten verspelen tegen bijvoorbeeld Heracles Almelo. Vorig jaar gebeurde dat dus wel en dat was niet de enige keer dat Heracles de afgelopen jaren overeind bleef tegen de Amsterdammers. Van de laatste zeven ontmoetingen – thuis en uit – won Ajax er slechts drie. Alleen PSV heeft een beter trackrecord tegen de 34-voudig landskampioen. De term angstgegner is wellicht wat overdreven, maar bij Heracles zullen ze ongetwijfeld moed putten uit de cijfers van de laatste jaren. Bij Ajax zullen ze naar het meer recente verleden kijken. De aanvalsmachine van Erik ten Hag draait op volle toeren. In de laatste drie competitiewedstrijden scoorde Ajax steeds vier keer en in slechts vijf van de dertien wedstrijden bleef de Amsterdamse productie onder de vier. Op eigen veld is Ajax al veertien wedstrijden zonder puntenverlies en de laatste nederlaag in de Johan Cruijff Arena dateert alweer van 5 november 2017.

Quincy Promes - Toto

Quincy Promes is met acht doelpunten topscorer van Ajax in de competitie

Onze voorspelling

Kortom, de voortekenen voor een nieuwe stunt van Heracles zijn niet gunstig. Een ruime overwinning van Ajax ligt meer voor de hand. Wat opvalt bij de ploeg van Ten Hag, is de dadendrang voor rust. Tegen FC Utrecht en PEC Zwolle scoorde Ajax drie keer in de eerste helft, tegen Feyenoord zelfs vier keer. Met het oog op de wedstrijd tegen OSC Lille zal Ajax er veel aan gelegen zijn ook tegen Heracles de wedstrijd snel te beslissen om vervolgens gas terug te kunnen nemen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?