Het wordt woensdag op voorhand al een historische avond voor Ajax. Voor het eerst sinds 2003 maakt de club haar opwachting in de kwartfinale van de Champions League. In de Johan Cruijff Arena treffen de Amsterdammers met Juventus niet bepaald een laagvlieger. Ajax zal zich tegen de aanstaand Italiaans kampioen echter niet kansloos achten. Want het is nog maar de vraag of superster Cristiano Ronaldo zijn opwachting kan maken. We blikken vooruit op deze reprise van de Champions League-finale van 1996.

Ajax – Juventus
10 april 2019
21.00 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Waar zet jij op in?

Bekijk hieronder de voorbeschouwing op Ajax – Juventus en lees daarna verder onder de video!

Verloren finales

Ajax en Juventus hebben een zeer rijk verleden in Europa. Bij elkaar opgeteld stonden beide clubs maar liefst vijftien keer in de finale van de Europa Cup I/Champions League. Ajax ging vier keer aan de haal met de ‘Cup met grote oren’, Juventus deed dat twee keer. Vooral in Turijn snakt men naar een nieuwe eindzege. De Oude Dame verloor namelijk de laatste vijf finales waar het aan meedeed. Om zich eindelijk weer eens tot beste club van Europa te kunnen kronen, werd Ronaldo afgelopen zomer voor een slordige 100 miljoen euro overgenomen van Real Madrid. In de achtste finale tegen Atlético Madrid bewees de Portugees zijn meerwaarde. Dankzij drie goals van Ronaldo maakte Juventus in eigen huis de 2-0 achterstand goed; een historische comeback. Maar zoals gezegd, is het allerminst zeker dat hij woensdag meespeelt. Ronaldo liep twee weken geleden namelijk een hamstringblessure op. Hij trainde eerder deze week wel weer mee met de groep. Het wordt een race tegen de klok of de Portugees aan de aftrap staat.

Cristiano Ronaldo - TOTO

Cristiano Ronaldo maakte dit seizoen vier goals in de Champions League, waaronder drie tegen Atlético Madrid.

Defensieve problemen

Tijdens Ronaldo’s absentie kwam Juventus drie keer in actie. Even zo vaak werd er gewonnen. Het waren allemaal wedstrijden in de Serie A. De Oude Dame had afgelopen weekend zelfs al de achtste landstitel op rij kunnen binnenhalen. Maar doordat ‘naaste belager’ Napoli gelijkspeelde tegen Genoa werd dat feestje nog even uitgesteld. Zelf won Juventus met 2-1 van AC Milan. Trainer Massimo Allegri gaf enkele vaste krachten rust, zoals Giorgio Chiellini. De verdediger is er woensdag echter niet bij, omdat hij tijdens een training last kreeg van z’n kuit. Ook door de naam van Emre Can kan een streep wegens een enkelblessure. Voor Allegri wordt het achterin puzzelen, want ook Martin Caceres en Andrea Barzagli ontbreken. Mogelijk kan Ajax daarvan profiteren.

Waardevolle Tadic

Ajax kent weinig personele problemen. Noussair Mazraoui mag alleen niet meedoen vanwege een schorsing. Afgelopen weekend tegen Willem II ontbrak de rechtsback om dezelfde reden. Tegen de Tilburgers verving Joël Veltman hem. Dat zal woensdag ongetwijfeld weer het geval zijn. Coach Erik ten Hag gaat vermoedelijk niets wijzigen aan zijn elftal. Dat betekent dat hij zijn team weer in de ‘Europese variant’ laat spelen met Dusan Tadic in de spits. Overigens is de Serviër, op Lionel Messi na, dit seizoen de meest waardevolle speler in de Champions League met zes goals en vier assists.

Dusan Tadic - Toto

Als Dusan Tadic het eerste Ajax-doelpunt maakt, win je 3.60 keer jouw inleg.

Onze voorspelling

Ajax en Juventus troffen elkaar twaalf keer in Europees verband. De Amsterdammers wonnen slechts twee keer, voor het laatst in 1974. Wij voorspellen ook nu geen Ajax-zege, ongeacht of Ronaldo meedoet of niet. Ook zonder hem, en de ontbrekende defensieve krachten, heeft Juventus nog genoeg kwaliteit. Maar een gelijkspel behoort wat ons betreft wél tot de mogelijkheden.

Onze wedtips

Een gelijkspel > 3.35

Tadic maakt eerste goal Ajax > 3.60

Halftime/Fulltime: X/X > 5.10

Statistieken

Meer feitjes weten over Ajax – Juventus? Check ze HIER!

Programma CL

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.